De ce ai vise alb-negru

De ce unii visează în culoare, iar alții în alb-negru?

Află ce înseamnă când visezi color sau alb-negru. De ce unii oameni văd doar vise alb-negru sau color, în timp ce alții văd ambele. Cine visează în culoare și cine alb-negru.

Cercetătorii cred că majoritatea oamenilor nu pot da un răspuns clar la întrebarea dacă visează vise alb-negru sau color. Deoarece intriga visului este ștearsă rapid din cap odată cu trezirea, cu greu se poate spune despre un astfel de detaliu precum culoarea lui. Totuși, care ar fi diferența și ce înseamnă visele în culoare și cele în alb-negru? Mai jos veți găsi răspunsul la acest fapt științific miraculos.

De ce ai vise alb-negru?

Somnologia s-a dezvoltat activ doar în ultimii cincizeci de ani, așa că din cele mai vechi studii ne putem baza pe cele care au fost în anii ‘50 ai secolului trecut. De exemplu, în acel deceniu, majoritatea americanilor vorbeau despre vise alb-negru. Odată cu debutul secolului ‘21, doar unul din șase respondenți a avut viziuni monocrome.

Probabil, aceste date au interesat-o pe Eva Murzin de la Universitatea Scoțiană din Dundee. În 2008, ea și-a realizat propriul studiu major, în care a intervievat oameni din diferite generații. Au fost două puncte principale: ce culoare aveau visele lor și cum era televiziunea în copilărie.

Drept urmare, s-a dovedit că fiecare al douăzecilea tânăr vede vise monocrome. Persoanele în vârstă care aveau televiziune color în copilărie visau la filmări alb-negru în 7,3% din timp. Și dintre cei care au vizionat filme în doar două culori la o vârstă fragedă, unul din patru a avut vise monocrome.

Acest lucru ne-a permis să presupunem că impresiile primite într-o anumită gamă de culori afectează o persoană chiar și decenii mai târziu.

Se știe că noaptea creierul procesează informațiile primite în timpul zilei. Încercați un experiment: vizionați un film monocrom interesant. Veți vedea în vis o reluare a oricăror cadre sau întregul vis va fi pictat în alb-negru?

De ce ai vise color?

Ai vise color sau alb-negru

Un studiu legat de vise și publicat în 2008 în revista “Consciousness and Cognition” (prin Biblioteca Națională de Medicină) conține rezultate foarte interesante. Potrivit rezultatelor descrise de The New York Times, studiul a inclus două grupe de vârstă separate: participanți cu vârsta de 25 de ani și mai tineri și participanți de peste 55 de ani. Ambele grupuri au fost rugate să-și amintească culoarea viselor lor în timpul somnului și să o noteze în jurnalele lor de vis în timp ce sunt treji. Astfel, primul grup a raportat că rareori, sau vreodată, au avut vise alb-negru, iar al doilea grup a raportat despre un vis gri la fiecare patru ori când a dormit.

Care este diferența? Deși cercetătorii nu pot ști cu siguranță, au găsit interesant faptul că astfel de vise erau mult mai frecvente la oamenii care probabil urmăreau o mulțime de emisiuni TV și filme alb-negru când erau tineri. Acest lucru pare și mai probabil în lumina cercetărilor anterioare care au arătat că în anii 1940, trei sferturi din populația SUA rareori visa în culoare. Cine ar fi crezut că televiziunea și cinematografia ar avea un impact mai mare asupra conștiinței visurilor decât obiectele obișnuite pe care le vedem în viața de zi cu zi? Și totuși, destul de ciudat, exact asta este. Apropo, în urmă cu câteva decenii, se credea că doar schizofrenicii văd vise colorate, somnologii susținând că majoritatea oamenilor visează în alb și negru.

Alte ipoteze pentru visele alb-negru

Există mai multe ipoteze despre motivul pentru care avem vise alb-negru:

Pot reflecta trecutul

Deși cercetările asupra viselor colorate sugerează că expunerea tinerilor la mediile monocrome – sau, mai important, lipsa accesului la culori tehnice – poate fi o cauză majoră a viselor alb-negru, nu toți cei care au vise fără culoare au crescut înainte ca televizoarele color să devină un element de bază în fiecare casă. Dacă ești încă relativ tânăr și ai vise alb-negru, înseamnă oare asta că ești doar dependent de vizionarea de filme vechi pe TCM?

Susținătorii psihologiei analitice cred că visele alb-negru pot avea, de fapt, o semnificație simbolică. Se spune că dacă visezi că ești într-un film alb-negru sau dacă visezi chipuri din trecutul tău care apar în alb-negru, ca și cum ar fi fotografii dintr-un album foto vechi, acest lucru poate indica că ai câteva probleme nerezolvate din trecutul tău și o lecție care nu a fost încă învățată.

Pot fi o încercare de a transmite un mesaj

Un vis alb-negru poate indica o problemă în prezentul tău, nu în trecutul tău. Potrivit blogului Crystal Clear Intuition Research, este posibil ca lumea în alb-negru pe care o visezi să fie o expresie a ceea ce simți în viața ta de veghe: ca și cum ai fi prins într-o lume pe care nu ai creat-o și ai abandonat libertatea, alegând de a juca după regulile altcuiva.

Poate ești într-o relație de control? Te simți copleșit de munca ta? Ești nemulțumit de unul dintre prietenii sau colegii tăi, fiindcă crezi că profită de tine? Indiferent de problema care te deranjează, poate fi timpul ca mintea ta să privească mai atent și să stabilească exact unde se află problema. Astfel, poți face schimbările necesare care te vor readuce la viață (și la visele tale) în plină floare.

Pot indica o lipsă de emoție

Un alt motiv pentru care ai putea avea un vis alb-negru este fiindcă fie visul, fie tu însuți ești lipsit de emoție. Membrii Crystal Clear Intuition cred că orice încerci să experimentezi în acest vis poate fi prea dificil pentru tine, așa că subconștientul tău îl pictează în alb și negru, astfel încât să te poți simți mai detașat de el.

S-ar putea să ai și vise alb-negru, deoarece ești epuizat emoțional. Poate că ai trecut prin multe și pur și simplu nu mai poți suporta durerile. Creierul tău îți oferă puțină respirație trecând prin imagini alb-negru pe care le poți privi fără să simți emoții. De asemenea, este posibil ca tu să fii un tip mai analitic și să îți procesezi sentimentele în timp ce ești treaz, așa că nu ai nevoie de visele tale pentru a face munca emoțională grea pentru tine.

Alte ipoteze pentru visele color

De ce unii visează în culoare, iar alții în alb-negru

Acum să analizăm visele în culoare:

Pur și simplu cele alb-negru nu sunt amintite

Toată lumea vede vise colorate și alb-negru, dar acestea din urmă nu sunt amintite, iar cele colorate sunt adesea însoțite de evenimente speciale din viața unei persoane (în majoritatea, cazuri pozitive) – și se joacă cu aceste „culori” în vis. Dar suprasolicitarea și oboseala se reflectă doar în visele alb-negru pe care nu le amintim.

Oamenii talentați văd vise colorate

S-a dovedit că oamenii creativi – poeți, artiști, muzicieni etc. – văd visele colorate mult mai des decât oamenii obișnuiți. Chiar dacă nu te numeri printre ei, s-ar putea să existe în tine un anumit talent pe care nu l-ai dezvăluit încă. Adevărat, aici oamenii de știință revin la problema schizofreniei, ținând cont de faptul că toți oamenii creativi, într-un fel, sunt schizofrenici, prezenți sau viitori. Mai mult, în acest caz, schizofrenia se explică prin faptul că oamenii creativi trec dincolo de stereotipurile impuse de societate și asta duce la psihoză, iar apoi la schizofrenie. Deci, în esență, schizofrenia este o boală a unei persoane care s-a abandonat. Și, în general, suntem cu toții predispuși la această boală.

Doar oamenii foarte inteligenți văd vise colorate

Până în prezent, această ipoteză, ferm stabilită mai devreme, a fost infirmată. Ca rezultat al cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că visele viu colorate pot fi văzute de oameni impresionați și emoționali din orice strat social. Iar gradul de inteligență poate afecta doar complexitatea complotului visului: cu cât o persoană este mai inteligentă, cu atât scenariul este mai întortocheat și există mai multe evenimente în el.

Cercetătorii nu sunt pe deplin siguri dacă visele sunt, de fapt, alb-negru sau sunt colorate în momentul reamintirii sau dacă inițial au într-adevăr culoare. La efectuarea multor experimente, mulți oameni s-au înșelat și imaginea alb-negru prezentată mai devreme a fost descrisă drept culoare, deoarece o persoană normală care percepe realitatea în mod adecvat este predispusă să asocieze anumite culori cu obiectele: cerul este albastru, iarba este verde, portocaliu este portocaliu etc.

Milana Danco

Revista «Atât De Fain» își propune să ofere sentimentul de susținere și îmbrățișare prin informație pozitivă și prin senzații. Vorbim despre subiecte care unesc oamenii, îi fac să zâmbească și să se simtă fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *