Cele mai mari orașe din România

Care este cel mai mare oraș din România – TOP 27 orașe mari

Vezi lista celor mai mari orașe din România după întindere și numărul de locuitori. Descrierea celui mai mare oraș ca suprafață și a celui mai aglomerat din țara noastră.

România are aproximativ 300 de aşezări urbane. În jur de 20 dintre ele sunt destul de mari, atât ca populație, cât și ca suprafață. Mai jos vom afla care sunt cele mai mari orașe din România ca populație și întindere.

Cele mai mari orașe din România ca suprafață

Dimensiunea teritoriului României nu este foarte mare: 238.397 km pătrați, fiind comparabilă cu cea a Marii Britanii, ceea ce situează țara noastră pe locul 80 în lume şi pe locul 12 în Europa ca mărime. România are o formă ovală, întinzându-se pe 735 km de la vest la est şi pe 530 km de la nord la sud. Iată care sunt cele mai mari orașe din România ca suprafață:

Brașov – 267 km pătrați

Brașov

Brașov este cel mai mare oraș ca suprafață din România dintre cele mai cunoscute, cu o populație de peste 300 mii de oameni. În partea veche a orașului s-au păstrat cartierele gotice săsești, sașii apărând pe pământul României în secolul al XIII-lea.

Prima tiparnă din Transilvania a fost deschisă în orașul Brașov. Acesta se remarcă prin străzile vechi romantice, situate în inelul munților din estul Carpaților, care atrage aici mulți schiori. La treizeci de kilometri de oraș se află Castelul Bran – paradisul crudului Conte Dracula (Vlad Țepeș), care a terorizat locuitorii Transilvaniei.

Galați – 246,4 km pătrați

Galați

Al doilea cel mai mare oraș din România ca întindere, care este mai cunoscut, este Galați. Populatia orașului este de aproximativ 300 mii de persoane. Galați este un oraș-port la gura de vărsare a Dunării. Cel mai frumos loc de aici este Grădina Botanică. Aceasta poate fi vizitată gratuit în fiecare ultima vineri a lunii. Orașul mai are și un acvariu, unde crește piranha și alți pești.

București – 240 km pătrați

București

  • Populație: 1 883 425 persoane;
  • Suprafața orașului: 238,00 km²;
  • Densitatea populației: 7913,55 locuitori/km²;
  • Aglomerație: 2 356 000 persoane (împreună cu populația din suburbii).

Bucureștiul, care este cel mai mare oraș din România ca suprafață și populație la un loc, reprezintă capitala României și centrul său istoric, cea mai cunoscută și mai vizitată așezare din țară. Acesta reprezintă singura metropolă, cu mult înaintea altor orașe ca număr de locuitori. Aproximativ 2.000.000 de oameni trăiesc pe teritoriul său, locuitorii constituind aproximativ 9% din populația totală a țării.

Din punct de vedere geografic, Bucureștiul se află în sud-estul țării. Se întinde pe 7 dealuri, înconjurat de lacuri frumoase. Centrul său e ocupat de lacul artificial Cișmigiu, în jurul căruia sunt amplasate zone de parc. Bucureștiul este puternic urbanizat, dar aici se păstrează partea veche, unde există obiective foarte interesante. Există, de asemenea, clădiri moderne impresionante.

Celebra clădire a Bucureștiului, care uimește imaginația, este Palatul Parlamentar. Se crede că ocupă locul 2 după clădirea Pentagonului în ceea ce privește domeniul de aplicare. Reprezintă cea mai mare clădire administrativă din Europa.

Palatul este, de asemenea, recunoscut ca fiind cea mai grea structură de acest tip de pe planetă. Suprafața sa adună 350.000 metri pătrați. Are o porțiune subterană, cu o adâncime de 92 de metri. În interior, conține cel mai bogat decor cu utilizarea de marmură, cristal, lemn valoros. Aici au loc conferințe internaționale.

Printre alte clădiri se distinge Palatul Cotroceni – o clădire frumoasă care datează din 1890. Palatul a fost construit lângă mănăstirea din secolul al XVII-lea pentru Regele Carol I.

A aparținut principelui Ferdinand și nepoatei sale, reginei engleze Victoria. Unele săli s-au păstrat în forma lor originală și au decor luxos.

Alte monumente de arhitectură medievală:

  • Biserica Sf. Aron;
  • Mănăstirea Antim;
  • Catedrala Sfântul Gheorghe.

Cel mai interesant obiect este curtea suflătorilor de sticlă, unde sunt realizate lucruri magnifice din sticlă colorată. Bucureștiul are multe muzee, teatre, galerii, printre care ​​muzeul în aer liber de artă populară, muzeul național de artă, muzeul istoric al României.

Baia Mare – 236 km pătrați

Baia Mare

Istoria orașului a început în secolul al XIV-lea. Baia Mare reprezintă unul dintre cele mai dezvoltate orașe din regiunea Transilvaniei. Se află în apropierea munților Igniș și Gutaiu. Există pârtii de schi în mai multe locuri. La baza economiei până în 1989 au fost întreprinderile miniere. Exploatarea minereului însă a scăzut. Cea mai proeminentă atracție este Turnul lui Ștefan în stil gotic. Anterior, a fost folosit ca turn de foc. Muzeul de Mineralogie este, de asemenea, de interes. Populația e alcătuită din 147 mii persoane.

Arad – 252 km pătrați

Arad

Situat pe râul Mureș, lângă granița cu Ungaria. Prima mențiune a orașului e din secolul al XI-lea. Populația e formată din aproximativ 130 de mii de oameni, dintre care 85% sunt români. Aradul constutie un important nod de transport și industrial în România. A dezvoltat inginerie, producție de produse chimice, materiale de construcție, mobilier, textile, încălțăminte. Există și o industrie alimentară. Acum o sută de ani, orașul Arad putea concura cu Budapesta și chiar cu Viena în ceea ce privește nivelul de trai. Acum, nu are perspective atât de strălucitoare. Dar au rămas structuri arhitecturale magnifice – monumente ale măreției de odinioară.

Cluj – Napoca – 179,5 km pătrați

Cluj – Napoca

Cluj-Napoca este un oraș extrem de interesant, centrul cultural al țării, care atrage un număr foarte mare de turiști, dar și unul dinte orașele cu cele mai mari salarii din România. Aici au loc numeroase evenimente de masă, la care mulțimi de spectatori se adună. Cluj-Napoca a câștigat titlurile de „Capitală Europeană a Tineretului”, „Orașul European al Sportului”.

Situat în Transilvania, reprezintă un amestec de stiluri arhitecturale diferite, care e tipic pentru multe orașe moderne cu o istorie bogată și o dezvoltare industrială. Aici există multe clădiri medievale ce datează din perioade diferite, precum și clădiri urbane.

Centrul istoric al Cluj-Napoca este plin de cele mai interesante clădiri păstrate din Evul Mediu:

  1. Palatul baroc Banffy;
  2. Biserica Sf. Mihail;
  3. Biserica franciscană;
  4. Casa lui Matei Corvin (regele Ungariei);
  5. Biserica reformată.

De interes deosebit este și muzeul etnografic al Transilvaniei. Acesta reprezintă un complex imens în aer liber, care unește peste 90 de clădiri. Printre acestea se numără clădiri rezidențiale, ateliere de meșteșuguri, biserici și clădiri casnice. Aici puteți afla mai multe despre cultura și istoria Transilvaniei, vă puteți cufunda în atmosfera unei așezări medievale. Iubitorii naturii pot vizita celebra Grădină Botanică, fiind recunoscută ca fiind cea mai bună din țară și una dintre cele mai frumoase din sudul Europei. Pe teritoriul ei există peste 11.000 de specii de plante importate din diferite părți ale lumii. Puteți admira grădina de trandafiri, grădina japoneză, plante tropicale rare. De interes este și institutul local de speologie, unde sunt multe artefacte antice recuperate din peșterile românești. Exista și un muzeu al speologului Emil Racovița. Acesta a studiat mult timp fosilele antice și alte descoperiri arheologice.

Mai mult, Cluj-Napoca rămâne cunoscută pentru viața de noapte vibrantă. Are multe baruri, discoteci, cluburi de tineret. Orașul găzduiește periodic Festivalul Untold, un festival de muzică electronică. Acesta se consideră unul dintre cele mai populare spectacole muzicale din Europa. Untold Festival a câștigat în mod repetat premii pentru cel mai bun eveniment major, cel mai bun festival de muzică dance.

Timișoara – 130 km pătrați

Timișoara

Orașul mai este numit și „mica Viena românească”. A fost construit în stil baroc austro-ungar. Principalele atracții sunt împărțite în trei părți: Victorie, Unificare și Libertate. Multe clădiri din oraș necesită restaurare. Populația este de 319 mii persoane, incluzând și locuitorii din suburbii.

Constanța – 124,9 km pătrați

Constanța

Constanța este cel mai mare oraș din provincia Dobrogea. Constituie, de asemenea, un port maritim important din România, o stațiune populară. Aceasta reprezintă o așezare foarte interesantă cu plaje frumoase, izvoare minerale, monumente de arhitectură antică.

Zona stațiunii se caracterizează printr-o infrastructură bine dezvoltată. Există o mare varietate de hoteluri pentru diferite gusturi. Barurile și restaurantele oferă preparate din bucătăria clasică, fructe de mare, vinuri delicioase.

Constanța este și o stațiune balneologică. Are clinici populare construite pe izvoare minerale. Dintre instituțiile culturale de interes, se pot evidenția muzeul maritim și muzeul național de artă. Cunoscătorii antichității vor fi bucuroși de prezența multor temple, catedrale, moschei. Printre acestea se numără clădiri ortodoxe, musulmane. Tot în Constanța există un planetariu, un acvariu, un delfinariu. Va fi interesant să vizitați și portul maritim, dar și legendarul cazinou, situat în interiorul unei clădiri magnifice, care este o capodoperă arhitecturală.

Oradea – 111,2 km pătrați

Oradea

Orașul este situat la granița cu Ungaria în valea râului Crișul-Repede. Prima mențiune despre oraș a fost în secolul al XII-lea. Ruinele cetăţii Oradea au supravieţuit până în zilele noastre. În secolul al XVIII-lea, acesta a fost construit în stil baroc. Dar există multe case sovietice la marginea orașului. Piața Unirii este impresionantă. În centrul pieței se află un monument al voievodului Mihai Viteazul. Pe piață este situat Palatul Vulturul Negru, Biserica Lunară, vizavi de Biserica Sf. Nicolae, palatul episcopal al Bisericii Greco-Catolice și clădirea Primăriei. Populația o constituie peste 200 mii de persoane.

Alte 14 orașe mari românești (ca suprafață)

  1. Alba Iulia: 103,6 km pătrați;
  2. Târgu Jiu: 102 km pătrați;
  3. Hunedoara: 97,3 km pătrați;
  4. Iași: 93,9 km pătrați;
  5. Craiova: 81,4 km pătrați;
  6. Buzău: 81,3 km pătrați;
  7. Piatra Neamț: 77,4 km pătrați;
  8. Vaslui: 68,44 km pătrați;
  9. Bistrița: 67,71 km pătrați;
  10. Ploiești 58,2 km pătrați;
  11. Târgu Mureș: 49,3 km pătrați;
  12. Bacău: 43,1 km pătrați;
  13. Botoșani: 40,7 km pătrați;
  14. Pitești: 40,7 km pătrați.

Cele mai mari orașe din România ca populație

În România locuiesc aproape 20.000.000 de oameni sau 0,25% din populația întregii planete, ceea ce înseamnă că sunt 84 de locuitori pe 1 kilometru pătrat. Acest lucru este destul de mult pentru un stat european.

Potrivit indicatorului respectiv, România se află pe locul 9 în Europa și pe locul 61 în lume (în fața României se află Mali, iar după – Malawi pe locul 62). Aproximativ 30% din locuitorii țării sunt angajați în agricultură. Dar cea mai mare parte este concentrată în orașe (55%).

Cele mai mari 13 orașe din România găzduiesc 25,9% din populația întregii țări.

Totodată, în țara noastră se înregistrează o scădere a populației, vârsta medie a unui rezident fiind de 43 de ani.

  1. București. Capitala României are o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori: români, romi, maghiari. Orașul are o rețea de metrou dezvoltată: tocmai patru linii și un serviciu bun de autobuz între cartiere.
  2. Iași. Fosta capitală a principatului Moldovei, acum centrul administrativ și capitala culturală a României, are o populație de 387.000 de locuitori. Pentru prima dată în România, aici au apărut Universitatea și teatrul – în secolul al XIX-lea. Orașul este renumit pentru mănăstirile pictate magnific. Acesta combină în mod organic clădirile antice și cele moderne din beton și sticlă.
  3. Cluj. Populația numără 327.000 de locuitori, dintre care 80% sunt maghiari. Se estimează că cifra va ajunge la 1 milion de persoane în următorul deceniu. Orașul este renumit pentru universitatea sa și viața de noapte studențească vibrantă.
  4. Brașov: 311.876 de locuitori
  5. Galați: 304.340 de persoane
  6. Craiova. Populația orașului adună 298.643 de locuitori, în timp ce zona metropolitană numără în jur de 335.000 locuitori. După București, este al doilea oraș din România ca prezență a monumentelor de arhitectură. Orașul este foarte frumos. Arată ca Praga, Dresda și toate orașele europene cu acoperișuri de țiglă și arhitectură antică. Infrastructura, însă, nu este foarte dezvoltată.
  7. Constanța. Populație: 283.872 locuitori. Portul României la Marea Neagră găzduiește moschei și muzee. Vechiul cazinou, care nu a mai funcționat de mult, este un fel de simbol al orașului. După al Doilea Război Mondial, această clădire a fost restaurantă.
  8. Brăila. Orașul cu aproximativ 260 mii de locuitori a fost fondat de greci în secolul al V-lea i.Hr. ca port pe Dunare. Mărfurile de la navele maritime au fost transferate pe nave fluviale și înapoi. Pe vremea aceea, orașul se numea Prochilia. După ce orașul a fost cucerit de turci, a devenit cunoscut sub numele de Brăila. Turcii au construit un număr mare de fortificații aici. În oraș s-au păstrat clădirile bisericilor ortodoxe și grecești, fântânile și un teatru din secolul al XIX-lea.
  9. Oradea: 249.746 de locuitori
  10. Ploiești. În 1854, în apropierea orașului Ploiești au fost descoperite câmpuri mari de petrol. Astfel, orașul a devenit un important centru de producție de petrol, care a fost folosit de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Germania a primit peste 30% din produsele sale petroliere de la Ploiești. În oraș s-au păstrat și biserici ortodoxe din secolele XVI-XVII. Populație – 228.851 de persoane.
  11. Timișoara: 176.000 locuitori
  12. Sibiu. Pe o suprafață de 121 de kilometri pătrați se încadrează trei piețe mari ale Orașului de Sus, un număr considerabil de monumente de arhitectură, muzee, catedrale. Aici și-a construit reședința baronul Samuel von Brukenthal, care a locuit între 1721 și 1803, originar din orașul Sibiu, fiind guvernator al Transilvaniei. Populație – 151.894.
  13. Târgu Mureș. Anterior, orașul era locuit în mare parte de maghiari. De aceea, În Târgu Mureș sunt recunoscute oficial două limbi. Aici se fac târguri încă din cele mai vechi timpuri. Populație – 149.823 locuitori.
  14. Pitești. Orașul Pitești reprezintă centrul științei, educației și culturii. În plus, este un mare oraș industrial cu o industrie auto și petrochimică dezvoltată. Aici există un institut de cercetare nucleară. Orașul a fost construit pe malul râului Argeș. Nu departe de oraș se află Lacul Vidraru cu baraj. Piteștiul are un număr mare de monumente de arhitectură, biserici, teatre. În centrul orașului se află o fântână muzicală, cea mai bună din Europa de Est. Populație – 141.275 de locuitori.
  15. Arad – aproximativ 128 mii de locuitori
  16. Suceava. A fost capitala principatului Moldovei în secolul al XIV-lea. Dar istoria orașului a început în secolul al II-lea. Aici, din cele mai vechi timpuri, locuiau blănarii maghiari. Iar numele orașului poate fi tradus prin „atelier de blană”. Două cetăți au fost construite lângă oraș în momente diferite. Ruinele uneia au supraviețuit și până în vremea noastră. Începând cu anii cincizeci ai secolului trecut, în cetate au fost efectuate mai multe săpături arheologice. Populație – 105.865 de locuitori.
  17. Bacău. Orașul este situat pe râul Bistrița la poalele Munților Carpați. Istoria sa începe în secolul al XV-lea. Pe râu au fost construite două hidrocentrale – Bacău-I și Bacău-II, care furnizează energie electrică în cea mai mare parte a României. Bacăul este legat de capitală și alte orașe ale țării prin magistrale importante. Orașul are un aeroport internațional și o gară. Pe lângă monumentele de arhitectură, vor fi de interes de vizitat parcurile naționale și rezervațiile din vecinătatea orașului. Populație – 91 mii de oameni.
Milana Danco

Revista «Atât De Fain» își propune să ofere sentimentul de susținere și îmbrățișare prin informație pozitivă și prin senzații. Vorbim despre subiecte care unesc oamenii, îi fac să zâmbească și să se simtă fericiți!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *