Poveștile acestor oameni uimitor de puternici ne vor ajuta pe mulți dintre noi să înțelegem că putem face față oricărei situații și oricăror circumstanțe de viață. Principalul lucru este să credeți în voi înșivă și în voința voastră!
Nick Vujicic: bărbatul fără brațe și picioare
În ciuda lipsei de membre, face surfing și înoată, joacă golf și fotbal. Nick a absolvit facultatea cu o dublă diplomă în contabilitate și planificare financiară. Astăzi, oricine poate veni la prelegerile sale, unde Nick îi motivează pe oameni (mai ales pe adolescenți) să nu renunțe niciodată și să creadă în ei înșiși.
Nando Parrado: supraviețuitorul unui accident de avion
Nando și alți pasageri au supraviețuit în mod miraculos unui accident de avion. S-a întâmplat că aripa avionului s-a prins de partea muntelui și, după ce și-a pierdut echilibrul, a căzut. La impactul cu solul, 13 pasageri au murit imediat, iar 32 de persoane au supraviețuit, fiind rănite grav. Supraviețuitorii s-au trezit în condiții de temperaturi extrem de scăzute, lipsă de apă și hrană. Au băut zăpadă topită și au dormit unul lângă altul ca să se încălzească.
În a 60-a zi după accident, Nando și doi dintre prietenii săi au decis să caute prin deșertul înghețat ajutor, depășind distanțe uriașe. Bărbații au supraviețuit cu fermitate epuizării și frigului, iar în a 10-a zi de rătăcire, la poalele muntelui, au întâlnit în cele din urmă un fermier chilian, prima persoană din tot acest timp, care a chemat imediat poliția pentru ajutor. Parrado a condus echipa de salvare cu elicopterul și a găsit locul accidentului. Drept urmare, la 22 decembrie 1972, doar 8 pasageri au supraviețuit. Ulterior, tragedia teribilă a stat la baza filmului „Alive”. După prăbușirea avionului, Nando și-a pierdut jumătate din familie, iar în timpul accidentului a slăbit cu peste 40 de kg. Acum el ține prelegeri despre puterea motivației în viață și atingerea obiectivelor.
Jessica Cox: primul pilot fără brațe
Jessica Cox suferă de un defect rar de la naștere, născându-se fără brațe. Niciunul dintre testele pe care mama ei le-a făcut în timpul sarcinii nu a arătat că ceva nu era în regulă cu fata. În ciuda bolii sale rare, ea are o voință extraordinară.
Jessica poate să scrie, să conducă, să-și pieptene părul și să vorbească la telefon. Fata face toate acestea cu picioarele. Tot ea a absolvit Facultatea de Psihologie, a studiat dansul și este deținătoarea unei centuri negre duble la taekwondo.
În loc de cursul obișnuit de șase luni, Jessica a urmat un curs de trei ani de conducere a aeronavelor, timp în care a fost predată de trei instructori cu înaltă calificare. Acum Jessica are peste 89 de ore de experiență de zbor și a devenit primul pilot din istoria lumii fără brațe.
Sean Swarner: a depășit cancerul pulmonar și a escaladat cei mai înalți munți
Este singura persoană din lume care a supraviețuit după ce a fost diagnosticată cu boala Hodgkin și cu tumoarea lui Askin. A fost diagnosticat cu cancer în ultima etapă la vârsta de treisprezece ani și, conform previziunilor medicilor, nu ar fi trebuit să trăiască nici măcar trei luni.
Cu toate acestea, Sean și-a depășit în mod miraculos boala, care a revenit curând când medicii au redescoperit o tumoare de mărimea unei mingi de golf în plămânul său drept. După a doua operație de îndepărtare a tumorii, medicii au decis că pacientul nu va trăi mai mult de două săptămâni.
Cu toate acestea, zece ani mai târziu, Sean (ai cărui plămâni funcționează doar parțial) a devenit cunoscut lumii întregi drept primul supraviețuitor de cancer care a urcat pe Muntele Everest.
După ce a cucerit cel mai înalt punct de pe planetă, Sean a rămas plin de dorință și putere de a merge mai departe și de a inspira oamenii din întreaga lume să lupte împotriva bolii cu exemplul său, urcând pe alte 6 vârfuri de pe 7 continente. Experiența personală și modalitățile de a depăși boala sunt descrise în cartea sa „Continuing to grow: How I beat cancer and cuquered all the peaks of the world”.
Randy Pausch și ultima sa prelegere
Frederick Randolph sau Randy Pausch (23 octombrie 1960 – 25 iulie 2008) a fost un profesor american la departamentul de informatică de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania. În septembrie 2006, Pausch a aflat că avea cancer pancreatic și că boala lui era incurabilă. Pe 18 septembrie 2007, a pregătit și a susținut o prelegere foarte optimistă în ceea ce privește starea sa, intitulată „Ultima prelegere: împlinirea visurilor tale din copilărie” la Universitatea natală, care în curând a devenit foarte populară pe YouTube și pe multe platforme mass-media cunoscute.
În acel celebru discurs, el a vorbit despre dorințele copilăriei sale și a explicat cum a realizat fiecare dintre ele. Printre dorințele sale erau:
- să experimenteze imponderabilitate;
- să participe la un meci din National Football League;
- să scrie un articol pentru enciclopedia Book World;
- să devină unul dintre acei tipi „care câștigă cea mai mare jucărie de pluș din parcul de distracții”;
- să lucreze ca designer-ideolog pentru compania Disney.
A reușit chiar să fie coautor al unei cărți numită „Ultima prelegere” (pe aceeași temă), care a devenit în scurt timp un bestseller. Deși prognoza de trai era de doar trei luni, a mai trăit încă 3 ani.
Ben Underwood: băiatul care „vedea” cu urechile
Ben Underwood era un adolescent tipic din California, căruia, la fel ca colegii săi, îi plăcea să facă skateboarding, să meargă cu bicicleta, să joace fotbal și baschet. Ceea ce face povestea lui Underwood unică este că era complet orb. La vârsta de doi ani, Underwood a fost diagnosticat cu cancer de retină și i s-au îndepărtat ambii ochi. Spre surprinderea majorității oamenilor care l-au cunoscut pe adolescent, acesta nu avea absolut nicio grijă cu privire la orbirea lui.
Dar cum a reușit să se miște ca băieții văzători? Răspunsul este simplu: datorită ecolocației, o tehnică folosită în mod obișnuit de lilieci, delfini și alte câteva mamifere și păsări. Când se mișca, Underwood scotea de obicei sunete cu limba, iar aceste sunete erau reflectate de suprafețe, „arătându-i” cele mai apropiate obiecte. Astfel, a putut distinge un hidrant de incendiu și un coș de gunoi și „vedea” literalmente diferența dintre mașinile parcate și camioane. Venind într-o casă unde nu mai fusese niciodată, Ben își da seama în ce colț era bucătăria și care era scara.
Un credincios neclintit în Dumnezeu, băiatul și mama lui au luptat până la urmă pentru viața lui, dar cancerul s-a răspândit în curând la creierul și coloana vertebrală a lui Ben, acesta murind în ianuarie 2009, la vârsta de 16 ani.
Liz Murray: de la mahalale la Harvard
Elizabeth Murray s-a născut pe 23 septembrie 1980 în Bronx, din părinți seropozitivi, într-o zonă din New York, care era locuită doar de săraci și dependenți de droguri. A rămas fără adăpost când avea doar 15 ani, după moartea mamei sale și după ce tatăl ei a fost dus la un adăpost de cerșetori.
Dar într-o zi, viața lui Murray s-a schimbat dramatic, și anume după ce a început să urmeze un curs umanitar la Academia Preparatory din Chelsea, din Manhattan. Deși fata a mers la liceu mai târziu decât colegii ei (fără un cămin permanent și având grijă de ea și de sora ei), Murray l-a absolvit în doar doi ani (notă: în SUA, programul de liceu este conceput pentru 4 ani). Ea a primit apoi o bursă pentru studenții nevoiași de către New York Times și a fost admisă la Universitatea Harvard în toamna anului 2000.
Liz însă a fost nevoită să-și întrerupă studiile la universitate pentru a avea grijă de tatăl ei bolnav, continuându-și studiile la Universitatea Columbia, unde a fost mai aproape de el și a rămas alături până la final, când a murit de SIDA.
În mai 2008, s-a întors la Harvard și a absolvit psihologie. Ulterior, biografia ei, plină de tragedie și credință, a devenit baza filmului, care a fost lansat în 2003. Astăzi, Liz lucrează ca vorbitor profesionist, reprezentând Washington Speakers.
În timpul fiecărei prelegeri pentru studenți și grupuri de public de afaceri, ea încearcă să insufle publicului puterea minții și voința ei, care a scos-o din mahalale și a pus-o pe calea cea bună.
Patrick Henry Hughes: concert de fanfară din Louisville
Patrick este un tânăr unic care s-a născut fără ochi și incapabil să-și îndrepte complet brațele și picioarele, făcându-l imposibil să meargă. În plus, două tije de oțel au fost atașate chirurgical de coloana lui vertebrală pentru a-i corecta scolioza. În ciuda tuturor acestor circumstanțe, și-a depășit numeroasele probleme fizice și a excelat ca student și muzician.
Patrick a învățat să cânte la pian și la trompetă și, de asemenea, a început să cânte vocal. Cu ajutorul tatălui său, a participat la concertele de fanfară de la Universitatea din Louisville School of Music. Astfel, a câștigat numeroase concursuri și a primit premii pentru puterea sa de voință și spirit. Multe publicații și canale de televiziune au scris și au vorbit despre el.
Mat Fraser: boala nu l-a împiedicat să obțină succes în show business
Englezul Mat s-a născut cu o boală gravă – focomelia ambelor mâini (subdezvoltare sau absența membrelor). Motivul pentru aceasta a fost efectele secundare ale medicamentului „Thalidomide”, prescris mamei sale în timpul sarcinii.
Deși mâinile lui Mat cresc direct din trunchi, iar umerii și antebrațele sunt absente, handicapul fizic nu l-a împiedicat să devină o persoană de succes. Fraser nu se sfiește deloc în privința aspectului său. El nu este doar un muzician rock, ci și un actor destul de cunoscut, a cărui faimă a fost adusă de rolul lui Seal din senzaționalul serial “American Horror Story: Freak Circus”.
Apropo, Fraser este singurul actor din serie al cărui aspect neobișnuit nu este creat, folosind machiaj sau grafică pe computer. Probabil, focomelia a fost cea care l-a ajutat pe Mat Fraser să joace un personaj care suferă de nedreptatea naturii atât de credibil.
Andrea Bocelli: cântărețul orb care a cucerit inimile a milioane de oameni
Andrea Bocelli este un cântăreț celebru din Italia. Cele mai rare abilități muzicale s-au trezit la Andrea la o vârstă fragedă, când a învățat să cânte la clape, saxofon și flaut. Din păcate, băiatul a făcut glaucom și aproape trei duzini de operații nu au dat rezultatul dorit.
Anume pasiunea pentru fotbal l-a lipsit pentru totdeauna pe băiat de vedere când, în timpul jocului, o minge de fotbal l-a lovit în cap. Dar orbirea nu l-a împiedicat pe Andrea să studieze: după ce a absolvit dreptul, și-a continuat educația muzicală cu Franco Corelli, unul dintre cei mai buni cântăreți de operă din Italia. Tânărul talentat a atras atenția și a fost invitat la diverse spectacole. Curând, cariera sa a urcat rapid. Andrea a devenit un popularizator al muzicii de operă, combinând-o cu succes cu stilul pop modern. Iar vocea angelică l-a ajutat să obțină succesul și faima mondială.
Jillian Mercado: modelă glamour în scaunul cu rotile
În copilărie, Mercado a fost diagnosticată cu distrofie musculară, o boală teribilă care a lăsat-o pe Jillian închisă într-un scaun cu rotile. S-ar părea că visele lumii înaltei mode nu erau destinate să devină realitate. Cu toate acestea, eroina noastră a reușit să atragă atenția fondatorilor mărcii Diesel. În 2015, i s-a oferit un contract profitabil și a început să fie invitată la diverse ședințe foto. În 2016, a fost invitată să participe la o campanie pentru site-ul oficial al lui Beyoncé.
Esther Werger: multi-campioana paraplegicilor
Esther s-a născut în Olanda în 1981. Din copilărie, i-a plăcut sportul, mergând activ la înot. Cu toate acestea, în timpul efortului fizic, fata se îmbolnăvea foarte des. În ciuda numeroaselor teste, medicii o lungă perioadă de timp n-au putut pune un diagnostic precis. După mai multe hemoragii cerebrale, totuși au identificat problema fetei – mielopatia vasculară.
La 9 ani, fata a suferit o operație complexă care a durat aproximativ 10 ore. Din păcate, intervenția chirurgicală a înrăutățit și mai mult starea copilului, care era paralizat la ambele picioare. Dar scaunul cu rotile nu a împiedicat-o pe Esther să continue să facă sport. A jucat cu succes baschet și volei, iar tenisul i-a adus faima mondială. Verger a câștigat 42 de titluri de Grand Slam.
Deși în 2013 fata a părăsit în sfârșit sportul profesionist, ea continuă să obțină succes, fiind acum director al Turneului Internațional de Tenis în scaun cu rotile, precum și consultant și lector pentru echipa paralimpică olandeză. În plus, ea a fondat o fundație caritabilă pentru a ajuta copiii bolnavi care vor să joace sportul lor preferat.
Peter Dinklage: starul cu aspect neobișnuit
Dinklage s-a născut cu acondroplazie, o boală ereditară rară care interferează cu dezvoltarea oaselor lungi. Potrivit medicilor, cauza acondroplaziei constă în mutațiile genei de creștere, ceea ce duce la nanism. Venitul familiei băiatului era destul de mic: mama sa preda muzică, iar tatăl său (odinioară agent de asigurări) a rămas șomer.
De obicei, faima vine la actori destul de devreme, dar steaua norocoasă s-a luminat pentru Peter abia în 2003 (când avea deja 34 de ani) după lansarea filmului “The Station Agent”. Bilanțul nu prea bogat în primii ani ai carierei se datorează reticenței actorului de a juca în roluri care implică de obicei pitici. Peter a refuzat categoric să joace gnomi sau spiriduși. Din 2011 până în prezent, Dinklage joacă rolul lui Tyrion Lannister, unul dintre personajele cheie din cel mai de succes serial TV al timpului nostru. Talentul actorului i-a adus lui Peter multe premii onorifice, iar o figură de ceară a lui Dinklage a apărut în “Madame Tussauds” din San Francisco.
Michael J. Fox: actor și scriitor care suferă de boala Parkinson
Născut în Canada, Michael și-a câștigat de mic faima la Hollywood. El este amintit de public datorită rolului lui Marty McFly din seria de filme despre călătoriile în timp. Dragostea fanilor la nivel mondial și o avere impresionantă care însumează câteva zeci de milioane de dolari – mulți vor invidia asta. Doar că actorul nu avea mai mult de 30 de ani când a început să dezvolte simptomele bolii Parkinson, deși această boală apare de obicei la bătrânețe.
- Chefi de România sau cine sunt cei mai celebri bucătari din țară
- Bree Lenehan: influencer care și-a încurajat urmăritorii să posteze poze fără filtru
- Cum și unde locuiesc unele vedete din România
- Milionari întâmplători: istoriile oamenilor care s-au îmbogățit într-o zi
- Ana Morodan – Secretul siluetei de invidiat sau ce dietă ține
Multă vreme, Michael nu a vrut să accepte diagnosticul: negarea furioasă a bolii aproape că a devenit cauza unei noi probleme – alcoolismul. Din fericire, sprijinul celor dragi l-a ajutat pe Fox să-și revină în fire la timp. Totodată, el continuă să joace în filme până în zilele noastre. Este demn de remarcat participarea sa la serialul de televiziune “Boston Lawyers”, unde Michael l-a interpretat pe Daniel Post, un om bogat care a încălcat legea în efortul de a-și menține sănătatea. Acum Michael, pe lângă cariera sa în film și scris, este implicat activ în sprijinirea persoanelor care suferă de boala Parkinson. La sfârșitul anilor ‘90, el a fondat o organizație publică pentru a studia aspectele bolii și cum să le faci față.
Stephen Hawking: geniul paralizat
Stephen s-a născut în 1942 la Oxford, un oraș britanic cunoscut în întreaga lume pentru una dintre cele mai vechi universități. Acolo va învăța mai târziu geniul nostru. Pofta de știință a fost, probabil, moștenită de la părinții săi, care lucrau în centrul medical. În timpul antrenamentului, când Stephen nu avea mai mult de 20 de ani, a început să prezinte probleme grave de sănătate din cauza dezvoltării sclerozei laterale amiotrofice. Această boală provoacă leziuni ale sistemului nervos central și duce la atrofie musculară, iar ulterior poate provoca paralizie completă.
Din păcate, medicamentele existente doar încetinesc boala, dar nu o vindecă. Hawking, în ciuda încercărilor medicilor, încet-încet și-a pierdut capacitatea de a-și controla propriul corp și mai târziu a reușit să-și miște cu greu doar un deget de la mâna dreaptă. Din fericire pentru Stephen, cunoașterea sa cu oameni de știință talentați a dat roade: datorită realizărilor prietenilor săi, Hawking a putut să se miște și să comunice folosind un scaun cu rotile avansat și un sintetizator de vorbire.
Principala realizare a lui Stephen a fost contribuția sa colosală la fizica modernă și la progresul științei în masă. Mai mult, problemele grave de sănătate nu l-au lipsit pe Stephen Hawking de simțul umorului: îi plăcea să facă pariuri științifice comice și chiar a apărut în serialul de comedie “The Big Bang Theory”, jucând rolul său. În ciuda tuturor previziunilor nefavorabile ale medicilor, Stephen a trăit 76 de ani. Marele geniu și inspirator a murit în martie 2018.
Lasă un răspuns