Istoria interpretării viselor

Cărțile de vis și istoria interpretării viselor

Interpretarea viselor și relația cu psihologia. Cum au apărut dicționarele de vise și ce pot spune ele. Explicația științifică pentru semnificația viselor și ce vedem în somn.

Interpretarea viselor și dorința de a privi viitorul cu ajutorul lor este o parte integrantă a vieții noastre. Visele și sensul lor ascuns au fost de multă vreme de interes pentru oameni. Destul de curând a devenit clar că interpretarea viselor nu este deloc o chestiune simplă: lumea care se deschide în ele este ambiguă și seamănă puțin cu realitatea din jurul nostru.

S-ar putea să credeți despre cărțile de vis că nu merită încredere absolută, dar totuși citiți semnificația somnului, chiar dacă doar din curiozitate. Totuși, după ce aflați ce înseamnă visul vostru, priviți realitatea cu alți ochi.

Apariția cărților de vis

Primele experimente în interpretarea rațională a viselor aparțin filosofilor greci antici (Democrit și alții). Potrivit lui Platon, visele pot servi ca sursă de inspirație creativă.

Fondatorul abordării psihologice a explicării viselor a fost Aristotel, care le-a considerat ca o continuare a activităților în stare de somn. El a acționat ca un sistematizator al interpretărilor grecești, egiptene și orientale ale simbolismului viselor în secolul al II-lea; „Oneirocritica” sa a servit drept sursă a nenumărate dicționare de vise de mai târziu.


Astfel, având deja propria carte de vis, preoții de atunci dezvăluiau misterele somnului celor care doreau.

În plus, în Grecia Antică se interpretau și visele vindecătoare. Probabil că ați auzit de ritualul medicului Asclepius.

Pacienții grav bolnavi erau aduși într-un sanctuar de piatră, care amintea oarecum de un mormânt. În acest loc trebuiau să petreacă noaptea, iar dimineața să povestească în detaliu despre ceea ce au văzut în vis doctorilor.

Visele vindecătoare erau interpretate simbolic și, conform acestora, au fost elaborate rețete individuale.

În Evul Mediu, a predominat interpretarea religioasă și moralistă a viselor, care se întorcea la ideile biblice.

În timpul Renașterii, interpretarea viselor a fost strâns împletită cu ocultismul, creșterea raționalismului împingând interesul pentru vise la periferia culturii.

În secolul al 19-lea acest interes a reînviat treptat odată cu dezvoltarea cercetărilor în domeniul psihologiei, mai ales în legătură cu problema inconștientului. În același timp, etnologii au relevat rolul mare al viselor în culturile primitive, legătura lor cu miturile, precum și natura universală a unui număr de imagini și simboluri ale viselor.

Încă din epoca romantismului, s-a subliniat importanța viselor în psihologia procesului creativ.

Așadar, diferite școli de psihanaliză au tratat tema viselor și interpretarea lor în moduri diferite, dar întotdeauna cu un interes deosebit.

Prima încercare de a crea o teorie psihologică sistematică a viselor a fost făcută de Sigmund Freud în 1900 în cartea sa “The Interpretation of Dreams”. Fondatorul psihanalizei a acordat o mare importanță experienței viselor, crezând că acestea pot fi asociate cu sănătatea mintală a unei persoane.

Freud a acumulat un material clinic mare care caracterizează tipurile și tiparele fluxului viselor. Cu toate acestea, în interpretarea somnului, Freud a exagerat rolul motivelor sexuale, precum și al amintirilor din copilărie. Somnul, după Freud, este realizarea iluzorie a dorințelor reprimate.


Concomitent, Gustav Jung a atribuit viselor întruchiparea inconștientului, care transmite un anumit mesaj visătorului însuși, iar Alfred Adler și-a propus să analizeze visele în termeni de evenimente viitoare și în contextul relațiilor sociale umane. În opinia sa, visele reprezintă planurile de viață inconștiente și stilul de viață al unei persoane care caută să se adapteze la realitate și să scape de îndoiala de sine.

Cea mai faimoasă carte de vis este Cartea lui Miller, care a fost publicată în secolul al XIX-lea.

Destul de interesantă se poate părea și interpretarea viselor celebrei ghicitoare din Bulgaria – Baba Vanga. Din păcate, cartea ei de vise nu se poate lăuda cu atâtea interpretări ca, de exemplu, moștenirea lui Miller.

Cu toate acestea, fiecare dintre ele este bazată pe observații ale relației dintre somn și realitate. La interpretarea unui vis, toate imaginile trebuie luate în considerare; începând cu ceea ce pare cel mai ciudat, deoarece cel mai probabil această parte anume a visului este rodul muncii subconștientului.

Trebuie de menționat, însă, că odată cu dezvoltarea științei, care a proclamat obiectivitatea principalul criteriu al realismului („care este greu de demonstrat ca fiind cu adevărat existent”), visele de ceva timp, datorită ilogicității și impredictibilității lor, fie au fost depreciate în mod deschis, fie au fost clasificate ca lucruri mistice, oculte.

Interpretarea viselor

Cum să interpretezi visul

Ce înseamnă când visezi:

Fiecare națiune înțelege somnul în felul său. Deci, hindușii cred că poate fi o predicție a evenimentelor viitoare. Potrivit versiunii lor, ceea ce au văzut înainte de trezire ar trebui să devină realitate în viitorul apropiat, iar ceea ce au visat în prima jumătate a nopții se va împlini într-un an. Soarele, focul, stelele printre hinduși sunt un simbol al bogăției; florile, apa curată sau hainele albe promit bine, iar consumul de carne sau o eclipsă de soare promit nenorocire.

Musulmanii interpretează visele prin analogii directe: imaginile care provoacă asocieri negative prevestesc probleme și dezastre, în timp ce cele pozitive, dimpotrivă, sunt bunăstare. Deci, șarpele prezice o amenințare, iar pisica – avertizare.

Înțelegerea modernă a viselor este din ce în ce mai înrădăcinată și în psihologie.

De exemplu, potrivit psihologilor, după ce s-a studiat conținutul unui vis, se poate afla despre conflictele interne ale unei persoane, temerile și dorințele sale secrete.

Cum să interpretezi visul?

Dorind să afle sensul viselor, oamenii, în primul rând, au încercat să se uite în viitorul lor, să înțeleagă ce le pregătește soarta. Un vis interpretat corect ar putea deveni un adevărat avertisment, o promisiune de bucurie și prosperitate, sau dimpotrivă, un vestitor de boală sau chiar de moarte, o promisiune de fericire în familie sau de o căsătorie timpurie. Au existat și există multe opțiuni de predicție și toate sunt adunate în cărțile de vis.


Noi am creat un compartiment pentru a vă ajuta în acest sens și a afla interpretarea unui vis. Trebuie doar să-l descompuneți în componentele sale și să evidențiați cele mai strălucitoare momente ale acestuia. După aceea, este necesar să le desemnați cu un cuvânt, de exemplu, „despărțire” sau „petrecere” și să le găsiți în cartea de vis propusă – interpretarea viselor va fi determinată de semnificația acestuia.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că adevăratul sens al somnului se dezvăluie în totalitatea definițiilor momentelor sale cele mai izbitoare. În plus, ar trebui să acordați atenție obiectelor, oamenilor și animalelor care vă înconjoară în vis – este posibil ca acestea să simbolizeze și ele ceva.

Ce se va împlini

Visele nu toate și nu devin realitate în același mod. Probabilitatea împlinirii unui vis este determinată de numărul lunii în care a avut loc, numărând de la luna nouă. În lista propusă de numere calendaristice, puteți găsi ziua corespunzătoare în care a avut loc visul și imediat lângă aceasta, probabilitatea împlinirii visului.

ZILELE LUNII:

  1. Visele din această zi sunt împlinite întocmai și sunt de bun augur.
  2. Sunt goale și nu înseamnă nimic.
  3. Se împlinesc rapid.
  4. Visele nu se împlinesc curând.
  5. Vise de bună valoare.
  6. Visele devin realitate, dar nu curând.
  7. Sunt bune, dar nu ar trebui să spuneți nimănui despre ele.
  8. Duc la împlinirea dorinței.
  9. Devin realitate și în curând promit succes.
  10. Devin realitate, dar duc la necazuri.
  11. Visele devin realitate în 11 zile și duc la bucurie.
  12. Sunt împlinite rapid și favorabil.
  13. Duc la necazuri.
  14. Nu sunt bune.
  15. Vor deveni realitate în curând și foarte de bun augur.
  16. Visele nu se împlinesc și nu au sens.
  17. Promit succes și se împlinesc în douăzeci de zile.
  18. Duc la profit și la lucruri noi.
  19. Visele duc la probleme în familie.
  20. Vor fi în curând împlinite.
  21. Devin realitate în 11 zile și duc la bucurie.
  22. Avertizează asupra problemelor.
  23. Devin în curând realitate.
  24. Sunt vesele și în curând împlinite.
  25. Vise de minciună și înșelăciune.
  26. Vise de plăcere și distracție.
  27. Visele sunt lipsite de sens, fără culoare.
  28. Promit unele dificultăți și devin realitate în 30 de zile.
  29. Nu sunt împlinite.
  30. Sunt fantastice, dar nu se împlinesc întotdeauna sau în curând.
  31. Visele de victorii amoroase și plăceri devin realitate în 15 zile.

Explicația științifică a viselor

Visatul este un fenomen complex care interesează nu numai neurofiziologii, dar și psihofiziologii moderni. Aceștia din urmă se bazează pe o analiză „uscată” a electroencefalogramei creierului în timpul ciclului „somn-veghe”, faza de somn REM, când vedem direct diferite imagini și evenimente.

În știința modernă, există trei abordări ale studiului viselor:

  • metafizic;
  • științele naturii;
  • psihologic.

Abordarea metafizică sugerează că în afara „acestei lumi” există o „alta” în care visele noastre au loc. Dar nu există dovezi științifice în acest sens.

În abordarea științelor naturii, visele sunt considerate din punctul de vedere al neurofiziologiei și psihofiziologiei. Chiar și Aristotel a scris tratate în care a negat originea divină a viselor, considerându-le parte a naturii naturale a omului. El a împărtășit punctul său de vedere lui Democrit că somnul nu este altceva decât un produs al simțurilor.

În secolele XVIII-XIX, omul de știință și filozoful Jan Purkinje a susținut că visele pot fi considerate doar ca o stare intermediară între veghe și somn profund și că este lipsit de sens să ne interpretăm visele. Acest punct de vedere este apropiat de psihofiziologia modernă. La sfârșitul secolului al XIX-lea, visele erau considerate chiar iluzii, halucinații și semne ale tulburărilor mintale.

În psihologia profundă, precum și în psihoterapie, o importanță deosebită este acordată analizei somnului ca metodă de pătrundere în procesele mentale inconștiente ale unei persoane.

Toată lumea visează?

Explicația științifică a viselor


Faptul că imaginile (visele) apar în somnul REM a fost dovedit de Nathaniel Kleitman și Eugene Aserinsky de la Universitatea din Chicago în 1953. Cu toate acestea, cercetările recente ale unui grup de oameni de știință de la Universitatea din Wisconsin (rezultatele sunt publicate în Nature Neuroscience) au relevat că și creierul uman proiectează imagini în faza lentă. Nu sunt atât de strălucitoare și emoționante, așa că sunt amintite mai rău, dar sunt încă prezente.

Ce vedem în vis?

Interpretarea viselor depinde de școala științifică în cadrul căreia se realizează. De exemplu:

  1. în psihanaliza clasică, imaginile sunt fixate destul de rigid, ca în cărțile de vis;
  2. în analiza jungiană, imaginile și interpretarea lor sunt foarte dependente de visător și de conținutul visului.

Doar 20% din informații trec prin focarul conștiinței, așa că nu ne amintim totul. Imaginile care apar într-un vis sunt „imagini” din viața unei persoane, deci nu puteți vedea nimic nou, doar din ceea ce nu ați experimentat. Astfel, din toate imaginile și intrigile visului, persoana își amintește de cele care sunt oarecum importante pentru el în acest moment. De exemplu, dacă cineva are dureri articulare, atunci dintre toate imaginile își va aminti doar complotul cu un șobolan care îi roade genunchii, iar întregul vis, în care au existat aventuri și alte duzini de imagini, va fi pur și simplu „uitat”.

Tot așa, chimistul Kekule, care a fost fascinat de studiul benzenului, din toate visele sale și-a „amintit” doar un șarpe care își mușca propria coadă, ceea ce l-a determinat să formuleze inelul de benzen.

Din punct de vedere al psihologiei, visele sunt o altă modalitate de a înțelege și a analiza ceea ce este relevant acum pentru o persoană, ceea ce îl îngrijorează. Mai mult, în timpul somnului, depozitele vaste de impresii de viață sunt lăsate singure în cortexul cerebral. Controlul din realitate, necesar reproducerii corecte a stimulilor, încetează. De aici combinația bizară de imagini și uneori absența completă a bunului simț.

Când dormim, simțurile încă captează toate informațiile, dar uneori le interpretează într-un mod distorsionat. Prin urmare, viziunile ciudate, uneori absurde din vis nu infirmă faptul că orice vis este împrumutat din cele mai mici impresii ale vieții. Ele apar în conștiință și sunt conectate fără nicio logică și secvență. Pușculița de impresii a creierului este în mod constant completată cu ceea ce se întâmplă în lumea exterioară și în interiorul nostru, pentru el este și real. Memoria le păstrează pe toate, oricât de nesemnificative ar fi, inclusiv fanteziile noastre. Apropo, visele apar fie în culoare, fie alb-negre.

Ar trebui să avem încredere în vise?

În timp ce suntem treji, fiecare dintre noi primește o cantitate imensă de informații, acest flux este continuu și inepuizabil. Conștiința noastră este forțată să lase în memorie doar cele mai importante și semnificative informații, ca și cum ar filtra orice altceva. Cu toate acestea, o persoană își amintește în detaliu tot ceea ce i se întâmplă în fiecare moment.

Acest lucru se datorează muncii subconștientului, care colectează și analizează toate informațiile primite. În vis, subconștientul nostru iese în prim-plan, returnând informații unei persoane pe care nu le-a observat cu ajutorul viselor – acțiuni figurative vii care se desfășoară în fața ochilor persoanei adormite.

De aceea, semnificația viselor este greu de supraestimat, deși este posibil ca în unele cazuri conținutul lor să se formeze sub influența impresiilor vii ale zilei trecute sau să fie doar o reflectare a evenimentelor care tocmai s-au petrecut. Cu toate acestea, visele noastre rămân surse inepuizabile de informații. Cel mai adesea, predicția făcută pe baza lor se adeverește.

Prin vise, creierul transmite un mesaj criptat în limbajul propriu, care merită ascultat pentru a ne înțelege mai bine pe sine sau situația actuală de viață. Utilizarea interpretării viselor a avut întotdeauna efect: noi perspective, o nouă privire asupra sinelui și a situației cuiva, apariția unor soluții creative la probleme. Aceste interpretări nu pretind niciodată că sunt „corecte” sau prezic viitorul. Sunt în mare parte doar o încercare de a arunca o privire mai atentă asupra profunzimii personalității omului și pentru a trage concluzii utile.

Concluzie

Este important să înțelegem că visele nu sunt un produs al imaginației, nu sunt fantezii existente separat, ci, dimpotrivă, un răspuns al psihicului la probleme și experiențe reale. Fiecare imagine din vis, ca o scoică, conține o perlă – o experiență personală și un sentiment asociat cu aceasta.

Așadar, visele, dacă sunt tratate cu o cotă de atenție și seriozitate, pot dezvălui unei persoane multe despre sine, pot întoarce privirea către ceea ce trece neobservat în agitația cerințelor și grijilor de zi cu zi (de regulă, acestea sunt sentimentele, dorințele noastre, nevoile).

Milana Danco

Revista «Atât De Fain» își propune să ofere sentimentul de susținere și îmbrățișare prin informație pozitivă și prin senzații. Vorbim despre subiecte care unesc oamenii, îi fac să zâmbească și să se simtă fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *