cum să-ți amintești visele

10 metode eficiente cum să-ți amintești visele

Cele mai eficiente metode cum să-ți amintești visele. De ce trebuie să ne amintim ce am visat. Care sunt fazele în care visăm. De ce unele vise nu le ținem minte.

Potrivit psihologilor australieni Allan Snyder și John Mitchell, soluția la majoritatea problemelor noastre se află în vise. Și dacă ai ști cum să-ți amintești visele și să le interpretezi corect, atunci chiar și cele mai nebunești și absurde dintre ele te-ar ajuta să găsești fericirea personală, să eviți multe greșeli și chiar să te îmbogățești!

De exemplu, la mijlocul secolului al XVI-lea, amiralul coreean Yi Sunshin a visat un monstru marin teribil: o broască țestoasă cu o carapace de nepătruns și un cap de dragon, care aruncă foc. Trezindu-se, el a ordonat să fie construită o navă asemănătoare aceluiași monstru de noapte, folosind bușteni groși de pin, acoperiți cu foi de fier. Astfel a apărut prototipul primelor nave de luptă.

Problema, însă, este că, cu cât vedem o imagine mai confuză și mai nerealistă, cu atât ne este mai dificil să o recreăm în memorie.

Așadar, îți venim în ajutor cu cele mai eficiente și verificate metode care te ajută să-ți amintești visele. Chiar dacă ai o memorie groaznică și o fantezie slabă, aceste trucuri elementare te vor ajuta să-ți amintești cel puțin un vis în fiecare zi. Dar să începem cu cel mai important – cum are loc procesul de somn și de ce, în general, ni se întâmplă să le uităm.


Fazele de somn

Somnul se împarte în două faze principale – lentă (NREM – mișcarea oculară non-rapidă) și rapidă (REM – mișcarea rapidă a ochilor). Faza lentă ocupă aproximativ 75% din timpul total de somn și este o etapă intermediară între adormire și trezire, așa-numitul „somn superficial”.

Dar visăm noi atunci când creierul nostru este în starea REM. În această fază a somnului, apar modificări ale respirației și ale circulației, iar organismul intră într-o stare de paralizie cunoscută sub numele de atonie.

Faza REM se repetă la fiecare 90 de minute. În timpul acesteia, sângele se năpustește către cele mai importante părți ale creierului: cortexul cerebral, care ne umple visele cu conținut, și sistemul limbic, care este responsabil de emoții.

Activitatea în aceste zone crește dramatic, în timp ce lobii frontali ai creierului, care ne controlează capacitatea de a gândi critic, rămân latenți. De aceea, tot ceea ce vedem într-un vis, chiar și cele mai ridicole lucruri, le percepem cu adevărat.

De ce nu ținem minte visele

Cercetătorul Robert Stickgold de la Harvard Medical School explică că mulți oameni își amintesc doar de visele pe care le au în etapa de adormire, când mintea rătăcește între somn și realitate. Această fază se numește „somn hipnagogic”. Dar dacă adormi repede, de obicei, nu-ți mai amintești acele vise.

De asemenea, nu ne amintim visele atunci când ne trezim de la sunetul puternic al deșteptătorului, provocând un val de norepinefrină. Și nici dacă avem vise chiar înainte de a ne trezi – de multe ori le uităm în forfota dimineții.

Hormonul noradrenalina chimică, care face ca corpul și mintea să fie active, ar fi ajutat la păstrarea viselor în memorie, doar că în somnul profund nivelul acestuia scade și din nou – rămânem fără vise.

Totuși, este posibil să ne asigurăm ca visele, cel puțin unele dintre ele, să rămână în memoria noastră? Desigur! Dar e mult mai ușor să ni le amintim pe cele cu o structură clară și prin metode încercate:

METODA 1:  Înregistrează-ți visele

Prima și cea mai importantă regulă: dacă vrei să-ți amintești visele, trebuie să le notezi. Întrebare rezonabilă: „Cum să descrii ceea ce nu-ți amintești?!” Dacă nu știi ce ai visat astăzi, atunci, imediat după trezire, notează tot la ce te gândești la moment și cum te simți. Cel mai adesea, gândurile, senzațiile, imaginile din primele minute sunt cumva legate de ceea ce s-a întâmplat în vis. Nu este necesar să descrii povestea. Vor fi suficiente și câteva cuvinte: roșu, fericit etc. După un timp, vei începe să-ți amintești fragmente de vise, scene individuale și, în final, vei putea descrie povestea întreagă. Această metodă este cea mai eficientă.

Important! Visele sunt stocate în memoria de scurtă durată și orice mișcare, activitate, gânduri străine șterg rapid visele din mintea noastră.


METODA 2: Evită alcoolul și cofeina

Somnul REM este etapa în care este cel mai probabil să-ți amintești întreaga scenă de noapte. Și cu cât această perioadă este mai lungă, cu atât șansele sunt mai mari. Alcoolul și cofeina interferează cu această fază, scurtând visele.

METODA 3: Resetează deșteptătorul

Studiile arată că cele mai lungi vise au loc dimineața. Dacă îți setezi alarma cu 15 până la 20 de minute mai devreme decât de obicei, este mai probabil să te trezești în faza REM, adică în mijlocul somnului tău cel mai intens.

METODA 4: Nu te mișca

Imediat ce te trezești, nu face prea multe mișcări și, cel mai important, nu te ridica imediat din pat. După cum am menționat mai sus, orice mișcare și conversație (care implică diferite zone ale creierului tău) distruge visele. Nu contează dacă te-ai trezit să bei puțină apă sau să te pregătești de lucru – întinde-te fără să te miști câteva minute, derulând prin ceea ce ai văzut în capul tău. Important este să rămâi în aceeași poziție în care te-ai trezit.

METODA 5: Imaginează-ți

De ce nu ținem minte visele

Dacă simți că noaptea a fost „irosită”, dar totuși te chinui să-ți amintești măcar un mic fragment din vis, pune în aplicare imaginația. Parcurge mental o listă tipică de simboluri, ca dintr-o carte de vis (copaci, mare, stradă etc.), gândește-te la locuri, oameni și situații care te entuziasmează. Uneori, o acțiune atât de simplă te poate ajuta să prinzi piesele unui vis evaziv și, ca un puzzle, să le pui împreună într-o poveste cu drepturi depline.

METODA 6: Bea trei pahare de apă

Profesorul Robert Stickgold de la Harvard Medical School a venit cu o soluție mult mai simplă la problema viselor pierdute, pe care a descris-o într-un articol din New York Times: înainte de a merge la culcare – bea trei pahare de apă. Cert este că într-o singură noapte vedem zeci de vise, dar ne amintim doar de ultimul, chiar înainte de a ne trezi. Un volum mare de lichid te va obliga să te trezești în miezul nopții pentru a merge la toaletă – astfel, trezindu-te „la întâmplare”, șansa de a intra în faza REM și a-ți aminti visul este mai crescută.

METODA 7: Cumpără vitamine

De multe ori nu ne amintim visele din cauza faptului că ni se par neclare, împrăștiate. În acest caz, vitamina B crește activitatea creierului și întărește memoria pe termen scurt. Dacă o iei înainte de culcare, îți va face visele mult mai colorate, mai clare, mai detaliate. Va fi mult mai ușor să ți le amintești și să le scrii.

Un alt element benefic este melatonina, un hormon natural care reglează ciclurile somn/ veghe. Prin creșterea cantității de melatonină din organism, poți avea cele mai vii vise. Iată un sfat nutrițional: se găsește în banane, fulgi de ovăz, cireșe și migdale.

METODA 8: Creează dispoziția corectă

Pregătirea de somn este deja jumătate din luptă. Când te întinzi în pat, repetă fraza: „Țin minte visele mele” sau „Dimineața îmi voi aminti visul”. Deruleaz-o în cap până adormi. Și dacă suferi de insomnie, folosește mantra în locul faimoaselor oițe: „Unu. Îmi amintesc mereu visele mele. Doi. Îmi amintesc mereu visele mele. Trei…”

METODA 9: Lenevește

Dacă, de obicei, după trezire sari din pat și te cufunzi imediat în activitățile zilnice, nu-ți vei aminti visul. Dar când poți sta în pat în ziua ta liberă, să te întinzi o vreme după ce te trezești fără să deschizi ochii, să „înoți” în timp, atunci cel mai probabil îți vei aminti despre ce a fost visul.

METODA 10: Pune întrebări

Pune-ți câteva întrebări: „Ce s-a întâmplat acolo?”, „Cum mă simt?”, „Cine era acolo?” „Ce am făcut?”. Întrebările inițiale vor ajuta la restabilirea imaginilor văzute și a emoțiilor trăite.

Concluzie

Prin aceste metode, îți amintești visele, dar mai importantă este abilitatea supremă de a le interpreta, pentru a-ți aduce claritate vieții. Astfel, vei dezvolta o înțelegere profundă a ta, a propriului comportament, a lumii și a oamenilor din jurul tău, vei fi mai încrezător și mai calm în depășirea dificultăților care apar. Pentru că spunând: „Trebuie să adorm cu acest gând”, înseamnă, de fapt: „Sper să obțin un indiciu în visul meu despre ce să fac”.

Milana Danco

Revista «Atât De Fain» își propune să ofere sentimentul de susținere și îmbrățișare prin informație pozitivă și prin senzații. Vorbim despre subiecte care unesc oamenii, îi fac să zâmbească și să se simtă fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *