Fie că organizați nunta la restaurant, la hotel sau la casă, mulți oaspeți vor vedea pentru prima dată tânărul cuplu sub forma mirelui și miresei. Dar pe lângă frumusețea lor, o mare influență asupra succesului întregii sărbători va avea un meniu pentru nuntă bine selectat.
Invitaților, în primul rând, nu concursurile și acompaniamentul muzical le vor fi importante, ci designul sălii de nuntă și felurile de mâncare alese corespunzător.
Pentru a crea un meniu competent, asigurați-vă că luați în considerare:
- Perioada din an în care are loc evenimentul;
- Numărul de invitați care vor participa la eveniment;
- Durata banchetului de nuntă;
- Etapele sărbătorii (uneori, datorită numărului mare de activități de divertisment și interactive, timpul la masă este redus semnificativ);
- Preferințele oaspeților;
- Buget.
Sarcina principală:
- Calculați numărul total de feluri de mâncare și raportul acestora față de persoanele invitate;
- Calculați porțiile;
- Alegeți ingredientele pentru mese.
Așadar, să vedem mai multe idei de meniu de nuntă și să aflăm cât costă un meniu de nuntă la București, de exemplu.
Reguli de bază
Atunci când alcătuiți un meniu de nuntă, este important să țineți cont de toate subtilitățile; felurile de mâncare ar trebui să fie hrănitoare, frumoase și să îndeplinească preferințele gustative ale oaspeților. Iată câteva reguli de bază:
Comandați ceea ce știți. Nu țineți cont de preparatele pe care nu le-ați încercat niciodată. În plus, cu un buget limitat, nu ar trebui să alegeți opțiuni scumpe, deoarece există altele asemănătoare, dar la un cost mai ieftin;
Versatilitatea meniului. Meniul pentru masa de nuntă ar trebui să fie universal, adică preparatele să fie interschimbabile ca fiecare dintre invitați să încerce ce vrea. Este foarte important să diversificați meniul și necesar să comandați gustări de compoziție diferită, deoarece oaspeții au gusturi diferite, iar cineva poate prefera carnea, altcineva pește și o a treia persoană – legume. Astfel, meniul la un banchet de nuntă ar trebui să fie variat, luând în considerare nu numai disponibilitatea și compoziția mâncărurilor calde, ci și să aveți grijă de legume, fructe și aperitive reci. Păstrați un echilibru între preparatele din carne și pește, preparatele calde și reci, băuturile răcoritoare și alcoolice pentru a crea un meniu adecvat.
Numărul felurilor de mâncare este important. În timpul banchetului ar trebui să fie cel puțin 2 preparate fierbinți: unul comun și celălalt individual. Dacă sărbătoarea durează mai mult de 7 ore, atunci puteți adăuga încă un fel de mâncare fierbinte (în total 3).
Tipul mesei. O cină de nuntă modernă poate avea loc atât în format de banchet, cât și sub formă de bufet. Diferențele dintre aceste moduri de a servi mâncarea sunt:
- La banchet, invitații stau la mese, iar chelnerii le aduc preparate într-o anumită succesiune: aperitive și salate reci, aperitive calde, preparate calde și dulciuri.
- La bufet, oaspeții se mișcă liber prin hol și iau de la mese mâncărurile pe care le doresc (de obicei, acestea sunt delicii mai ușoare decât la un banchet).
În plus, le puteți combina, astfel încât o masă de tip bufet va fi la îndemână pentru oaspeții care așteaptă să sosească eroii serii, iar unii vor dori, de asemenea, să guste felurile de mâncare în timpul ceremoniei de cadouri (în timp ce stau la coadă). Gustările ușoare (sandvișuri, tartine), fructele, șampania și vinul sunt potrivite pentru o masă tip bufet. Dar atunci când comandați decor de nuntă, amintiți-vă că și aceasta necesită atenția decoratorilor;
Restricții alimentare. Întrebați oaspeții în prealabil dacă au vreo restricție alimentară care ar trebui să fie luată în considerare la alcătuirea meniului. Atenție dacă printre invitații voștri se numără vegetarieni, alergici sau persoane care respectă regulile religioase în alimentație. Fără să cunoașteți astfel de trăsături ale oaspeților, riscați să ajungeți într-o situație incomodă.
Combinație de feluri de mâncare. Nu trebuie să serviți ciorbă, sushi și risotto în aceeași seară. Un bucătar bun va ajuta la echilibrarea meniului și la alegerea alcoolului potrivit.
Respectarea stilului nunții. Adesea, tinerii căsătoriți aleg un anumit stil pentru a organiza sărbătoarea. Asigurați-vă că meniul de nuntă se potrivește cu stilul dat. De exemplu, mâncărurile tradiționale și aperitivele ar fi potrivite la o sărbătoare în stil popular românesc, în timp ce haute cuisine ar fi mai bine lăsată pentru organizarea unei sărbători europene clasice.
Fiți gata pentru tot. Un plan bun vă va ajuta să faceți față circumstanțelor neprevăzute. De exemplu, păstrați o marjă mică în calculul deliciilor pentru oaspeți în cazul în care numărul de invitați crește în ultimul moment și, de asemenea, planificați cel puțin câteva feluri de mâncare vegetariene. Potrivit piramidei lui Maslow, ar trebui să fie suficientă mâncare! E mai bine să aveți mâncare suplimentară după nuntă pentru a hrăni contractorii sau a o lua acasă decât invitații să simtă foame.
Calcularea porțiilor
Trebuie să faceți un meniu nu numai ținând cont de varietatea și rafinamentul felurilor de mâncare, ci și de numărul lor, de dimensiunea porțiilor. Nimeni nu vrea ca invitații săi să plece acasă înfometați. Este important să înțelegeți clar dacă vor fi 20, 50 sau mai mulți invitați la banchet.
Aici merită să luați în considerare durata evenimentului. Festivitățile scurte de 3 ore cu un număr mic de invitați sugerează 600-800 de grame de preparate de persoană. Iar cu o durată medie a nunții de 6-8 ore, este optim să luați 1500 de grame de mâncare per invitat. Categoriile de feluri de mâncare ar trebui calculate în aproximativ aceleași proporții. De exemplu, dacă luați mai multe preparate fierbinți, atunci reduceți porțiile de salate.
În plus, luați în considerare numărul de oaspeți bărbați și femei. Bărbații au nevoie de mai multă hrană decât femeile. De exemplu, salata se prepară la 50 gr. pentru un oaspete, dar în cazul în care bărbații au o superioritate numerică, atunci această cifră crește la 70 de grame.
Feluri de mâncare | Greutate (grame) per invitat |
---|---|
Salate | 250 (de la 3 tipuri – 160) |
Garnitură (cartofi, orez, legume) | 160-300 |
Mâncăruri calde | 400 |
Fructe | 200 |
Gustări reci | 500 |
Tort | 150 |
Bucăți de carne, cârnați | 150-200 |
Platou de cașcaval | 40 |
Legume proaspete | 80 |
Pește (afumat, roșu) | 40 |
Caviar roșu | 20 |
Carne sau pește ca fel principal | 250 |
Pâine | 70-150 |
Sosuri | 40-50 |
Băuturile alcoolice
Nu există reguli specifice care să determine ce ar trebui să fie într-un meniu de băuturi de nuntă. Alcoolul este selectat separat, în funcție de preferințele oaspeților, de amploarea festivității și de rezultatul dorit. Dar există sfaturi „bine stabilite” care ar trebui urmate dacă se alege varianta clasică a sărbătorii, ci nu o sărbătoare tematică. În lista băuturilor alcoolice sunt permise coniacul, vinul, atât obișnuit, cât și spumant etc., dar în niciun caz nu trebuie să fie prezentă berea.
Adițional, întrebați-l pe administrator în ce cantitate puteți aduce băuturile voastre. În restaurante, alcoolul este mai scump decât în magazine, așa că de multe ori există o cantitate anumită pe care trebuie să o comandați la restaurant, iar restul o puteți lua din exterior.
Nu vă temeți să cumpărați băuturi în exces, mai ales că sunt expuse la nevoie și depozitate în recipiente închise pentru o perioadă foarte lungă de timp. Alcoolul tare, cum ar fi whisky, se ia 250 gr. de persoană, iar cele cu conținut scăzut de alcool, de exemplu, vinul roșu sau alb, trebuie luat o sticlă per oaspete.
De asemenea, o mulțime de șampanie nu merită cumpărată, deoarece se obișnuiește să o bei numai în prima parte a sărbătorii, așa că o sticlă pentru 3 persoane va fi suficientă.
Nu-i uitați pe cei care nu beau alcool și excludeți-i pe copii din calcul. Pentru ei, sucurile, apa minerală, limonada trebuie să fie prezente în cantități suficiente – de cel puțin 1,5 litri pentru fiecare invitat. Iar dacă nunta este într-o zi fierbinte de vară, atunci mai bine să luați 2 litri. Le puteți diviza astfel:
- Băuturi și sucuri din fructe 700-800 ml per invitat;
- Apă minerală 300-400 ml per invitat.
Meniu la nuntă – model
Fiecare restaurant, cafenea și chiar o cantină oferă propriul meniu, care include o mulțime de opțiuni pentru preparate care diferă și ca preț. Administratorul vă va da sfaturi cu privire la ceea ce este cel mai solicitat. Trebuie să existe cel puțin 2 feluri de mâncare calde, 3-5 gustări ca aperitiv și ceai/cafea cu prăjitură.
Gustări reci
Primul lucru pe care îl vor vedea oaspeții voștri pe masă sunt gustările. De regulă, ele rămân pe masă pe toată durata banchetului. Recomandăm servirea mai multor tipuri de gustări diverse și anume:
Mezeluri – diferite tipuri de carne sau cârnați (friptură de vită picantă, carne de porc fiartă, ruladă de carne de pasăre cu ciuperci);
Brânzeturi cu fructe – puteți alege ceva mai sofisticat: brie, chevre, dor blue, maasdam;
Pește asortat cu măsline – de exemplu, somon ușor sărat, pește regal și anghilă japoneză;
Legume și ierburi proaspete;
Murături – o gustare tradițională pentru băuturile tari. Ar trebui să fie aprovizionate aproximativ într-o cantitate de 1,5 kg pentru o nuntă de 30 invitați.
Alte gustări:
- Rulouri de legume și carne;
- Clătite cu caviar roșu;
- Friptură de pește cu legume;
- Piftie;
- Cotlete din ficat;
- Tuburi de șuncă cu castraveți;
- Vinete umplute;
- Sandvișuri cu cârnați;
- Sandvișuri cu fructe de mare;
- Ouă umplute;
- Plăcinte.
Salate
Puteți servi un tip de salată sau puteți oferi mai multe opțiuni ca oaspeții să aleagă singuri. De obicei, nimeni nu refuză salata Caesar, Caprese sau salata grecească, dar puteți opta și pentru variante exotice, de exemplu, salata Shrimp Paradise cu fructe de mare. Sau:
- cu carne de pasăre sau porc;
- cu creveți, midii, calmari;
- cu ciuperci;
- din legume proaspete cu dressing pe bază de ulei de măsline.
Feluri principale (calde)
Atunci când alcătuiți un meniu pentru banchetul de nuntă, nu se poate face fără principalele feluri de mâncare calde. Potrivite pentru acest rol sunt:
- Julienne cu pui și ciuperci în oale porționate;
- Carne coaptă la cuptor sau la grătar;
- Carne de porc în sos;
- File de somon cu sos pesto pe pernă de spanac;
- Mușchi de porc pe clătite de cartofi;
- Friptură de vițel cu sos dorblu și piure de cartofi dulci;
- Carne de porc umplută cu legume;
- File de piept de pui umplut;
- Sarmale cu smântână.
Garnitură
- Legume grill;
- Orez;
- Piure de cartofi;
- Tocană de legume;
- Cartofi țărănești la cuptor.
SFAT: Puiul este cel mai bine servit cu orez, la fel ca peștele.
Flambé feeric
Decorați sărbătoarea, adăugând elemente de animație. Servirea mâncărurilor cu foc este una dintre cerințele frecvente la nunți. „Aprins” poate fi:
- Purcelul umplut cu mere;
- Prepelița umplută cu ierburi;
- Gâsca sau rața cu mere;
- Curcanul copt.
Candy bar sau masă de bufet
Dacă oaspeții se adună la ore diferite și așteaptă până când masa de banchet este amenajată, este rațional să se organizeze o zonă de bun venit cu o masă de bufet. Astfel, planificând evenimentul, cuplurile moderne organizează o masă specială, unde deserturile clasice sunt decorate în tema și nuanțele sărbătorii sau unde tinerii căsătoriți și rudele lor cu prietenii pot lua o gustare și pot bea șampanie. Pe masa de bufet se pun:
- Fructe asortate (banane, ananas, pepene verde, portocale);
- Macarons și cupcakes;
- Prăjituri „coșulețe”;
- Sandvișuri și tartine;
- Felii de cașcaval;
- Alcool ușor.
Tortul de nuntă
La sfârșitul sărbătorii, oaspeții sunt răsfățați cu un tort de nuntă delicios și li se oferă ceai și cafea. Acesta oferă un adevărat spațiu pentru imaginație. Formele și variațiile sale sunt atât de diferite încât fiecare cuplu va putea să-l aleagă pe cel care îi place. Poate fi comandat fie la o patiserie, fie undeva de la un brutar terț.
IMPORTANT: Nu uitați nici de băuturile fără alcool: apă minerală, sucuri, băuturi carbogazoase.
În ce ordine se servesc preparatele?
Până la ora stabilită de începere a banchetului, masa trebuie să fie umplută cu toate gustările, inclusiv asortate, sucuri și ape, fructe și alcool. După 30 de minute, se servesc pe masă salatele.
- Primul fel de mâncare caldă (gustare caldă) se aduce la 1,5-2 ore după începerea sărbătorii (totul depinde de numărul de preparate calde și de durata planificată a serii).
- Al doilea fel de mâncare (principal) fierbinte este întotdeauna servit cu o garnitură. Înainte de a fi scos, chelnerii schimbă tacâmurile și curăță vasele murdare. Acest lucru se întâmplă puțin mai târziu de mijlocul serii (dacă nunta este de 7 ore, atunci la 4 ore de la început).
Atingerea finală a sărbătorii este tortul de nuntă. După ce ați băut ceaiul, sărbătoarea poate fi continuată – începe discoteca!
Copii la nuntă
Sezonalitatea meniului
Atunci când alegeți mâncarea de nuntă, asigurați-vă că luați în considerare toate circumstanțele. Mai ales, informați-vă cum influențeză compunerea unui meniu în funcție de anotimp. Dacă pe vreme însorită merită să vă concentrați pe o cantitate mai mică de mâncare, făcând-o mai ușoară, mai rafinată, atunci iarna organismul are nevoie de alimente consistente, hrănitoare și din belșug. Așadar:
Toamna este prezentată o selecție suficientă de carne naturală, produse lactate, iar legumele și fructele pot fi cumpărate și proaspete și în cantitatea potrivită.
Iarna, fructele și legumele proaspete sunt aproape imposibil de găsit. În plus, iarna, organismul are nevoie de mai multe calorii, așa că ar trebui să includeți mâncăruri de porc bogate în calorii. Gustările bune vor crește și consumul de alcool puternic. Invitații vor fi încântați de vinul fiert și gustările calde la masa de bufet.
Primăvara, organismul este lipsit de vitamine, așa că prezența legumelor și pătrunjelului, mărarului este obligatorie.
Cât despre meniul de nuntă vara, în acest sezon cald nu prea vrei să mănânci salate cu maioneză, carne grasă. Trebuie să acordați atenție salatelor ușoare, preparatelor cu carne mai puțin grasă, pui sau pește. Dar fiți atenți la prospețimea alimentelor perisabile, a cărnii și a peștelui. În plus, mai bine să nu luați fructe disponibile oriunde (mere, pere), deoarece oaspeții le pot gusta oricum vara.
Cât costă meniul de nuntă?
Administratorul oricărui restaurant va desemna în mod clar suma pentru care trebuie să comandați minimul pentru fiecare oaspete. În restaurantele din București, această sumă este de la 50 euro. Unele unități oferă sala pentru o anumită sumă totală (de exemplu, 3000 de euro și puteți invita 50 de persoane, suma nu se modifică). Prețul final depinde de statutul sălii de banchet și de marjă.
Elemente de bază la un banchet
Țineți minte următoarele reguli tradiționale:
- Unitățile funcționează cel mai adesea cu plată anticipată. În primul rând, este o garanție că nu vă veți anula rezervarea în ultimul moment. Este posibil să se convină asupra unei sume fixe a depozitului, dar cel mai adesea în restaurante plata anticipată este un anumit procent din întreaga comandă (10-20% din calculul preliminar);
- Munca ospătarilor este inclusă indirect în costul organizării banchetului, dar, conform unei reguli nerostite, trebuie să plătiți o remunerație pentru munca lor. Suma este de aproximativ 50 de cenți pentru 1 oaspete (respectiv, nunta cu 50 de invitați – 25 de euro pentru ospătari). Munca bucătarilor este estimată la aproximativ aceeași sumă;
- Nu de multe ori, dar există unități unde trebuie să plătești chiria sălii.
TOP 5 greșeli
O nuntă poate avea loc fără tradiții și fără decor, dar nicio sărbătoare nu poate fi organizată fără mâncare! Aflați cum să evitați greșelile atunci când alcătuiți meniul de nuntă.
Prea multe variante de mâncare
La nunțile moderne, tinerii căsătoriți renunță din ce în ce mai mult la banchetul clasic în favoarea formatului de cină, unde fiecare invitat are pe masă câte o carte de meniu. Câteva aperitive calde și reci, două tipuri de mâncăruri calde (de exemplu, un meniu clasic și unul vegetarian) și deserturi din care să alegeți – este suficient pentru a satisface gusturile diferiților oaspeți.
Nu ar trebui să extindeți meniul și să oferiți oaspeților o gamă de 4-5 feluri de mâncare calde – puțini oameni vor aprecia o abordare atât de costisitoare. Până la urmă, o nuntă nu este o cină gastronomică în care trebuie să impresionezi pe toată lumea cu preparate neobișnuite și combinații neașteptate; oaspeții nu vor să înțeleagă ce mănâncă. Cu cât alegerea este mai simplă, cu atât mai bine.
Alegere prea slabă de feluri de mâncare
Cealaltă extremă este o alegere prea mică sau deloc. Oaspeții cu alergii alimentare, vegetarienii și veganii sunt puțin probabil să fie mulțumiți de această abordare. Dacă un restaurant sau un serviciu de catering nu poate oferi un meniu à la carte și oferă doar un set strict limitat de feluri de mâncare, va trebui cel puțin să luați în considerare gustările suplimentare pentru bufet, un candy bar cu o varietate de dulciuri, o masă cu brânzeturi etc. Ca maxim, reconsiderați restaurantul ales.
- Vezi la ce vârstă este mai bine să te măriți – plusuri și minusuri
- TOP 48 Urări de nuntă – Mesaje și Felicitări de Casă de piatră!
- Totul despre organizarea nunții (+ checklist detaliat)
- 135 modele de texte pentru invitații la nuntă (simple, haioase, clasice și moderne)
- 121 Mesaje de Dragoste pentru el – Texte lungi, dulci, de dor
Factorul “timp”
O festivitate de șase ore, o cină de două ore și o petrecere tip bufet implică trei meniuri complet diferite. În primul caz, nu vă puteți lipsi de mai multe aperitive reci și calde, în al doilea, accentul se va muta pe felul principal și desert.
Dacă preferați formatul bufet, este important să vă gândiți la servirea comodă a preparatelor (se potrivesc diverse tartine, pateuri, deserturi porționate). În același timp, mâncarea trebuie să fie suficient de copioasă ca invitații să aibă puterea să danseze la nunta voastră toată noaptea!
Incompatibilitatea produsului
Atunci când alegeți feluri de mâncare pentru masa festivă, asigurați-vă că acestea nu conțin produse care nu se potrivesc bine între ele – nu doriți doar ca invitații voștri de la nuntă să ajungă la toxiinfecții alimentare?! De asemenea, este mai bine să nu combinați mâncăruri din diferite bucătării naționale într-o singură cină (de exemplu, sushi japonez și burritos mexican). Nu uitați nici de selecția corectă a alcoolului: vinul alb nu este cel mai bun însoțitor pentru o friptură.
Contractorii ignorați
Contractorii sunt și ei oameni și vor să mănânce și ei. S-ar părea că acesta este un gând evident, dar câte mirese în tam-tam înainte de nuntă pur și simplu uită să se gândească la această întrebare! Pregătiți un meniu simplu în avans și rezervați 30-40 de minute pentru fotograf, videograf, moderator și alții care sunt la fața locului timp de 5 sau mai multe ore.
Aveți un sait foarte frumos, chiar stau și citesc, și mai citesc diferite texte… Tare interesant e aici la voi!!!