Cu toții învățăm aceleași lucruri legate de știință pe măsură ce mergem la școală. Descoperim că amestecarea bicarbonatului de sodiu cu oțetul creează un vulcan, aflăm cum garoafele își schimbă culoarea și că mitocondriile sunt puterea celulei. Deși toate acestea sunt lucruri importante de știut, nu vom vorbi despre ele aici. În schimb, vom explora toate colțurile întunecate și periculoase ale științei despre care profesorul tău de liceu nu a vrut sau nu a avut voie să te învețe. Există o mulțime de fapte științifice ciudate despre care merită să știi.
Corpurile umane strălucesc. Cercetătorii au descoperit că oamenii au propriul lor tip de bioluminiscență. Pur și simplu nu este vizibil cu ochiul liber.
Stomacul tău poate dizolva lamele de ras. Deși nu acceptăm consumul de lame de ras, corpul uman este capabil de fapte grozave. Un studiu a constatat că acidul din stomacul uman este mai mult decât suficient pentru a dizolva o lamă de ras după câteva ore.
Norii sunt grei. Norii par ușori și pufoși când îi vezi plutind în aer. Adevărul e că norii mari de cumulus pe care i-ai putea vedea într-o după-amiază însorită pot cântări peste 500 mii de kilograme.
Pierzi oase pe măsură ce crești. Toată lumea știe că are 206 oase în corpul său, dar nu întotdeauna a fost așa. Când te naști, ai aproximativ 300 de oase diferite în corpul tău mic de bebeluș. Pe măsură ce crești, multe dintre acestea se îmbină pentru a crea scheletul pe care îl cunoști și îl iubești ca adult.
Mâncăm mai puțin decât credem. Avem multe opțiuni diferite atunci când ne îndreptăm către magazinul alimentar, dar când începi să descompui lucrurile în componentele lor de bază, este mult mai puțin complicat decât crezi. Aproximativ 75% din alimentele pe care le consumăm astăzi provin din 12 specii de plante și cinci specii de animale.
Gazul nu miroase. Știm ce să facem dacă simțim miros de gaz, dar în stare naturală, el este inodor. Pentru a preveni accidentele explozive, companiile adaugă mercaptan la gazul natural pentru a-i conferi un miros neplăcut care te anunță când există o scurgere.
Oxigenul nu este incolor. Nu ne gândim la oxigen decât la o componentă invizibilă a aerului pe care îl respirăm, dar spre deosebire de multe alte gaze din tabelul periodic, oxigenul nu este incolor. Dacă răcești O2 până când devine lichid sau îngheață solid, vei vedea că este un albastru incredibil de pal.
Există mai multe bacterii decât oameni. Corpul tău conține trilioane de celule și chiar mai multe bacterii. În organismul obișnuit, bacteriile și alte microorganisme depășesc numărul celulelor tale obișnuite cu 10 la 1. Sunt atât de mici, deși reprezintă mai puțin de 3% din masa totală a corpului tău.
Majoritatea universului este invizibil. Când privim în sus spre cerul nopții, putem vedea sute de mii de stele. Putem vedea și mai mult cu ajutorul telescoapelor, dar ne uităm doar la o fracțiune din ceea ce este acolo. Aproximativ 25% din univers este alcătuit din materie întunecată, care în prezent este inobservabilă cu tehnologia existentă.
Fobiile pot fi genetice. Ai ceva de care ți-e frică și care nu are sens? Aceste fobii iraționale pot avea o bază în genetică. Un studiu din 2013 a constatat că fobiile tale ar putea fi genetice, apărând din cauza experiențelor strămoșilor tăi.
Șobolanii râd când îi gâdili. Pe unii oameni nu-i deranjează să fie gâdilați. Alți oameni urăsc asta cu o pasiune înflăcărată. Un studiu din 2016 a constatat că șobolanii se bucură de asta – și ei scot chicote mici și ascuțite de șobolan atunci când sunt gâdilați.
Cămilele își pot schimba sângele. Unul dintre cele mai populare mituri despre cămilă este că acestea stochează apă în cocoașa lor, permițându-le să traverseze distanțe lungi fără să se oprească să bea. Deși acest lucru nu este adevărat, studiile au descoperit că se pot deshidrata fără a-și schimba vâscozitatea sângelui, permițându-le să funcționeze normal la căldură mare.
Dragonii de Komodo nu au nevoie de bărbați. Dragonii de Komodo sunt creaturi incredibil de solitare – până la punctul de a se reproduce fără a fi nevoie de o pereche. Un dragon de Komodo din Tennessee a dat naștere la trei descendenți printr-un proces cunoscut sub numele de partenogeneză. Mai puțin de 0,1% dintre vertebrate sunt capabile să facă același lucru.
Pisică pasionată de fizică. De obicei, pisicile sunt încântate de jocuri cu laser, dar unul din anii 1970 a început să se apuce de fizică. Jack H. Hetherington scria o lucrare în 1975 când și-a dat seama că scrisese totul la plural, în ciuda faptului că era singurul autor. În loc să se întoarcă pentru a edita întreaga piesă, a adăugat pur și simplu un al doilea autor – F.D.C. Willard, altfel cunoscut sub numele de pisica lui, Chester. Chester este coautor de lucrări de zeci de ani.
Mierea nu se alterează niciodată. Mierea este un deliciu super gustos pe care îl poți adăuga la ceai sau la produsele de patiserie preferate. Spre deosebire de zahăr sau alți îndulcitori, nu trebuie să-ți faci niciodată griji că se deteriorează. Concentrația sa de zahăr este atât de mare încât este în mod natural antibacteriană. Borcanele cu miere care au mai bine de 5.000 de ani sunt în mod șocant încă sigure pentru a fi mâncate.
Nu te înțepa de această meduză. Nimănui nu-i place să fie înțepat de o meduză, dar de obicei nu te fac să simți că lumea se termină – cu excepția cazului în care ești înțepat de Irukandji în apele australiene. Înțepătura acestei mici meduze declanșează ceva cunoscut sub numele de sindromul Irukandji, care te face să simți un sentiment tot mai mare de groază, care poate deveni atât de dramatic!
Urșii polari sunt invizibili. La camerele cu infraroșu, cel puțin. Blana de urs polar este un izolator atât de eficient încât permite să scape foarte puțină căldură corporală, ceea ce înseamnă că urșii polari nu au semnătură de căldură pe care o poate capta o cameră cu infraroșu. Oamenii de știință analizează de fapt blana de urs polar pentru a ajuta la crearea unei țesături care este invizibilă pentru infraroșu.
Animalele pot naviga prin magnetism. Pe lângă faptul că face busole utile, câmpul magnetic al Pământului ajută și animalele. Creaturi la fel de variate, cum ar fi rechinii, somonii, șobolanii și privighetoarele, toate folosesc un simț magnetic pentru a le ajuta să navigheze. Cercetătorii încă n-au stabilit dacă o fac în mod conștient.
Există mult mai mult de trei stări ale materiei. Cu toții știm că cele trei stări ale materiei sunt solidă, lichidă și gazoasă și s-ar putea să știm chiar despre o a patra: plasmă. Dar se dovedește că este puțin mai complicat. Pe măsură ce știința a progresat, am aflat despre multe stări suplimentare ale materiei – inclusiv materia cuarcilor, cristalele de timp și gheața superionică – deși niciuna dintre acestea nu are loc în condiții normale.
Poți călători pe opt continente. Al optulea continent este Zealandia și, din punct de vedere tehnic, este un microcontinent, ceea ce înseamnă că oamenii de știință cred că s-a desprins de un continent principal cu mult timp în urmă. După cum sugerează și numele, Zealandia formează insulele Noua Zeelandă și alte insule asortate din Pacificul de Sud. Totuși, nu este atât de mic pe cât pare, deoarece 93% din continent este sub apă.
Există mai mulți copaci pe Pământ decât stele în galaxie. Sună imposibil, dar este (probabil) adevărat. NASA estimează că există aproximativ 100-400 de miliarde de stele în Calea Lactee, ceea ce sună mult – până când descoperi că oamenii de știință estimează că există peste 3 trilioane de copaci pe Pământ. Desigur, nu putem fi 100% pozitivi, deoarece acestea sunt doar estimări; nimeni nu numără fiecare copac sau stea.
Nu poți eructa în spațiu. Din cauza lipsei de gravitație, eructația se transformă în vomă.
Durata fotonului. Un foton poate dura până la 40.000 de ani pentru a călători de la miezul Soarelui la suprafața sa, dar doar opt minute pentru a călători de la suprafața Soarelui la Pământ.
Se pare că traficul se reduce după ce fotonul ajunge la suprafața Soarelui, plus că nu există nicio limită de viteză de la Soare la Pământ.
Lăcustele au urechi în burtă. Adevărată ciudățenie anatomică. Trebuie să fie groaznic dacă stomacul lor mârâie!
Aproximativ jumătate din articolele găsite în muzee sunt etichetate greșit. Din fericire, majoritatea oamenilor nu citesc sau nu își amintesc ce este pe acele etichete. Într-o notă conexă, este nevoie de aproximativ 750 dolari pentru a schimba una dintre acele etichete.
Schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană. 87% dintre oamenii de știință cred că da.
Lasă un răspuns