Potrivit psihologilor, atunci când o persoană iese în mod conștient din zona sa de confort și înțelege beneficiile acestui lucru, încrederea ei că va putea face față oricăror dificultăți crește. Și chiar se descurcă mai bine! Prin urmare, vom descrie nu numai despre cum să ieșim din zona de confort și să începem să acționăm, ci și de ce să o facem.
Ce înseamnă zona de confort
Psihologii definesc zona de confort drept „o zonă a spațiului de locuit care oferă un sentiment de confort și siguranță”. Și nu vorbim de circumstanțe externe, ci de cele interne. Astfel, “zona de confort constă din obiceiuri, modele de gândire și comportamente care au fost elaborate înainte”.
În termeni simpli, o zonă de confort este o stare familiară și de înțeles care oferă unei persoane un sentiment de securitate și control asupra vieții. Stabilitatea și calmul sunt importante pentru sănătatea mentală și fizică, dar numai atâta timp cât stabilitatea nu devine o rutină epuizantă și nu duce la degradare.
Conceptul de „zonă de confort” a fost introdus de expertul american în domeniul psihologiei comportamentale Robert Yerkes.
În 1908, el și colegul său psiholog John Dodson au efectuat un experiment pe șoareci, în urma căruia au descoperit că un nivel mic de stres crește eficiența și productivitatea rozătoarelor. Ulterior, studii similare au fost efectuate în legătură cu oamenii. Rezultatul a fost același – în condiții de stres redus, resursele sunt mobilizate. Cu toate acestea, dacă stresul devine prea mare, productivitatea scade.
Asta spune și Alasdair White, expert în managementul performanței personale, în articolul de cercetare științifică „From Comfort Zone to Performance Management”.
De ce este vital să ieși din zona de confort
Toată lumea are o zonă de confort. Și ar trebui să existe o astfel de zonă. Fiecare persoană ar trebui să aibă un loc sau condiții speciale în care să se simtă în siguranță. Principalul lucru este că în această zonă nu numai că se simte confortabil, dar și își restabilește resursele.
Cu toate aceste, dacă o persoană nu iese din asta nicio secundă și, în loc să-și reînnoiască forțele, ea le irosește și mai mult, atunci aceasta este o situație nesănătoasă.
Exemplu. Pentru toată lumea, casa este o zonă de confort. E bine când o persoană vrea să se întoarcă acasă și se odihnește când este acolo.
Cu toate acestea, unii oameni nu vor să fie acasă, deoarece acolo vecinii sunt zbuciumați sau pur și simplu persoanei nu-i plac condițiile în care locuiește, dar continuă să trăiască cu asta.
- Primul este un exemplu de zonă de confort bună.
- Al doilea este un exemplu de zonă de confort proastă. În al doilea caz, ceva trebuie schimbat imediat. În caz contrar, nemulțumirea, scandalurile cu vecinii etc. vor distruge persoana din punct de vedere moral și fizic.
Cum să ieși corect din zona ta de confort
Ieșirea din zona de confort este întotdeauna stresantă. Prin urmare, senzații și emoții neplăcute vor apărea în orice caz, dar disconfortul poate fi minimizat. Crește treptat procentul de noutate. De exemplu, dacă îți este dificil să faci noi cunoștințe, atunci va fi mai sigur să întâlnești o persoană și apoi pe alta, decât imediat un grup. Numai tu poți determina cât de puternic poți rezista la un iritant.
Reper: ar trebui să fii puțin inconfortabil, speriat, rănit etc. Dar nu este nevoie să-ți arunci astfel de provocări care te vor duce în panică. Și ține minte că fiecare persoană are un nivel unic de rezistență la stres și conceptul de confort. Concentrează-te doar asupra sentimentelor tale, nu asupra altor persoane.
De exemplu, unora le este greu să-și schimbe coafura, în timp ce alții renunță cu ușurință la locul de muncă, chiar și fără să aibă în vedere un alt post vacant.
Instrucțiuni și metode pas cu pas
Cum să ieși din zona ta de confort:
- Definește-ți zona de confort. De exemplu, dacă îți este frică să faci noi cunoștințe, atunci determină condițiile în care se întâmplă acest lucru. Unde este linia după care devii inconfortabil. Pentru a ieși din zona ta de confort, trebuie mai întâi să înțelegi unde se termină;
- Găsește motivație. De ce vrei să ieși din zona ta de confort? De ce vrei să scapi și unde vrei să mergi?
- Definește un obiectiv. Ar trebui să fie măsurabil în timp, specific, executabil, să răspundă nevoilor tale cele mai presante. Nu-ți arunca provocări abstracte și nu te apuca de toate, ci gândește-te la ce treci mai întâi dincolo de obișnuit și la ce mai târziu. De exemplu, primul obiectiv ar putea fi să te înscrii pentru un permis de conducere și să înveți cum să conduci o mașină (termenul limită va fi stabilit de școala la care te înscrii);
- Alege obiective și metode suplimentare pentru a ieși din zona de confort. În timp ce înveți să conduci, poți scăpa de câteva obiceiuri proaste și poți forma câteva obiceiuri bune, cum ar fi să te lași de fumat și să înveți să te trezești dimineața devreme sau să alergi dimineața.
Dar cum să determini că este timpul să părăsești zona de confort și cum să te forțezi să o faci? Pune-ți întrebarea: „Confortul îmi face mai mult bine sau mai mult rău?”. Dacă răspunsul e cel din urmă, atunci este timpul să începi o nouă viață.
Și acum să aruncăm o privire mai atentă la modalitățile eficiente de a ieși fără durere din zona de confort, fără frica de schimbare:
Fă familiarul nefamiliar
De exemplu, periază-ți dinții cu mâna stângă dacă ești dreptaci. Sau construiește o nouă rută către serviciu, gătește un nou fel de mâncare pentru micul dejun. Acest lucru te va ajuta să faci primii pași fără durere din zona ta de confort.
Utilizează regula câtorva minute
Nu te grăbi să iei decizii. În funcție de gravitatea acesteia, fă o pauză de 1-5 minute (mai mult sau mai puțin). Dacă iei o decizie imediat, aceasta va fi cu siguranță dictată de zona ta de confort. Cântărește argumentele pro și contra, ascultă-ți adevăratele dorințe, îndepărtează-te de temeri și astfel vei lua o decizie conștientă care te va duce dincolo de obișnuit.
Important: nu amâna decizia. Asigură-te că faci o alegere. Unii oameni rămân blocați în zona lor de confort doar din cauza obiceiului de a analiza prea mult timp.
Începe “călătoria” cu ceea ce te atrage cel mai mult
Nu asculta pe ceilalți și nu te gândi la ceea ce este corect sau util – fă ceea ce ai visat de mult. Poate este un vis din copilărie sau o dorință de adult. Principalul lucru este că ar trebui să fie o dorință foarte puternică, care va oferi partea necesară de motivație.
De exemplu, unii oameni își încep călătoria schimbându-și profesia. Sunt mânați de dorința de a face ceea ce le place și de a începe să câștige bani din asta. Poate că nu ai încă toate resursele necesare, dar gândește-te cum să le obții.
Învață lucruri noi
Încearcă ceva ce nu ai făcut până acum – orice. Învățând ceva nou te scoate întotdeauna din zona ta de confort. Principalul lucru este să încerci lucruri noi în practică. A învăța ceva nou în teorie te scoate și asta din zona ta de confort, dar cu practică va fi mai eficient.
“Poți crește doar dacă ești dispus să te simți ciudat și inconfortabil atunci când încerci ceva nou.” – Brian Tracy, Business Coach.
Vizitează locuri noi
Nu este vorba doar de a călători în alte țări, ci și de a te plimba prin orașul tău sau de a călători în orașele învecinate. Dacă locuiești într-un oraș mare, atunci probabil că are cafenele, muzee sau alte locuri în care nu ai fost încă.
Trezește-te cu o oră mai devreme
Stabilește imediat pe ce vei petrece această oră de dimineață. De exemplu, poți face sport sau citi cărți.
Bucură-te de procesul de atingere a obiectivelor
Concentrează-te nu numai pe rezultat, ci și pe fiecare pas. De exemplu, dacă te hotărăști să slăbești, atunci alege sportul care îți place cel mai mult. Iar pentru elaborarea meniului, contactează un nutriționist. Spune-i ce alimente preferi și el te va ajuta să-ți planifici o dietă în funcție de preferințele tale.
Ține un jurnal personal
Notează toate gândurile importante, schimbările pozitive de la părăsirea zonei de confort și fiecare mică victorie. Asigură-te că-ți înregistrezi planurile în scris, rezumă rezultatele intermediare, notează ceea ce ai reușit. În vremuri de lipsă de motivație, referă-te la aceste amintiri.
Nu amâna nimic pentru mâine
Dacă poți face ceva chiar acum, atunci fă-o. Și în fiecare zi, fă măcar un pas mic către un obiectiv mare.
Pune un pariu
Acest lucru va crește motivația. Fă un pariu cu un prieten, găsește oameni care au aceleași gânduri în atingerea obiectivelor, fă o promisiune publică, de exemplu, pe blogul tău. Apropo, este mai ușor pentru mulți oameni să iasă din zona lor de confort dacă vorbesc despre acțiunile lor altor persoane.
Discută cu diferite persoane
Și nu comunica doar, ci înceară să înțelegi viziunea lor asupra lumii. Pentru început, poți să te familiarizezi cu cultura altor popoare și să aplici o parte din ea în viața ta. În scopul experimentului.
Nu trebuie să le împărtășești viziunea asupra lumii, dar pentru a ieși din zona ta de confort, poți cunoaște diferiți oameni și viețile lor.
Caută un teren comun
De exemplu, dacă într-o echipă de lucru părerea ta și opinia altcuiva nu coincid, atunci nu te grăbi să fugi de aceste relații, ci încearcă să găsești înțelegere reciprocă.
Obține experiențe noi
Să înveți lucruri noi este grozav, dar distracția te poate scoate și din zona ta de confort. Gândește-te la ce ai vrut să încerci, dar nu ai îndrăznit. Poate e timpul? De exemplu, zborul într-un balon cu aer cald, plecarea în camping cu o ședere peste noapte. Poți viziona un film, citi o carte sau asculta muzică dintr-un gen neobișnuit pentru tine.
Scapă de ceea ce nu-ți place
Fă o listă cu lucrurile care te enervează de mult timp, te fac nefericit sau îți limitează dezvoltarea. Gândește-te cum să scapi de factorii negativi și ce te împiedică să faci asta.
Reține: există adesea beneficii ascunse în spatele reticenței de a scăpa de ele. De exemplu, beneficiul ascuns al oamenilor care sunt obișnuiți să fie în rolul unei victime este atenția. Ei nu știu să o primească în alt fel și cred că mila este echivalată cu iubirea. Odată ce înțeleg ce este dragostea adevărată și cum să atragă atenția, pot ieși din acel rol.
Fă o schimbare în casă
Pentru cei mai îndrăzneți: planifică-ți mutarea. Pentru cei mai atenți: schimbă ordinea obișnuită într-o singură zonă, de exemplu, în bucătărie. Sau decorează-ți căsuța de vară cu un gazon frumos.
Schimbă-ți imaginea
Schimbă-ți părul și/sau garderoba, stilul vestimentar. Poate îți dorești de mult să încerci ceva? Sau apelează la un stilist. Și dacă este încă dificil să te decizi asupra schimbărilor globale, atunci încearcă o imagine neobișnuită pentru o ședință foto.
Nu-ți fie frică de conflict
Conflictele sunt distructive și constructive. Dacă toți participanții sunt pregătiți să rezolve contradicțiile, atunci conflictul are un efect pozitiv asupra relației și asupra personalității fiecăruia dintre participanți. Conflictele sunt, de asemenea, o cale de ieșire din zona de confort, așa că mulți oameni aleg să se îndepărteze de ele. Nu-ți fie frică să vorbești despre ceea ce nu-ți place și să discuți despre diferențe.
„Puteți alege să vă întoarceți în siguranță sau să mergeți mai departe spre creștere. Creșterea trebuie aleasă din nou și din nou; frica trebuie învinsă din nou și din nou.” – Abraham Maslow, psiholog, fondator al psihologiei umaniste.
Fii creativ
Desen, dans, muzică, ac, sculptură în lemn, scris poezie. Orice. Orice creativitate este o cale de ieșire din zona de confort. Și dacă vrei să ieși și mai mult din asta, atunci distribuie produsele tale creative altor persoane, de exemplu, pe blogul tău.
Determină-ți punctele forte și punctele slabe
Pentru autodezvoltare, este important să te percepi obiectiv, să-ți cunoști punctele forte și punctele slabe. Fiecare persoană este unică și trebuie să fii familiarizat cu tine pentru a găsi o rețetă unică de a ieși din zona ta de confort.
Unele caracteristici ne sunt date de la naștere și nu le putem schimba.
De exemplu, persoanele cu temperament flegmatic nu pot trece rapid de la un lucru la altul și nu pot lua decizii instant, iar persoanele melancolice nu suportă nicio presiune și grosolănie. Acesta este ceva de reținut pe măsură ce înveți și încerci metode pentru a intra într-o nouă viață.
Schimbă-ți rutina zilnică
La început, schimbă o singură zi pe săptămână. De exemplu, trăiește o zi ca politicianul Benjamin Franklin:
- 4:00 – trezire, duș, mic dejun;
- 5:00 – pregătire pentru muncă;
- 8:00 – începerea muncii;
- 12:00 – lectură și prânz;
- 14:00 – lucru;
- 18:00 – însumarea rezultatelor zilei;
- 18:30 – odihnă;
- 21:00 – somn.
Asigură-te că-ți examinezi gândurile, sentimentele, emoțiile. În altă zi, schimbă-ți rutina. Sau, dimpotrivă, dacă nu există regim, atunci inventează-l și învață să trăiești conform regimului. Dar nu uita să îl schimbi ocazional pentru a nu rămâne blocat în această zonă de confort.
“Toată creșterea începe la sfârșitul zonei tale de confort.” – Tony Robbins, vorbitor, motivator, antrenor de afaceri.
Scapă de cei care pierd timpul
Vizionarea televizorului, parcurgerea prin rețelele de socializare, pauzele pentru fumat sunt risipitori de timp și energie. Învață să-ți folosești timpul cu înțelepciune. De exemplu, o pauză de fum poate fi înlocuită cu o scurtă încălzire.
Petrece o zi fără internet și gadgeturi
Alege o zi din săptămână când renunți la internet, telefon, laptop. Poți să ieși în natură și să renunți la alte beneficii ale civilizației sau să duci o viață normală, dar să renunți la internet.
Scapă de lucrurile inutile
Scapă de tot ce nu ai folosit de câțiva ani și de orice gunoi: lucruri defecte, vase ciobite. Poate, odată cu asta, decizi să scapi și de relațiile care au devenit învechite.
Mișcă-te cu pași mici
De exemplu, dacă îți este greu să-ți exprimi părerea, atunci încearcă mai întâi să vorbești mai des cu un prieten, într-un cerc de familie. Apoi, vorbește mai des la serviciu și așa mai departe. Poate că în curând vei ajunge la vorbitul în public pe scenă sau vei merge la cursuri de actorie.
Schimbă-ți mentalitatea
Evită negația: în loc de „Nu voi”, spune „Intenționez”; „Nu vreau” – „Voi face”. Și de îndoieli: în loc de „Voi încerca” sau „Sper” – „Voi face”. Și chiar și cuvântul „Vreau” este mai bine să fie înlocuit cu altul – „Voi realiza” sau „Voi primi”. Și atunci când formulezi obiective și planuri, adaugă întotdeauna detalii: cifre, fapte, date, cantități etc.
Nu te grăbi să renunți
Dacă un prieten îți oferă o întâlnire spontană, atunci nu te grăbi să refuzi. Și rămâi la acest principiu în toate. Desigur, trebuie să menții raționalitatea, dar poți introduce și un element de spontaneitate, surpriză.
Nu te aștepta la condiții perfecte
Noi înșine creăm cele mai bune condiții. Și, de regulă, aceste condiții nu sunt ideale. Întotdeauna există ceva care ar putea fi mai bun sau împotriva căruia să lupți. Așa că nu aștepta condițiile potrivite sau momentul potrivit – ia măsuri.
Schimbă-ți atitudinea față de eșecuri și dificultăți
Eșecul este o experiență și o lecție. Dificultățile sunt oportunități de creștere. Învață să gândești pozitiv și să percepi situațiile neplăcute în acest fel.
Uită de multitasking
Nu-ți asuma mai multe sarcini deodată. Trecerea de la o sarcină la alta în ansamblu necesită mult timp și efort. Ca urmare a acestui fapt, productivitatea generală scade, iar persoana obosește mai repede. Prin urmare, este mai bine să efectuezi lucrurile succesiv.
Laudă-te și răsplătește-te
Recompensează-te pentru acțiunile dorite. De exemplu, în procesul de finalizare a unei sarcini dificile, mergi la o cafenea, cumpără o carte pe care ți-ai dorit-o de mult etc. Acest lucru stabilește o conexiune pozitivă în creier, iar acest lucru ajută la menținerea motivației pentru noua viață.
Sfatul psihologilor
Vom analiza și sfaturile psihologilor despre cum să înveți să ieși din zona ta de confort. Ele vor ajuta la tratarea cauzelor care stau la baza stupoarei.
Combate-ți temerile
Este greu să părăsești zona de confort, nu doar pentru că există o frică firească de noutate și de necunoscut. În spatele acesteia se ascund și temerile personale: greșeli, pedepse, condamnări, singurătate și altele. Încearcă să înțelegi ce te oprește. De exemplu, teama de schimbare a locului de muncă este asociată cu îndoiala de sine, frica de șomaj și sărăcie („Dacă nu găsesc altceva?”). Frica de a schimba o profesie este adesea asociată cu convingeri precum „Este prea târziu să schimbi o profesie la maturitate”, „Trebuie să alegi stabilitatea, nu un vis”, etc.
„Lucru care te sperie cel mai mult trebuie făcut mai întâi” – Robin Sharma, vorbitor, motivator, antrenor de afaceri.
Amintește-ți de linia de ieșire din zona de confort
Yerkes și Dodson nu numai că au descoperit că puțin stres crește productivitatea. Ei au identificat linia de ieșire din zona de confort:
- Zona de confort – un sentiment de securitate și control asupra situației;
- Zona de frică și riscuri – îndoiala de sine, căutarea de scuze pentru a nu face ceea ce a fost planificat și exemple negative din viață. De exemplu: „Nu sunt atât de gras. Nu voi face sport. Mai mult, am auzit că sportul este rău pentru articulații”;
- Zona de învățare – stăpânirea noilor cunoștințe și abilități, depășirea dificultăților, extinderea zonei de confort;
- Zona de creștere – căutare și stabilire de obiective, realizarea viselor, căutarea de noi obiective, lucrul cu dorințele tale.
Când ieși din zona ta de confort, te vei găsi într-o zonă de învățare și dezvoltare. Dar există și o zonă de risc, tensiune, încercări și posibile pericole. Prin urmare, este atât de dificil și înfricoșător să depășești ceea cu ce te-ai obișnuit. Cel mai greu este să faci primul pas și să intri în zona fricii. Dar trebuie să înțelegi că aceasta este o etapă inevitabilă, care trebuie depășită.
Schimbă-ți atitudinea față de stres
Probabil ai auzit că anxietatea poate fi atât plăcută, cât și neplăcută. Dar te-ai întrebat vreodată de ce depinde? La urma urmei, evenimentele care provoacă entuziasm sunt în sine neutre – doar fapte. Și doar noi le înzestram cu semnul plus sau minus. Acest lucru se întâmplă de obicei inconștient, dar de ce să nu iei lucrurile în propriile mâini. Amintește-ți că puțin stres îți activează resursele.
Cercetătorii Abiola Keller, Kristin Litzelman, Lauren Wisk, Torsheika Maddox, Erica Rose Cheng, Paul Creswell și Whitney Witt au demonstrat experimental că percepția și impactul stresului sunt direct legate. Însă persoanele care se așteptau la o deteriorare a bunăstării și aveau o atitudine negativă față de stres au avut probleme de sănătate.
Ține minte de neuroplasticitatea creierului
Nu subestima capacitatea de adaptare a creierului – este foarte rezistent. Și ține minte, de asemenea, teoria neuroplasticității creierului a lui Norman Joyge: „creierul este capabil să-și schimbe propria structură și funcționare datorită gândurilor și acțiunilor umane” (din cartea „Plasticitatea creierului. Fapte uimitoare despre modul în care gândurile pot schimba structura și funcția creierului nostru”). Aceasta înseamnă că, cu cât repeți mai des o nouă acțiune sau un algoritm de acțiuni, cu atât va fi mai obișnuit pentru creier. Acest lucru extinde zona de confort.
Transformă totul într-un joc
Dacă ai vrut să scapi de un obicei prost sau să treci la o alimentație adecvată, atunci aceasta poate fi transformată într-un joc. Fă un pariu cu tine pentru o lună. Important: înregistrează schimbările care apar pe fondul renunțării la obiceiurile proaste și trecerii la o dietă sănătoasă. Concentrează-te pe schimbarea pozitivă. Poate că peste o lună nu vei mai dori să revii la stilul tău de viață anterior.
Pregătește-te pentru surprize
În viață, de multe ori trebuie să deviezi de la planul inițial, să depășești dificultățile. Dacă ești obișnuit să ieși din zona ta de confort, atunci ești mai capabil să faci față schimbărilor neașteptate. Necazurile vieții nu te tulbură, nu-ți este frică să încerci ceva nou din cauza posibilelor dificultăți, iar rezistența la stres crește.
Important: În unele cazuri, părăsirea zonei de confort este o modalitate de a salva viața și sănătatea. De exemplu:
- femeile care trăiesc cu tiranii trebuie să iasă din acest scenariu și din relațiile obișnuite în care sunt umilite și bătute;
- un alcoolic trebuie să scape de dependență și de cauzele acesteia pentru a-și salva viața;
- o persoană care își urăște slujba trebuie să se înțeleagă pe sine și să găsească o nouă cale, altfel emoțiile negative suprimate îi vor distruge sănătatea fizică și mentală.
Dar nu trebuie să te provoci în fiecare zi și în fiecare săptămână, altfel nivelul de anxietate și stres va crește vertiginos și te vei epuiza!
Lasă un răspuns