cel mai mare oraș din lume

Care este cel mai mare oraș din lume ca populație și suprafață

Care este cel mai mare oraș din lume ca populație și suprafață – top-ul orașelor. Vezi lista detaliată cu cele mai mari orașe din lume, suprafața lor și numărul de locuitori.

În lume există mai mult de două milioane de orașe, fiecare dintre ele fiind unice, având propria sa atmosferă, cultură, dimensiune și număr de locuitori. Multe dintre ele sunt necunoscute de nimeni, în timp ce altele au fost auzite de toți.

Pentru a deveni celebru, orașul trebuie să aibă un fel de atracție, sau să devină centrul evenimentelor istorice, sau, de exemplu, să fie cunoscut drept cel mai mare oraș ca suprafață din lume.

De altfel, cel mai mare oraș de pe planetă poate fi determinat după 2 criterii principale:

  • Populația. Numărul de locuitori ai populației permanente a orașului în limitele acestuia;
  • Zona orașului. Suprafața orașului în kilometri pătrați în limitele administrative ale orașului.

Ce metropole au meritat aceste statute, aflăm în TOP cele mai mari orașe din lume. 


Tokyo – cel mai mare oraș din lume ca populație 

  • Populația – aproximativ 38 de milioane de oameni;
  • Suprafața – 8.231 km²;
  • Densitatea populației – peste 6.000 de persoane pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – 2.143 USD.

Cel mai mare oraș din lume a fost fondat în anul 1457, pe locul Castelului Edo, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost mutată aici capitala Japoniei. Este unul dintre cele mai tinere orașe din Japonia. În 1923, Tokyo a fost aproape complet distrus ca urmare a celui mai puternic cutremur de la Kanto. Ulterior, a fost reconstruit.

Dezvoltarea deosebit de rapidă a Tokyo ca centru industrial, științific și financiar a avut loc în perioada de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tokyo - cel mai mare oraș din lume

Tokyo a crescut atât de mult datorită celor 23 de regiuni care au alcătuit această unitate administrativă din 1889 până în 1943, iar ulterior au fost echivalate ca statut cu orașele. Astăzi, sunt prefecturi separate, cu un sistem complet de guvernare locală, dar încă fac parte din zona metropolitană, marele Tokyo incluzând zona metropolitană Tokyo și o parte semnificativă a prefecturilor Chiba, Kanagawa și Saitama (cu cele 23 de municipii, 26 de orașe, 1 județ și 4 districte).

De aceea, de facto, populația nominală a Tokyo calculează aproximativ 13 milioane noaptea și peste 15 milioane ziua, din cauza studenților și muncitorilor care vin din regiunile învecinate, iar ceilalți sunt din orașele satelit.

Tokyo, care este cel mai mare oraș din lume, ca suprafață acoperă 2188,67 km pătrați teritoriu (egal cu doar 0,6% din suprafața totală a Japoniei), în timp ce densitatea populației este de peste 6 mii de oameni pe kilometru pătrat, aflându-se pe locul 4 în lista celor mai mari 10 orașe în ceea ce privește densitatea populației. De asemenea, este inclus în lista celor mai frumoase orașe din Japonia.

PIB-ul Tokyo o face cea mai mare economie din lume, fiind peste o treime din PIB-ul țării. Dacă Tokyo ar fi o țară separată, atunci în clasamentul statelor după PIB ar ocupa locul 15, lăsând în urmă Australia, Indonezia și chiar țările mai mici.

Ceea ce atrage imediat atenția vizitatorilor sunt străzile sterile și curate. Se pare că tocmai au fost spălate, deși în fiecare zi trec sute de mii de oameni pe străzile metropolei. Orașul uimește și prin contrastele sale. Adesea, lângă zgârie-nori, puteți vedea case mici și străduțe înguste. Metropola are și o atracție unică sub forma celui mai înalt turn de televiziune din lume, care se numește „Arborele Tokyo”.

Care este cel mai mare oraș din lume

Aici operează multe companii de înaltă tehnologie intensivă în știință. Acesta este unul dintre cele mai mari trei centre financiare din lume, aflându-se în TOP-3 alături de Londra și New York. Tradițiile culturale ale Japoniei sunt păstrate cu grijă și în capitală.


Cel mai remarcabil monument istoric este Palatul Imperial, care este format din câteva clădiri. Aici locuiește actualul împărat al țării – Akihito și familia sa. Să ne amintim că recent acest oraș a devenit și „noua capitală a modei”. Principalul brand îl reprezintă Harajuku. Din Tokyo, turiștii cumpără, de obicei, ceva din lucrurile „nebunești”, cum ar fi:

  • șosete în dungi cu degete separate;
  • rochii în stilul „Lolita”;
  • tricouri de culoare acidă cu un monstru.

TOP cele mai mari orașe din lume ca populație

Megapolisurile cresc într-un ritm rapid, absorbind nu numai terenurile agricole, ci și orașele mici. Ca urmare, se formează aglomerări urbane cu un singur centru și orașe satelit, care sunt strâns legate între ele prin producție, cultură și transport. Iată un clasament al celor mai mari orașe din lume ca populație:

Guangzhou (Canton), China

  • Populația – 27 milioane de oameni;
  • Suprafața – 4.535 km²;
  • Densitatea populației – 5.941 de locuitori pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – 1.245 USD.

Mumbai, India

  • Populația – aproape 25 de milioane de oameni;
  • Suprafața – doar 976 km²;
  • Densitatea populației – 25.577 de persoane pe kilometru pătrat, cea mai mare dintre orașele din lume;
  • Salariul mediu – 115 USD.

Manila, Filipine

  • Populația – 24 milioane 922 mii de oameni;
  • Suprafața – 1.911 km²;
  • Densitatea populației – în medie de 41.515 locuitori. În unele zone, această cifră ajunge la 68 de mii de oameni pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – aproximativ 200 de dolari.

Shanghai, China

  • Populația – aproximativ 24 de milioane de oameni;
  • Suprafața metropolei – 4.333 km²;
  • Densitatea populației – 5.556 de persoane pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – 800-900 USD.

Sao Paulo, Brazilia

  • Populația – aproximativ 23 de milioane de locuitori;
  • Suprafața – 3.649 km²;
  • Densitatea populației – 6.326 de persoane pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu este de 510 USD.

Seul, Republica Coreea

  • Populația – aproximativ 23 de milioane;
  • Suprafața – 2.769 km²;
  • Densitatea populației – 8.313 persoane pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – 2.148 USD.

Ciudad de Mexico, Mexic

  • Populația – aproximativ 22 de milioane de locuitori;
  • Suprafața – 2.530 km²;
  • Densitatea populației – 8.617 persoane pe kilometru pătrat;
  • Salariul mediu – 600 USD.

Chongqing – cel mai mare oraș din lume ca întindere

Chongqing - cel mai mare oraș din lume ca întindere

Populația din Chongqing, care este situată în centrul Chinei, este estimată la 30-32 de milioane de oameni. Orașul ocupă 82.400 de kilometri pătrați și depășește aria Austriei. Potrivit cifrelor oficiale, Chongqing acoperă o suprafață de 470 km de la est la vest, iar lățimea sa de la nord la sud este de 150 km. Acesta este împărțit în districte (19 unități) și județe (15 unități, dintre care 4 autonome). Orașul în sine ocupă însă doar 1.473 km2 (1,79%), lăsând mult loc pentru zonele suburbane și rurale.


Partea centrală a zonei urbanizate se numește Central Chongqing, cu o suprafață de 472,8 km², o densitate a populației de 17.000 de persoane pe 1 kilometru pătrat și o populație de 8.165.500 de persoane care locuiesc chiar în centru. Restul teritoriului orașului, adică 98,21% din întreaga întindere, se află în zone suburbane și rurale cu o densitate de 268 de persoane la 1 km². Astfel, doar 20% dintre cetățenii orașului trăiesc în zonele de dezvoltare modernă. Restul de 80% locuiesc în suburbiile rurale și sunt angajați în agricultură.

Chongqing a apărut cu mai bine de 3000 de ani în urmă. Orașul era capitala regatului Ba și se numea Jiangzhou. În perioada paleoliticului târziu, acolo au trăit reprezentanții primitivi ai rasei umane. Motivul pentru aceasta a fost locația orașului la confluența râului Jialing cu râul Yangtze.

Acum, Chongqing este unul dintre cele mai mari centre comerciale din China. Cea mai mare parte a economiei orașului se bazează pe industrie. Industriile principale sunt: chimie, construcții de mașini și metalurgie. Chongqing este, de asemenea, cea mai mare bază de producție de automobile din China. Aici există 5 fabrici de mașini, peste 400 de fabrici de piese auto și aproape tot atâtea fabrici care produc medicamente sintetice.

TOP cele mai mari orașe ca suprafață

Cel mai mare oraș din lume după suprafață amintește de filmele fantastice ale producătorilor de la Hollywood. Intersecții și treceri de drumuri cu mai multe etaje; zeci de poduri noi; treceri peste grămezi de-a lungul coastei… Și un pic de nostalgie – case mici și vechi pentru turiști. Râul Yangtze, după cum am menționat, curge prin acest oraș și este străbătut de 25 de poduri. Cel mai popular dintre ele, Chaotianmen, este recunoscut drept cea mai lungă deschidere arcuită și este considerat semnul distinctiv al gigantului Chongqing. Orașul mai este înconjurat de trei munți: Dabashan (din nord), Wushan (din est), Dalushan (din sud). În legătură cu peisajul deluros, a fost numit oraș de munte (Shancheng). Mai mult, Chongqing se ridică la 243 de metri deasupra nivelului mării.

„Cartea de vizită” a orașului – Raffles City Chongqing – reprezintă un zgârie-nori orizontal proiectat de canadianul Moshe Safdie. Clădirea este ridicată la o înălțime de 354 de metri.

TOP cele mai mari orașe ca suprafață

Toate așezările sunt remarcabile în felul lor. Una este renumită pentru peisajele sale, cealaltă este renumită pentru divertisment, a treia este pentru istorie. Dar există și orașe care sunt renumite pentru suprafața lor.

  • Beijing, China – 16.411 km2. Zona urbană ocupă o parte mai mică, dar în continuă creștere a Beijingului;
  • Brisbane, Australia – suprafața orașului este de 15.826 km2. Multă vreme a servit drept centru pentru menținerea prizonierilor englezi condamnați la exil. Acum ocupă primul loc în creșterea populației în Australia. În el trăiesc peste 2 milioane de oameni;
  • Al Ain, Emiratele Arabe Unite – reprezintă al patrulea cel mai populat oraș din Emiratele Arabe Unite și al cincilea ca mărime din lume. Suprafața sa este de 15.100 km2, aici locuind peste 760.000 de oameni;
  • Chengdu, China – 14.378 km2;
  • Sydney, Australia – 12.368 km2;
  • New York, SUA împreună cu suburbiile, ocupă 12.093 km2;
  • Tianjin, China – 11.760 km2;
  • Melbourne, Australia – 9992 km2;
  • Kinshasa, Republica Democratică Congo – 9965 km2;
  • Boston, SUA – ocupă 9538 km2, ceea ce reprezintă aproximativ egal cu suprafața Ciprului;
  • Tokyo, Japonia – cu o suprafață de 8230 km2;
  • Atlanta, SUA – zona este de 7400 km2, iar Luxemburg s-ar încadra aici de trei ori. Este, de asemenea, cel mai mare oraș din statul Georgia;
  • Chicago, SUA – este al doilea cel mai mare centru financiar din Statele Unite, după New York. Împreună cu suburbiile, se întinde pe o suprafață de 7006 km2;
  • Los Angeles, SUA – 6351 km2, inclusiv suburbiile;
  • Moscova, Rusia 5891 km2, inclusiv suburbiile;
  • Washington, SUA – 5500 km2;
  • Philadelphia, SUA – 5430 km2, inclusiv suburbiile;
  • Dallas-Fort Worth-Arlington, SUA – 5279 km2.