Lumânări de nuntă

Lumânări de Nuntă – Cum se fac și la ce trebuie

Descoperă modele de lumânări de nuntă tradiționale, sculptate, decorative. Cele mai simple lumânări de nuntă pentru mire și mireasă – cum se fac și la ce trebuie. 

Lumânările exclusive de nuntă pot decora orice sală de banchet și ceremonie de nuntă, pentru a crea o atmosferă de confort și romantism sau pentru a fi oferite cadou tinerilor căsătoriți.

Fiecare este decorată manual cu cristale, panglici de satin, dantelă și arată ca o adevărată operă de artă. În acest articol veți afla toate detaliile ce țin de alegerea, întrebuințarea și confecționarea lumânărilor de nuntă.

Simbolica lumânărilor de nuntă

Lumânările de nuntă sunt considerate cel mai important atribut, simbolizând unirea a două inimi iubitoare într-o singură flacără. În plus, este un simbol al vetrei familiei, care este aprinsă din focul lumânărilor părinților și ar trebui păstrată pe tot parcursul vieții împreună.

Din punctul de vedere al bisericii, lumânarea reprezintă tăria credinței, curățenia sufletului și focul iubirii creștine. Se spune că lumina unei lumânări călăuzează drumul tinerilor căsătoriți.

Există însă și o superstiție, conform căreia, dacă se rupe lumânarea, se va rupe și relația dintre miri.

La ce trebuie lumânările de nuntă

Simbolica lumânărilor de nuntă

Lumânări pentru cununie

Alături de verighete, prosoape și icoane, lumânările sunt un atribut obligatoriu al unei cununii. În biserică, ele simbolizează puritatea și sentimentele de foc ale cuplului. De aceaa, trebuie alese cu mare grijă atunci când organizați nunta.

De regulă, lumânările de cununie sunt făcute subțiri și lungi, din ceară albă sau parafină.

Se crede că acestea, folosite în timpul nunții, devin ulterior un talisman pentru cuplu. Ele sunt, de obicei, păstrate în memoria Sacramentului Căsătoriei.

Există credința că în perioadele dificile ale vieții, cu certuri mari în familie, puteți aprinde lumânările de cununie pentru o perioadă scurtă de timp, iar acestea vor ajuta la restabilirea liniștii între oamenii iubitori.

Mai mult, la ceremonia de cununie, și nașii țin câte o lumânare în mână.

Lumânari pentru vatră

Această tradiție provine din cele mai vechi timpuri, când vatra era principala sursă de căldură și hrană în casă, ceea ce înseamnă că simboliza confortul și idila familiei. Simbolul a stat la baza frumoasei ceremonii de nuntă de transfer a vetrei familiei de la părinți la copiii lor căsătoriți.

Pentru ceremonie, sunt necesare trei lumânări. Principala, simbolizând vatra, poate fi decorată cu dantelă, mărgele și panglici. Va fi păstrată în noua familie ca relicvă. Încă două lumânări sunt primite de către părinții tinerilor căsătoriți.

Părinții (de obicei mamele) iau lumânările aprinse și, în același timp, aprind una mare pentru mire și mireasă, în acest fel transferându-și căldura vetrei unei noi familii.

Acest ritual evocă sentimente foarte puternice și pure la tinerii căsătoriți și invitați.

Arată deosebit de impresionant atunci când vatra-lumânare de nuntă este aprinsă. În această formă, ceremonia poate deveni finalul perfect al sărbătorii nunții.

Lumânări la primul dans

Primul dans al tinerilor căsătoriți este un alt ritual în care pot fi folosite multe luminițe mici. Distribuind lumânări invitaților și stingând luminile din sală, veți crea o atmosferă romantică minunată în care primul dans va fi umplut cu o semnificație și mai mare și va deveni și mai frumos.

Lumânări pentru decor

Lumânări de nuntă simple și sculptate

Desigur, lumânările de nuntă sunt folosite nu numai în ritualuri frumoase, ci și pentru decorarea sălii. Aici alegerea depinde doar de gustul vostru și de stilul general al designului meselor de banchet. De regulă, lumânările de nuntă sunt de două tipuri: groase și subțiri.

Cele late ard foarte mult timp, dar flacăra lor nu este mare, iar cele subțiri ard mult mai repede, dar strălucesc foarte puternic. Prin urmare, atunci când cumpărați lumânări de nuntă, cel mai bine este să luați de ambele tipuri.

Separat, se pot distinge lumânări mici, scurte, care dau o flacără foarte strălucitoare, dar datorită acestor reduse dimensiuni pentru lumânări de nuntă, se ard foarte repede. Astfel de lumânări sunt adesea folosite în vaze cu apă, completându-le cu petale de trandafiri și orhidee.

Combinația de foc și apă arată foarte impresionantă, dar apa poate fi înlocuită și cu oglinzi care vor spori lumina lumânărilor de nuntă și vor adăuga noi elemente frumoase. De asemenea, puteți comanda lumânări de nuntă deosebite, unice și personalizate. De regulă, sunt alese culori deschise.

Și cu siguranță, merită să refuzați să folosiți lumânări parfumate, deoarece unii dintre oaspeți ar putea să nu tolereze bine astfel de mirosuri. Iar mirosurile de mâncare festivă nu ar trebui să fie întrerupte de aroma lumânărilor neobișnuite.

O atenție deosebită trebuie acordată și lumânărilor de nuntă care vor sta pe masă în fața tinerilor căsătoriți. Poate fi o lumânare mare, simbolizând vatra familiei, sau două – pentru miri. Lumânările pot fi așezate într-un sfeșnic decorativ special.

Lumânări în prima noapte

Completați perfect nu numai partea solemnă, ci și noaptea nunții. Atmosfera romantică, amurgul și fiorul lumânărilor vă vor permite să vă cufundați în bucuria unui nou nivel de legătură cu persoana iubită. După distracția zgomotoasă, lumânările vor crea o atmosferă confortabilă și un sentiment de intimitate completă.

Tradiția “Vatra familiei”

Tradiția “Vatra familiei”

În lume, există ceremonia de nuntă „Vatra familiei”, care este o acțiune profund simbolică, frumoasă și emoționantă, ale cărei rădăcini se întorc în antichitate.

Potrivit tradiției, în ziua nunții se aprind lumânări, simbolizând dragostea arzătoare a două inimi, căldura vetrei familiei și unitatea. Acest ritual este considerat foarte important, la fel de semnificativ ca și schimbul de verighete.

Ceremonia de aprindere a lumânărilor este următoarea:

  • Părinții își aprind întotdeauna lumânările cu chibrituri, nu cu bricheta, și în niciun caz din focul altor lumânări. Înainte de a aprinde lumânarea tinerilor căsătoriți, ei le spun cuvinte de despărțire și că relațiile trebuie protejate și prețuite, pentru a transmite ulterior acest foc copiilor lor.
  • Tinerii se ridică de pe scaune, iau o lumânare mare, simbolizând familia lor. Mireasa ia lumânarea cu mâna stângă, iar mirele cu cea dreaptă. Tinerii își aprind lumânarea de la părinți și o pun pe un suport.
  • Lumânarea tinerilor căsătoriți arde până când vălul miresei este îndepărtat. Înainte de a îndepărta vălul, lumânarea trebuie stinsă. Părinții își pot stinge lumânările imediat ce transmit focul copiilor lor.

Potrivit legendei, femeia ar trebui să aprindă această lumânare în fiecare an în ziua nunții și să ocolească fiecare colț al casei cu ea pentru a sfinți vatra cu flacăra curată.

Se crede că atunci sentimentele soțului și soției nu se vor usca încă mulți ani. Este și mai bine dacă aprindeți focul în vatra familiei copiilor voștri cu flacăra iubirii voastre.

INTERESANT: Unii miri fac și un alt ritual: aprind o lumânare pentru a topi inima miresei.

Cum să alegeți lumânările de nuntă

Nu există reguli stricte pentru alegerea lumânărilor în formă, culoare, dimensiune. Pot fi din ceară sau parafină. Puteți cumpăra lumânări de nuntă simple sau decorative.

IMPORTANT: Rețineți că, în timpul nunții, tinerii căsătoriți trebuie să țină lumânările pentru o lungă perioadă de timp. Trebuie să aveți grijă în prealabil ca ceara să nu vă ardă mâinile și să nu vă păteze hainele. Sunt necesare standuri sau suporturi speciale.

Cum se fac lumânările de nuntă

Nunta este o ocazie foarte specială, iar accesoriile ajută să-i sublinieze sinceritatea și, în același timp, solemnitatea. Astfel, lumânările nu au doar o funcție decorativă, ele sunt necesare în timpul ceremoniilor de nuntă, fiind considerate parte integrantă a acestora.

Procesul de decorare a lumânărilor se distinge printr-un simbolism deosebit. Prin crearea acestora cu propriile mâini, le puteți aduce o semnificație specială, dând tonul pentru viitoarea viață fericită a tinerilor căsătoriți.

Există mai multe tipuri de lumânări de nuntă, pe lângă cele decorative:

  1. Sculptate. Acestea sunt lucrări de artă uimitoare. Dacă tinerii căsătoriți au ales această opțiune ca decor pentru masa de nuntă, atunci cel mai bine este să le cumpere, pentru că este puțin probabil să puteți face astfel de capodopere de design pe cont propriu, fără anumite abilități.
  2. Plutitoare. Acestea sunt compoziții mai uimitoare și originale decât produsele standard. Decorațiunile de nuntă într-un stil similar au intrat la modă relativ recent, dar au câștigat deja o mulțime de fani.
  3. În vrac. O altă invenție relativ nouă a omenirii. Deși, de fapt, principiul de funcționare este același – ceară naturală și fitil. Cu toate acestea, ceara în acest caz este făcută sub formă de bile mici. Se toarnă în recipientul selectat, se introduce un fitil și se aprinde lumânarea. Dacă luați bile colorate, puteți face lumânări roșii, roșu-albe, albastre și orice alte lumânări colorate.

SFAT: Suporturile de lumânări pot fi folosite într-o varietate de moduri – de la candelabre tradiționale, cumpărate din magazin, până la CD-uri auto-decorate.

Reguli de bază

În procesul de decorare a lumânărilor de nuntă, trebuie avut grijă ca, în timpul utilizării lumânării în scopul propus, elementele decorative să nu se desprindă, să nu ia foc, să nu se topească.

Prin urmare, ar trebui să fie mai aproape de bază. Decizia stilistică a decorului lumânărilor ar trebui să corespundă stilului general al nunții.

Lăsați paharele, sticlele, ghirlandele, diversele aranjamente de buchete și lumânări de nuntă să arate armonios! De asemenea, se acordă o atenție deosebită potrivirii dimensiunii accesoriilor pentru masa de nuntă. Lumânările excesiv de subțiri ar trebui completate cu modele mari.

Materiale necesare

Ce materiale sunt necesare pentru decorarea lumânărilor de nuntă? De fapt, spațiul pentru imaginație este nelimitat: bucăți de dantelă, panglici de satin, împletitură, sfoară, mărgele, strasuri, pietre ornamentale, hârtie decorativă sau de împachetat, fragmente de lut polimeric, scoici, flori artificiale, lanțuri, pene și chiar boabe de cafea. Toate aceste materiale trebuie atașate de lumânare. De regulă, meșteșugarul are nevoie de:

  • Vopsea (pentru o mai bună aderență la suprafață);
  • Lipici;
  • Ac subțire;
  • Foarfece.

În procesul de creare a unei schițe, este de dorit să se ia în considerare tipul, dimensiunile și necesitatea prezenței unui sfeșnic.

După metoda de decorare, puteți opta pentru tehnicile de modelare, pictură sau decoupage.

Decorare, folosind tehnica decoupage

Aceasta este cea mai simplă tehnică cunoscută din cele mai vechi timpuri. De ce să plătiți prea mult pentru lucrările de proiectare, dacă puteți face singuri astfel de lumânări? Pentru a face acest lucru, utilizați lumânări achiziționate de dimensiunea potrivită și șervețele cu trei straturi cu modelul potrivit. Deasupra flăcării unei alte lumânări, se încălzește secțiunea dorită a elementului de decorat și se lipește modelul tăiat sau rupt. Dacă se dorește, spațiul rămas poate fi decorat cu vopsea, panglici, mărgele și alte accesorii.

Astfel, decoupage-ul este o modalitate foarte ușoară de a decora o lumânare cu propriile mâini, care în același timp dă un rezultat foarte bun. Iar dacă aveți nevoie de instrucțiuni mai detaliate, vă spunem pas cu pas cum să decorați prin metoda dată. Așadar, pe lângă lumânare, veți avea nevoie de:

  • șervețel cu un model frumos;
  • lingură de ceai;
  • prosop de vafe;
  • lumânare suplimentară;
  • gel pentru desene 3D, contur pe sticlă, paiete (opțional).

Mai întâi, trebuie să îndepărtați stratul superior de pe șervețel, pe care este aplicată imprimarea, apoi să înfășurați lumânarea cu acest strat, asigurându-vă că îmbinările se potrivesc și marginea inferioară este plată. Lingurița trebuie încălzită la lumânare din interior și apoi, cu ea apăsați ușor modelul în lumânare. Faptul că procesul a avut succes este indicat de șervețelul schimbat – devine transparent. Nu ar trebui să existe pete albe uscate pe el. Este posibil ca suprafața lumânării să nu fie complet netedă, așa că trebuie să o neteziți cu un prosop de vafe.

În această etapă, decorul lumânării este gata, dar puteți picta în plus motivele modelului cu ajutorul gelului, conturului, sclipicilor.

SFAT: Dacă sunteți nou în tehnica decoupage, exersați mai întâi pe orice lumânări ieftine.

Decorare, folosind flori vii sau artificiale

Floraria THEO

Floraria THEO

Pentru a decora lumânările cu flori artificiale, trebuie să le faceți din lut polimeric. Mai întâi, din el este rulat o minge mică, din care se îndoaie petalele. Pentru fixarea pe lumânare, în centru este înfipt un ac de croitorie. După ce produsele au fost în cuptorul încins, sunt gata de utilizare. Le puteți picta cu vopsea acrilică și aplica sclipici.

Decorarea cu flori vii se recomandă să se facă în același mod – pe ace, dar numai înainte de începutul serii de gală sau al ceremoniei, altfel se vor ofili și vor strica întreaga impresie. De asemenea, este important ca florile să nu fie prea „strălucitoare” și prea luminoase.

Decorare, folosind strasuri și mărgele

Mărgelele și strasurile sunt adesea folosite pentru a decora paharele de nuntă pentru mire și mireasă. Prin urmare, vor arăta grozav și pe lumânări de nuntă tradiționale. Puteți colecta mărgele sub formă de perle pe un fir și să le înfășurați în jurul lumânării. De asemenea, puteți face și un ornament cu strasuri sau mărgele. Trebuie să îl desenați în avans pe hârtie, să tăiați șablonul și să îl atașați la lumânare.

Decorare, folosind stofă și dantelă

Dantela lată este înfășurată în jurul lumânării și fixată cu un pistol de lipici. De la sine, arată deja elegant, dar, dacă doriți, o puteți decora cu mărgele, strasuri, paiete, sclipici. Dantela adunată oferă și un efect decorativ frumos, iar lumânarea pare mai voluminoasă.

Decorare, folosind panglici de satin

Cum puteți decora lumânări de nuntă cu propriile mâini, folosind panglici de satin?

  1. Prima modalitate (aveți nevoie de o panglică largă de satin): faceți o cusătură la mașina de cusut cu un fir superior liber. Astfel, panglica poate fi adunată și se poate obține un volan frumos. Se înfășoară în jurul lumânării și se fixează cu lipici sau ace decorative de croitorie.
  2. A doua modalitate (aveți nevoie de o panglică mai îngustă): se formează o fundă din panglică și se atașează ca parte a unei compoziții haotice.

Metodele de mai sus pot fi combinate între ele pentru a obține un decor unic interesant.

Idei de aranjamente după stilul nunții

Idei de aranjamente după stilul nunții

Lumânările de nuntă sunt o necesitate dacă sunteți interesați de decorul nunții voastre. Aceste elemente pot fi combinate cu aranjamente florale, pentru a fi amplasate în zona candy bar sau în centrul mesei de invitați. Cert este că nu veți greși dacă pariați pe lumânări.

Așadar, în cazul în care plănuiți o nuntă în stil marin, puteți decora lumânările cu scoici (reale sau imitate). O sărbătoare în stil provensal implică materiale naturale simple. Prin urmare, lumânarea poate fi înfășurată în pânză, fixată cu lipici și legată cu împletitură sau dantelă îngustă.

Dacă vreți să creați aspectul unei seri elegante, amplasați candelabre de aur pe mesele invitaților. Acest tip de aranjament va oferi discreție și romantism. Și agățarea lumânărilor în forme geometrice va aduce un plus de eleganță evenimentului. Combinația poate fi îmbogățită cu ghirlande de plante verzi sau șervețele din material alb.

În schimb, lumânările albe simple sau de argint pot adăuga un plus de lumină, dar nu exagerați cu ele. Paradoxal, dar la nuntă sunt binevenite și zonele umbrite.

Dacă planificați evenimentul în aer liber, trebuie să luminați și exteriorul locației sau cortului. Vă sugerăm să improvizați candelabre de vază de sticlă cu o lumânare înăuntru.

În cazul în care optați pentru o locație istorică, cum ar fi un castel vechi, folosiți în decor candelabre lungi ce oferă o notă vintage. Vă asigurăm că aceste lumânări vor fi decizia perfectă.

Pentru candy bar, jucați-vă cu diferite recipiente, realizate din diverse materiale, pentru a crea o imagine modernă, dar minimalistă în același timp. De asemenea, este recomandat să experimentați cu dimensiunea sau culorile lumânărilor. Combinați lumânările scurte cu cele lungi sau albe cu cele negre.

Cine cumpără lumânări le de nuntă

Conform tradiției românești, nașii cumpără lumânările de cununie. Dacă vreți un anumit tip de lumânare, anunțați-vă nașii despre preferința voastră. Există și o opțiune prin care nașii vă pot da bani și puteți merge personal să alegeți ce vreți. În schimb, pentru decorul sălii de banchet, veți scoate bani din propriul buzunar.

Cât costă

Prețul unei lumânări de nuntă variază în funcție de mărimea lumânării, de materialul din care este confecționată (ceară naturală sau parafină), de complexitatea aranjamentului floral și dacă este alcatuită din flori naturale sau artificiale. În funcție de toate aceste criterii, le puteți găsi la un preț de 300 – 1500 de lei.