De-a lungul istoriei omenirii, pe planetă s-au schimbat mulți oameni influenți, a căror bogăție nu s-a corelat cu veniturile majorității cetățenilor. Erau regi, industriași, proprietari de corporații, nobili.
În diferite momente și în diferite țări au existat propriile lor unități de măsură de bani. Pentru a determina care dintre personalitățile celebre a fost cea mai bogată din istoria omenirii, cercetătorii au încercat să evalueze starea lor în termeni monetari moderni.
Desigur, o astfel de estimare este mai degrabă aproximativă, dar face posibilă imaginarea mărimii averii unei anumite persoane.
Așadar, analizând cine este cel mai bogat om de pe planetă din istoria omenirii, s-a constatat că John Rockefeller i-a întrecut pe toți.
Rockefeller – funcționarul devenit miliardar
- Avere maximă: 318 miliarde de dolari
- Vârsta în acel moment: 74 de ani
Bogăția lui John D. Rockefeller este legendară. În 1917, averea lui era de 2,5% din produsul intern brut total al SUA. Rockefeller ar fi putut finanța cu ușurință întregul stat, fără a fi în pragul ruinei. Pentru comparație, câteva cifre:
- Întregul buget federal al SUA în 1917 era de 715 milioane de dolari;
- Averea lui Rockefeller în același an este estimată la între 900 și 1 miliard de dolari.
Apropo, când John Rockefeller era tânăr, a spus că are două vise – să câștige 100 de mii de dolari și să trăiască până la 100 de ani. A murit cu 2 luni înainte de a împlini 98 de ani, în schimb a făcut o treabă excelentă cu primul scop.
Începutul
Totul a început cu un loc de muncă ca funcționar. John Rockefeller s-a născut la New York în 1839, dar nu a reușit să trăiască în acest oraș mult timp, deoarece familia s-a mutat rapid în Pennsylvania. Trebuie spus că acesta a fost un moment cheie pentru viitorul Rockefeller, întrucât pământul statului Pennsylvania s-a dovedit a fi extrem de bogat în zăcăminte de petrol.
Dacă vorbim despre familia Rockefeller, atunci mama lui era o femeie destul de evlavioasă, iar tatăl era mai degrabă un petrecător obsedat de femei, care apărea rar acasă.
Întrucât John Rockefeller era cel mai mare copil din familie, la vârsta de 16 ani a plecat să-și caute de lucru. În acel moment, era deja destul de bun la matematică și chiar a absolvit un curs de contabilitate de trei luni în Cleveland.
Totuși, nu i-a fost ușor să găsească un loc de muncă. Au fost irosite 6 săptămâni de căutări, până când John a fost în sfârșit angajat ca asistent contabil de către Hewitt și Tuttle. În primele trei luni, Rockefeller mai degrabă a studiat decât a lucrat.
Cu toate acestea, studiul i-a adus lui Rockefeller o adevărată plăcere. Își începea ziua de lucru la 6:30 și o încheia după ora 22. Studiul la Hewitt și Tuttle i-a dat multe viitorului magnat al petrolului. John Rockefeller, în general, a fost suficient de capabil să se impună ca un profesionist competent. Și de îndată ce managerul companiei HaT și-a părăsit postul, John a fost imediat numit la locul său.
La doar 19 ani, avea deja ceva capital de start-up câștigat în 3 ani de muncă. În plus, a împrumutat niște bani de la tatăl său egoist. Scopul era să organizeze o mică afacere cu parteneri. Aceasta consta în vânzarea de făină, cereale, carne de porc și alte produse. Era 1858. Mai departe, în istoria lui John Rockefeller există un mic decalaj. Nu se știe cu siguranță cum au fost afacerile lui de la 20 la 31 de ani.
În 1865, John Rockefeller întâlnește un chimist (nume necunoscut), care îi povestește despre kerosen. Așa a fost fondată Standard Oil Company.
Rockefeller a început să caute petrol. La începutul carierei, viitorul milionar a observat că întreaga afacere cu petrol este un fel de mașină haotică și a înțeles că doar punând lucrurile în ordine în munca sa, se va putea gândi la un succes comercial. Asta și a făcut cu partenerul său. Pentru început, a fost creată o carte a companiei.
Pentru a-i motiva pe angajați, Rockefeller a decis la început să renunțe la salarii, recompensându-i pentru acțiuni.
El credea că datorită acestui lucru vor lucra mai activ, pentru că se vor considera parte a companiei. Iar venitul lor final va depinde de succesul afacerii.
Sfera de activitate a început să genereze venituri, determinându-l pe Rockefeller să cumpere încet alte companii petroliere. Una câte una, afaceri mici care nu costau prea mult. Această strategie nu i-a plăcut multor americani. În presă, Rockefeller era numit chiar drept pirat.
Drumul spre succes al lui John a fost umbrit nu numai de atacurile din partea presei, ci și de criticile multor cetățeni. Dar nu a răspuns niciodată la ele, chiar dacă a fost de-a dreptul defăimătoare.
Până în 1880, datorită numeroaselor fuziuni mici și mijlocii, 80% din întreaga afacere petrolieră din SUA era în mâinile lui Rockefeller. Standard Oil devine în acest moment cea mai mare companie din lume. Adevărat, nu pentru mult timp.
Peste 10 ani va fi lansată celebra Sherman, iar Rockefeller va răspunde prin împărțirea Standard Oil în 34 de companii mici (deținând un pachet de control). Datorită acestei legi, John Rockefeller devine și mai bogat decât înainte.
Apropo, merită remarcat faptul că aproape toate marile companii petroliere actuale au trecut de la Standard Oil. De exemplu, astfel de giganți precum Mobile, Exxon, Chevron și alții.
Secretul succesului
Succesul lui Rockefeller se datorează în mare parte familiei sale și valorilor impuse. În plus, John, în căutarea unor beneficii pentru compania sa, a putut să-i pună pe alții unul împotriva celuilalt. Așadar, a reușit să încheie o afacere profitabilă de transport, împingând împreună mai multe companii feroviare și reprezentanți ai transportului pe apă.
Datorită acestui fapt, Standard Oil a reușit să transporte barili de petrol de 1,5 ori mai ieftin decât concurenții săi.
- Chefi de România sau cine sunt cei mai celebri bucătari din țară
- Bree Lenehan: influencer care și-a încurajat urmăritorii să posteze poze fără filtru
- Cum și unde locuiesc unele vedete din România
- 15 povești de viață care-ți vor schimba percepția asupra lumii
- Milionari întâmplători: istoriile oamenilor care s-au îmbogățit într-o zi
În cele din urmă, John s-a căsătorit cu succes. Soția sa a fost profesoara Laura Spelman care, potrivit lui Rockefeller, avea o mentalitate practică. Rockefeller avea să remarce mai târziu că, dacă nu ar fi fost ea, s-ar putea să nu fi devenit niciodată bogat.
Caritate
Mulți oameni l-au adorat pe Rockefeller, pentru că el a cheltuit o parte echitabilă din veniturile sale pentru caritate. John Rockefeller a fost, într-adevăr, unul dintre cei mai mari filantropi din istoria Americii, dar a încercat să nu-și facă publicitate activităților.
De la sfârșitul secolului al XIX-lea, John a acordat din ce în ce mai multă atenție carității, transferând managementul afacerilor către partenerii de încredere.
În acest timp, va face multe pentru țară. Și nu este vorba doar de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Rockefeller va plăti bisericii toată viața a câte 10% din venitul său lunar.
În plus, va construi Universitatea din Chicago, Colegiul Spelman, Universitatea Rockefeller, Muzeul de Artă Modernă, mănăstirile și Fundația Rockefeller, Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale.
În 1917, John Rockefeller își va preda toate treburile fiului său cel mare. Fundația lui caritabilă, apropo, încă există, aducând beneficii oamenilor.
TOP bogătași din toate timpurile
- Andrew Carnegie, om de afaceri. Avere maximă: 298,3 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 68 de ani.
- Nicolae al II-lea, fostul împărat al Rusiei. Avere maximă: 235 de miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 49 de ani.
- William Henry Vanderbilt, antreprenor. Avere maximă: 231,6 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 64 de ani.
- Mir Osman Ali Khan, monarh. Avere maximă: 210,8 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 50 de ani.
- Andrew Mellon, fostul secretar al Trezoreriei SUA. Avere maximă: 188,8 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 80 de ani.
- Henry Ford, fondator Ford Motor Company. Avere maximă: 188,1 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 57 de ani.
- Marcus Licinius Crassus, politician. Avere maximă: 169,8 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 62 de ani.
- Basil II, împărat bizantin. Avere maximă: 169,4 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 67 de ani.
- Cornelius Vanderbilt, industriaș. Avere maximă: 167,4 miliarde de dolari. Vârsta în acel moment: 82 de ani.
Lasă un răspuns