Cel mai mare aeroport din lume

Care e cel mai mare aeroport din lume (ca mărime și trafic) – TOP 19

Află care sunt cele mai mari aeroporturi din lume ca dimensiune și suprafață. Cel mai mare aeroport din lume după mărime și trafic! Vezi top aeroporturi din Europa!

Zborurile de pe marile aerodromuri ale lumii sunt impresionante. Un aeroport imens nu constituie doar un motiv de mândrie, ci și un lucru cu adevărat convenabil. Marile aeroporturi de pe planetă au mai multe facilități pentru a vă face călătoria confortabilă. În plus, veți avea locuri mari de parcare și cozi scurte pentru check-in și controlul bagajelor.

De asemenea, majoritatea dintre cele mai mari aeroporturi au terminale uriașe, saloane și multe alte tipuri de divertisment. În acest articol, vom afla unde se află cel mai mare aeroport din lume ca mărime, care este aeroportul cu cel mai mare trafic din lume, dar și denumirile aeroporturilor mari ca suprafață din Europa, Asia, America, Australia și Africa.

Cel mai mare aeroport din lume ca mărime

King Fahad International Airport

Aeroportul Internațional King Fahd, care este cel mai mare aeroport din lume, are o suprafață de aproximativ 777 kilometri pătrați. Este situat la 25 de kilometri de orașul Dammam, Arabia Saudită.

Reprezintă o fostă bază aeriană a SUA în timpul războiului din Golf. Acesta a început activitatea comercială în 1999 și poate deservi aproximativ 12 milioane de pasageri. KFIA servește în prezent drept hub principal pentru Saudia, SaudiGulf Airlines și Flynas, cu 37 de companii aeriene care zboară către și dinspre aeroport.

King Fahd e cu adevărat impresionant prin dimensiunea sa. Prin comparație, este mai mare decât regatul vecin Bahrain și de două ori mai mare decât capitala Letoniei, Riga.

Aeroportul inclus în Cartea Recordurilor Guinness are doar 2 piste de 4 km lungime fiecare și este format din trei terminale (de pasageri, marfă și regal), dintre care al treilea considerat cel mai mare din lume. Terminalul 3 are o suprafață imensă (puțin peste 1 milion de metri pătrați), format din două clădiri.

Cea mai mare parte a acestei zone este ocupată de o infrastructură dezvoltată, care constă din multe restaurante, magazine, hoteluri, centre de divertisment, camere de cinci stele, un complex rezidențial mare, sere, săli de fitness, spa și multe altele, făcându-l un paradis al călătorilor.

Acest terminal este destinat clienților Emirates, iar zona sa A este doar pentru pasagerii Airbus A380. Terminalul Regal deservește numai membrii familiei regale.

Mai mult, vă puteți deplasa între clădirile aeroportului cu navete gratuite și metroul. Tot pe teritoriul aeroportului se află hotelul de cinci stele Dubai International, între terminalele 1 și 3. Astfel, pe teritoriul portului aerian există tot ceea ce face șederea turiștilor foarte confortabilă.

King Fahd are chiar și propria sa moschee, care poate găzdui până la 2 mii de oameni.

Un lucru interesant îl contituie faptul că traficul de pasageri este foarte mic pentru o dimensiune atât de gigantică, fiind doar al treilea cel mai aglomerat aeroport din lume. Doar 9 milioane de oameni trec prin el în fiecare an.

Principala problemă a terminalului o reprezintă locația sa extrem de incomodă. De aceea, pasagerii preferă să folosească un alt aeroport apropiat – cel din Bahrain.

Cel mai aglomerat aeroport din lume

Hartsfield-Jackson Airport

Traficul de pasageri este unul dintre principalele criterii pentru conducerea porturilor aeriene. Prin urmare, în acest sens, aeroportul statului Georgiei, Atlanta (SUA), care e cel mai mare aeroport din lume ca trafic, rămâne încrezător pe primul loc.

Hartsfield-Jackson, așa cum se numește, deservește peste 90 de milioane de pasageri pe an. Acest lucru întrece faimoasele europene Heathrow și Charles de Gaulle. Pentru a înțelege amploarea traficului la acest nod de transport, trebuie luate în considerare câteva informații:

  • aeroportul are 55.000 de angajați;
  • aterizarea poate fi efectuată de trei aeronave în același timp;
  • 250 de mii de pasageri sunt deserviți zilnic;
  • suprafața aeroportului este de 2000 de hectare.

Adăugați acestor lucruri și serviciile de calitate, conform recenziilor turistice, și veți obține unul dintre cele mai bune porturi aeriene de pe planetă.

TOP 19 cele mai mari aeroporturi din lume

Avionul zilelor noastre a devenit unul dintre importantele moduri de transport și aproape fiecare persoană, dacă nu a zburat, atunci măcar a vizitat aeroportul. În plus, călătoria cu avionul a devenit o parte integrantă a economiei globale. Am compilat un top cu marele porturi aeriene ale planetei în ceea ce privește suprafața și capacitatea.

Aeroportul Internațional Denver (SUA)

Denver International Airport

Reprezintă cel mai mare aeroport din Statele Unite. Suprafața sa este de 137,29 de kilometri pătrați. Aeroportul Denver se află la aproximativ 40 de kilometri de centrul orașului. Traficul maxim anual de pasageri a acumulat aproximativ 60 de milioane de persoane, dar de obicei, doar 47 de milioane de pasageri folosesc terminalele aeroportului în fiecare an.

Drept urmare, DIA a devenit al cincilea cel mai aglomerat aeroport de pe planetă. În plus, servește ca un hub pentru Frontier Airlines, United Airlines și o bază pentru Southwest Airlines.

Este deservit de 3 terminale, care au 138 de ieșiri către 6 piste. O caracteristică distinctivă a aeroportului o reprezintă structura pistei. Ele sunt situate sub forma unei svastici, ale cărei vârtejuri sunt îndreptate în toate direcțiile lumii. Această abordare reduce probabilitatea formării cozilor de aeronave care așteaptă să decoleze sau să aterizeze.

Una dintre piste este cea mai lungă pistă comercială din SUA, astfel încât DIA poate găzdui aeronave de toate tipurile și dimensiunile. Lungimea sa numără 4876,8 metri.

Denver Airport

Aeroportul Internațional Denver a devenit subiectul mai multor teorii ale conspirației și există o mulțime de zvonuri ciudate în jurul lui. Conform unei teorii populare, facilitățile subterane spațioase de sub aeroport, au fost sau ar putea fi folosite ca un centru de detenție în masă pentru persoanele care nu sunt contestabile noului guvern, adică un lagăr de concentrare subteran.

Mustang albastru

Aeroportul are, de asemenea, o sculptură de zece metri de rău augur „Mustang albastru”, care a fost supranumită „Blucifer” grație ochilor roșii strălucitori.

Alt zvon se referă la patru picturi din terminalul principal – picturile artistului Leo Tanguma, ce simbolizează lupta omenirii împotriva genocidului. Însă iubitorii de conspirație cred că în unele detalii ale picturilor există indicii ale instituirii unei noi ordini mondiale și apariției unui guvern mondial totalitar.

Aeroportul Internațional Dallas/Fort Worth (SUA)

Dallas International Airport

Acesta acoperă o suprafață de aproximativ 70 de km pătrați, fiind mai mare decât Insula Manhattan. Îl puteți găsi la jumătatea distanței dintre orașele Dallas și Fort Worth. Reprezintă cel mai mare hub al companiei American Airlines.

În plus, aeroportul deservește zboruri către aproximativ 273 de destinații din 44 de țări.

În jur de 39 de milioane de pasageri folosesc terminalele aeroportului în fiecare an, iar în 2020 a devenit al patrulea cel mai aglomerat aeroport din lume. Are cinci terminale (A-E), care deservesc 7 piste, și 184 de porți.

Structura sa a fost inițial formată în așa fel încât să facă posibilă extinderea ulterioară. Teoretic, până la 13 terminale pot fi amplasate destul de confortabil pe teritoriul său. Astfel, ca parte a unei extinderi a bugetului de 139 de milioane de dolari, aeroportul intenționează să adauge nouă porți la Terminalele A-C, precum și să renoveze complet Terminalul C.

Dallas Fort Worth International Airport

Cu toate acestea, portul aerian este inclus în lista „liderilor” celor mai puțin iubite aeroporturi din țară. Motivul pentru aceasta este o rată destul de mare de zboruri anulate, în special în perioadele aglomerate de vacanță.

Aeroportul Internațional Istanbul (Turcia)

Istanbul International Airport

Aeroportul Internațional Istanbul, care este cel mai mare aeroport din Europa ca dimensiune, a devenit și cel mai aglomerat aeroport de pe continentul european, „împingând” astfel porturile aeriene Charles de Gaulle și Heathrow și deservind peste 37 de milioane de pasageri anual.

Acesta se distinge prin soluții complexe de spațiu arhitectural, un număr mare de zone de lounge și galerii de expoziție.

Are chiar și un centru SPA, parcare pentru 70.000 de mașini și șase piste de aterizare.

Aeroportul Beijing Daxing (China)

Beijing Daxing Airport

Lista aeroporturilor mari după suprafață include și China Beijing Daxing (46,6 km²). Acesta este cunoscut pentru forma sa unică, terminalul fiind realizat sub forma unei stele de mare cu șase colțuri.

O astfel de descoperire tehnică îi ajută pe pasageri să ajungă mai repede la porți. În plus, fiecare dintre „colțurile” stelei este dedicat unei teme separate din cultura chineză – ceai, serigrafie, porțelan etc.

Potrivit unor previziuni, Beijing Daxing, care a primit 25 de milioane de pasageri în 2021, va deveni cel mai aglomerat aeroport de pe planetă până în 2040.

Aeroportul Internațional O. R. Tambo (Africa de Sud)

O. R. Tambo Airport

Se află în Kempton Park, un oraș din estul Africii de Sud și este cel mai mare terminal aeroportuar din Africa. Suprafața întregului complex calculează 16,7 km², iar din 2020 este al doilea cel mai aglomerat aeroport de pe continent.

Portul aerian a fost numit după politicianul anti-apartheid, Oliver Reginald Tambo.

Aeroportul Internațional Kingsford Smith (Sydney, Australia)

Kingsford Smith Airport

Cel mai mare aeroport din Australia este considerat de mulți a fi Aeroportul Internațional Sydney Kingsford Smith, renumit pentru pistele sale construite chiar pe apă.

Cu toate acestea, terminalul Sydney este doar foarte aglomerat, deoarece deservește aproximativ 8 milioane de pasageri pe an.

Iar cel mai mare aeroport din punct de vedere al suprafeței este Aeroportul Brisbane – 27 km².

Aeroportul Internațional Shoudou (Beijing, China)

Beijing Capital International Airport

În ceea ce privește traficul de pasageri, acest nod ocupă un puternic loc 2. Peste 80 de milioane de oameni trec anual pe aici. Aeroportul din Beijing a suferit trei transformări pentru a crește capacitatea și confortul.

Un fapt interesant îl reprezintă că costul mărfurilor din interiorul terminalelor este același cu cel din afara lor. Nu veți găsi asta nicăieri!

Traficul de pasageri pe care îl poate accepta este de 130 de milioane de persoane.

Aeroportul Internațional Chicago O’Hare (SUA)

Chicago O'Hare International Airport

Aproximativ 80 de milioane de oameni trec prin acest aeroport din Illinois. A fost proiectat în scopuri de testare și apoi a fost transformat pentru aviația civilă.

Există 4 terminale pe teritoriul portului, iar alte câteva sunt planificate să fie construite.

Sarcina pe aeroport a fost destul de serioasă, iar autoritățile au decis să limiteze traficul de pasageri pentru a reduce numărul de zboruri anulate.

Aeroportul Heathrow Londra (Marea Britanie)

Heathrow International Airport

Zborurile de aici sunt efectuate către 170 de destinații din întreaga lume. Principala se consideră Londra – New York.

Infrastructura este foarte dezvoltată, existând magazine, cafenele, zone de recreere. Capitala Marii Britanii se conectează la aeroport cu trenul expres. Orientarea vest-est a benzilor aeroportului permite aeronavelor să decoleze direct deasupra Londrei.

Aeroportul Tokyo Haneda (Japonia)

Tokyo Haneda International Airport

A fost înființat în principal pentru traficul intern, dar a devenit tot mai ocupat pentru zborurile internaționale. Acesta este motivul creșterii atât de rapide a portului aerian, care primește până la 70 de milioane de pasageri pe an. Se acordă multă atenție persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu mobilitate redusă, pentru care se creează toate condițiile de confort și comoditate.

Aeroportul Internațional Los Angeles (SUA)

Los Angeles International Airport

Traficul de pasageri de 60 de milioane de persoane face din aeroportul orașului californian unul dintre liderii mondiali. Terminalele sunt situate într-un mod deosebit sub forma unei potcoave sau a literei americane „U”. Navetele leagă terminalele aeroportului cu orașul. LAX găzduiește sediul United Airlines. Recunoscut ca cel mai bun din lume în ceea ce privește transportul de mărfuri, principala specializare o reprezintă totuși pasagerii. Are 4 piste.

Aeroportul Internațional Charles de Gaulle (Paris, Franța)

Charles de Gaulle International Airport

Ar putea deservi 60 de milioane de oameni, ceea ce îl pune lângă terminalele aeroporturilor din Tokyo și Los Angeles. Reprezintă al doilea cel mai aglomerat aeroport din Europa și unul dintre primele zece de pe planetă în ceea ce privește traficul de pasageri. Multe filme și videoclipuri au fost filmate în acest loc faimos. Totuși, fenomenele negative, precum furtul de bagaje, i-au pătat puțin reputația.

Situat la 23 de kilometri de capitala Franței, pe o suprafață de 32,38 km2, are 3 piste, care sunt deservite de trei terminale.

O mulțime de iepuri trăiesc pe peluzele verzi din jurul aeroportului, iar pasagerii îi văd adesea de la ferestre chiar și pe aerodrom. Pentru controlul populației de animale, conducerea aeroportului organizează periodic vânătoare pe teritoriul portului.

Aeroportul Hong Kong (China)

Hong Kong International Airport

Mulți îl descriu ca cel mai scump și frumos port aerian de pe planetă. Totul aici este făcut pentru confortul pasagerilor. Turiștii se pot deplasa în jurul terminalelor cu navete. Iar în ciuda dimensiunii sale, este imposibil aici să te pierzi, deoarece numeroase indicații și servicii te vor ajuta.

Aeroportul Internațional Orlando (Florida, SUA)

Orlando International Airport

Se consideră unul dintre cele mai importante aeroporturi comerciale din Statele Unite. Deservește zilnic aproximativ 130 de mii de pasageri. Până în anii 1960, acest aeroport a fost sub controlul deplin al forțelor aeriene americane și se numea McCoy Air Force Base. Apoi, în Florida, a devenit necesar să se efectueze transportul în masă al civililor. Astfel, fosta bază militară s-a transformat într-un aeroport comun.

Pe măsură ce traficul de pasageri a crescut, a crescut și numărul de piste și terminale. Astăzi, există 4 piste și 4 terminale, care ocupă 53,83 km2.

În ultimii ani, Aeroportul Orlando a cheltuit aproape un miliard de dolari pentru a îmbunătăți starea terminalelor, aerodromurilor și transportului intern. În 2019, a devenit și primul aeroport american care a stabilit stații de control biometric al identității folosind recunoașterea facială.

Aeroportul Internațional John Foster Dulles (SUA)

Dulles International Airport

Situat la 42 de kilometri de Washington, deservește capitala SUA și aglomerația acesteia. A fost construit în 1962 pentru a răspunde nevoilor mari ale aviației civile după cel de-al Doilea Război Mondial. Inițial, aeroportul a ocupat aproximativ 40 km2, dar din 1995 până în 2005 suprafața sa a crescut la 47,87 km2.

Astăzi, pe teritoriul său există 4 piste, deservite de un terminal principal uriaș și două terminale satelit. În viitorul apropiat, pe acest aeroport va apărea și o a cincea pistă.

Sistemul de transport intern al acestui port merită o atenție deosebită: comunicarea între terminalele principale și suplimentare se realizează cu ajutorul trenului subteran automatizat AeroTrain.

Aeroportul Internațional Cairo (Egipt)

Cairo International Airport

Reprezintă al doilea cel mai aglomerat nod aerian din Africa. Aproximativ 14 milioane de oameni călătoresc prin el în fiecare an. Deservit de 3 terminale principale și 1 de sezon, primește aeronave de pe trei piste. Suprafața totală a portului aerian egiptean este de 37 km2.

În 2010, Cairo a intrat în primele trei cele mai dezvoltate aeroporturi din lume, conform Skytrax World Airport Awards. Conducerea aeroportului acordă cu adevărat multă atenție și fonduri pentru a-și îmbunătăți infrastructura.

Aeroportul Internațional Pudong (China)

Shanghai Pudong International Airport

Se consideră principalul port aerian pentru companiile aeriene chineze importante – China Eastern Airlines, Shanghai Airlines și Air China.

Pe teritoriul său există patru piste principale deservite de două terminale de pasageri și două piste suplimentare cu un terminal satelit.

Suprafața terminalului suplimentar și a teritoriilor sale tehnice calculează peste 620 mii m2, ceea ce îl face cel mai mare terminal satelit de pe planetă. În total, complexul de structuri ocupă 40 km2.

Pudong este al doilea cel mai aglomerat aeroport din China și al nouălea din lume, cu peste 70 de milioane de pasageri care trec prin el în fiecare an.

Suvarnabhumi Airport (Thailanda)

Suvarnabhumi

Suvarnabhumi reprezintă unul dintre cele mai mari noduri aeriene din Asia de Sud-Est. Două piste operează pe o suprafață de 32,4 km2, iar o a treia este în construcție. Sunt deservite de trei terminale: două pentru zboruri internaționale și unul pentru zboruri interne.

Suvarnabhumi International Airport

Suvarnabhumi operează cu 95 de companii aeriene, gestionând peste 63 de milioane de pasageri în fiecare an.

În decembrie 2015, aeroportul thailandez a deschis Sky Lane, o pistă de biciclete de 23,5 km care înconjoară perimetrul acestuia, păzită și gratuită, pe toată lungimea căreia există posturi de prim ajutor, magazine, cafenele și zone de recreere.

Aeroportul Intercontinental George Bush (Houston, SUA)

Houston Airport

Houston reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de bază ale industriei aerospațiale americane, deoarece există până la trei aeroporturi pe teritoriul său. Aeroportul Intercontinental Houston, numit după cel de-al 41-lea președinte al SUA, se consideră cel mai mare dintre aeroporturile din Houston și al doilea ca mărime din Texas.

După a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-a poziționat ca un centru pentru aviația regională și corporativă; anual, Houston Intercontinental primește peste 40 de milioane de pasageri. Pe teritoriul său există 5 piste și 5 terminale care deservesc diverse destinații și companii aeriene. Suprafața totală calculează 18 km2.

În interiorul zidurilor sale se află una dintre cele mai mari colecții de artă publică din Texas, formată din sculpturi, picturi și fotografii ale artiștilor acestui stat.

Orice aeroport constituie un element industrial și economic important al infrastructurii orașului și al statului, precum și o importantă facilitate strategică. În fiecare an, miliarde de oameni trec prin porturile aeriene ale diferitor părți de pe planetă. Experții consideră că până în 2035, traficul de pasageri va crește la 7,2 miliarde de persoane pe an. Dar e imposibil să-ți imaginezi zonele acestor aeroporturi până când nu le vizitezi personal!