În lume există aproximativ 630 de specii de plante carnivore care atrag și prind în capcană prada, produc enzime digestive și absorb nutrienții rezultați, iar multe dintre ele sunt enumerate în Cartea Roșie.
Așadar, dacă sunteți în căutarea celor mai originale plante pentru casa voastră, acest articol vă va ajuta să înțelegeți ce plante carnivore sunt cele mai potrivite pentru a fi păstrate acasă și care sunt condițiile de îngrijire.
Caracteristici generale
Plantele carnivore sunt specii care se hrănesc cu insecte sau animale mici (broaște, șopârle, rozătoare). O astfel de alimentație este consecința necesității de a supraviețui pe soluri sărace, din care este prea dificil să se obțină nutrienții necesari vieții.
Astfel, aceste specii au frunze-capcane modificate, care produc acizi organici și pepsină pentru a digera prada pe care au prins-o. Printre alte caracteristici se enumeră:
- Sunt aprinse la culoare și emit un miros care atrage prada;
- Frunzele acestora produc electricitate, la fel ca ţesuturile animalelor;
- Plantele carnivore îşi aspiră prada în 0,03 secunde;
- Ele fac fotosinteză, modul carnivor de hrănire fiind folosit doar pentru a se hrăni, nu și pentru energie;
- Multe dintre plantele carnivore pot supravieţui şi fără hrana animală, dar nu pentru mult timp.
Unde cresc plantele carnivore
Plantele carnivore s-au adaptat să crească în locuri unde solul este sărac în substanțe nutritive, în special azot, cum ar fi mlaștini acide și aflorimente de rocă. Geografic, sunt distribuite peste tot, cu excepția Antarcticii, dar cel mai des sunt întâlnite în America, datorită solului mlăştinos.
De asemenea, şi în România există două specii de plante carnivore: Otrățelul de baltă (Utricularia vulgaris), care se găseşte în Delta Dunării şi Roua-Cerului (Drosera rotundifolia). Ambele tipuri sunt ocrotite în țara noastră prin lege.
Cele mai carnivore plante pentru casă

Dionaea muscipula
Capcana lui Venus
Denumirea științifică este Dionaea muscipula. O veți mai găsi și sub denumirea de Venus Flytrap sau Prinde-Muște.
Imaginea acestei plante este considerată cea mai însetată de sânge, datorită spinilor înțepători de-a lungul marginilor fiecărei frunze. Venus Flytrap este utilizată pe scară largă în pictură, film și fotografie. Unii ar putea crede că această creatură ar mânca și un om. De fapt, Capcana lui Venus ajunge la maxim 20 cm.
Înflorește cu flori albe frumoase. Principalul avantaj sunt frunzele verzi cu cili și organe tactile suplimentare. Dacă ceva îi atinge unul dintre ele de 2 sau 3 ori, atunci frunza se va închide brusc.
Fiecare capcană prinde în medie aproximativ 3 victime, după care este înlocuită cu una nouă. Dimensiunea capcanei nu este mai mare decât o cutie de chibrituri.
Charles Darwin a fost un mare fan al acestei plante carnivore. În 1875, el a scris prima carte dedicată preferințelor acestei specii uimitoare și meniului ei ideal. Până în prezent, “Plantele carnivore” a lui Charles Darwin este cea mai informativă carte din domeniu.
Prinde-Muște este considerată una dintre cele mai populare plante carnivore pentru casă, așa că va fi ușor să o cumperi. Nu este prea solicitantă, deci este potrivită pentru începători. Planta adoră umezeala, iar dacă aceasta lipsește în sol, capcanele pot muri.
Așadar, turnați apă de ploaie sau apă distilată în tava de la ghiveci. De asemenea, se recomandă utilizarea unui umidificator în cameră, deoarece pulverizarea zilnică poate să nu fie suficientă.
Mituri despre Capcana lui Venus:
- „Pot fi hrănite cu ouă de găină, carne și alte alimente care conțin proteine.” Este o iluzie. Planta mănâncă exclusiv hrană vie și insecte.
- „Au un miros neplăcut”. Acest mit este extras din cel precedent. Planta emite un miros neplăcut doar dacă o hrănești cu carne. Astfel de alimente pur și simplu nu vor fi digerate și vor începe să putrezească.
- „Emit gaze nocive”. Încă o concepție greșită. Planta este inofensivă pentru oameni și animale de companie.
Nepenthes ampullaria

Nepenthes ampullaria
Acasă, acest fitoprădător nu este cultivat des, deoarece are nevoie de mult spațiu liber și lumină, netolerând lumina directă a soarelui. Totuși, există câteva soiuri de hibride care sunt cultivate pentru casă.
În timpul iernii, Nepenthes are nevoie de maximum 16 ore pe zi de lumină puternică, iar temperatura din cameră nu trebuie să depășească 18 grade.
În plus, planta necesită udare sistematică cu apă distilată caldă. Iar pentru a-i oferi o umiditate ridicată, poți folosi un umidificator sau o sticlă cu pulverizator.
Byblis

Byblis
O altă denumire pentru Byblis este “Planta Curcubeu”, obținută pentru aspectul atractiv al frunzelor acoperite cu mucilagii în lumina soarelui strălucitor. Vine din Australia și Noua Guinee.
Pe lângă insecte, planta este capabilă să digere melci, broaște și chiar păsări mici. Are flori zigomorfe cu cinci stamine curbate.
Byblis crește până la 70 de centimetri în înălțime, ca un tufiș. Prada este atrasă de secrețiile dulci de pe frunze. Sucul de Byblis este foarte lipicios, așa că în calitate de pradă pot servi o varietate de creaturi.
Ciudat, dar biologii încă nu au reușit să-și dea seama cum digeră această plantă alimentele, deoarece ea nu produce enzime digestive.
Nepenthes Rajah

Nepenthes Rajah
Cea mai mare plantă carnivoră din lume crește doar în Borneo. Tulpinile ei ajung la 6 metri lungime, iar ulcioarele capcane – până la 38 cm cu un volum de până la 3,5 litri. Este o plantă tropicală ce prinde insecte cu nuferii ei – excrescențe la capetele frunzelor.
Planta poate digera nu numai insecte, ci și șoareci, șopârle sau șobolani. În mod surprinzător, procesul de digestie poate dura până la 2 luni, în funcție de mărimea prăzii. Dar, în medie, acest proces durează aproximativ 8 ore.
Capcana are un capac care se închide astfel încât apa de ploaie să nu pătrundă înăuntru și să dilueze sucurile digestive. În interior, aceasta conține un lichid cu o textură lipicioasă și apoasă, în care victimele se îneacă.
Cephalotus

Cephalotus
Cephalotus este un gen care conține o singură specie și este una dintre cele mai mici plante carnivore, deoarece atinge doar 5 cm înălțime.
Capcana sa se prezintă sub forma unui nufăr moale, care este acoperit cu un fel de capac deasupra.
Cephalotus vânează doar vara, iar în restul timpului planta primește substanțe nutritive din sol. Dieta principală este orice insectă zburătoare mică.
Datorită complexității îngrijirii, planta este recomandată numai grădinarilor cu experiență. De asemenea, este destul de dificil să o obțineți, deoarece Cephalotus este protejat de statele Australia și Albania.
Sarracenia

Sarracenia
Mai este cunoscută și ca “Planta Ulcior”. Îngrijirea acestei plante este foarte simplă, fiind recomandată pentru începători. Principalul lucru este solul umed și udarea regulată.
Planta se hrănește cu larve de țânțari și mușchi, precum și cu cele mai simple bacterii.
Sarracenia are flori aprinse, iar frunzele sale emană nectar dulce. Mai mult, conține o substanță narcotică care paralizează instantaneu victima.
În lichidul din interiorul Plantei Ulcior trăiesc unele bacterii, ceea ce înseamnă că planta poate obține hrană și singură.
Utricularia

Utricularia
Este un gen de plante carnivore ce conține 233 specii. Utricularia funcționează pe principiul presiunii diferențiale. Prada este atrasă în capcană în mai puțin de o milisecundă, făcând-o cea mai rapidă plantă carnivoră.
Pentru casă, Utricularia va fi un decor excelent al acvariului și va arăta ca o ghirlandă strălucitoare care plutește liber pe suprafața apei.
Pinguicula

Pinguicula
Este cunoscută și ca “Fluturii” și este asociată cu iarba oleaginoasă, datorită frunzelor late, care sunt acoperite cu secreții uleioase. Se hrănește pe același principiu ca și Drosera.
Pinguicula ademenește insecta cu miros, după care frunzele plantei prădătoare se închid instantaneu, dizolvând victima în mucus cu ajutorul elementelor digestive.
Astfel, prada nu mai poate scăpa din această capcană. După digestia completă, frunza se deschide din nou și începe o nouă vânătoare.
Pentru a o crește acasă, vei avea nevoie de apă distilată sau de ploaie. Udarea se face de 3 ori vara și 1 dată iarna.
Aldrovanda

Aldrovanda
Aceasta plantă acvatică rapidă, care trăiește în mlaștini, se hrănește cu mici vertebrate acvatice, datorită unei capcane. Tulpinile plutitoare ajung la 6-11 cm lungime, iar frunzele capcane (care măsoară doar 2-3 mm) cresc în 5-9 spire în centrul tulpinii.
Când victima cade în capcana formată din două piese, aceasta se închide instantaneu (în zeci de milisecunde).
Aldrovanda este o plantă cu creștere rapidă, ajungând la 4-9 mm în doar 24 de ore. În unele cazuri, e suficientă și o zi ca să apară o nouă buclă. Este uimitor cum Aldrovanda crește la un capăt, în timp ce celălalt capăt se stinge încet.
De asemenea, Aldrovanda poate fi crescută în siguranță și într-un acvariu cu pești.
Drosera

Drosera
Această plantă spectaculoasă are frunze echipate cu fire de păr minuscule, impregnate cu un lipici special. Când o insectă vrea să se ospăte cu rouă, se așază pe frunză și se lipește instantaneu.
Drosera capensis (sau “Roua Cerului”) este cea mai populară plantă carnivoră din specia dată. Hrănirea acestei plante implică până la 50 de insecte într-o zi pentru o frunză.
Darlingtonia californică

Darlingtonia californică
O plantă unică ale cărei frunze arată ca o cobră ce se pregătește să atace. Darlingtonia californică se găsește adesea pe pervazurile apartamentelor, deoarece este foarte ușor de îngrijit.
Spre deosebire de multe alte plante carnivore, aceasta nu folosește frunzele pentru a prinde prada, ci o “gheară”.
Odată ce insecta ajunge înăuntru, aceasta aterizează în mii de fire de păr fine și groase care cresc spre interior. Ulterior, victima urmărește aceste fire de păr până la organele digestive și nu se mai poate întoarce.
- Ne vedem pe FericitaZi.com – ne mutăm împreună!
- Semnele zodiacale după dată: cum se calculează perioadele zodiilor
- Miracolele științei sau cele mai ciudate 28 descoperiri și fapte științifice
- Mac sau Margaretă? Află ce floare ești în Zodiacul Floral
- 30 Cele mai bune idei de afaceri pentru tineri antreprenori
Roridula

Roridula
Roridula este o plantă prădătoare insectivoră interesantă, răspândită în Africa de Sud, care diferă de toate cele de mai sus. Ea vânează, dar nu mănâncă prada în sine.
Victimele cad în capcana sa lipicioasă, după care sunt digerate de alte insecte. Este surprinzător că planta carnivoră mănâncă doar deșeurile de la aceste insecte.
Sfaturi de hrană și îngrijire
Cele mai prădătoare plante din lume sunt cu adevărat un fenomen natural unic, care este interesant de urmărit.
Deși plantele carnivore necesită condiții speciale pentru îngrijirea lor, ele au o rată de supraviețuire extrem de ridicată. Mai jos sunt câteva recomandări despre cum să hrănești plantele carnivore și să ai grijă de ele în condiții de casă.
Hrana:
- Indiferent de specie, plantele carnivore nu trebuie hrănite cu carne sau viermi de făină;
- Poți comanda insecte pe internet. Primăvara și vara, este suficient să scoți ghiveciul pe balcon și planta prădătoare va face față sarcinii singură;
- Poți cumpără viermi din magazinele de pescuit. Unele plante, cum ar fi Drosera, mănâncă hrană pentru peștii de acvariu.
În plus, aceste plante de cameră mai au nevoie de:
- protejarea de lumina directă a soarelui și utilizarea fitolămpilor;
- sol umed dintr-un amestec de nisip cu turbă și drenaj bun;
- o anumită umiditate și temperatură (majoritatea plantelor hibernează iarna și au nevoie de o temperatură puțin peste 0 grade, așa că mulți oameni le pun intenționat la frigider);
- apă filtrată.
Curiozități
- Plantele carnivore au început să fie studiate în secolul al XVII-lea, când din insula Madagascar a fost adusă în Europa Nepenthes distillatoria.
- Străzile din Portland sunt iluminate cu felinare de tip „plante prădătoare”, alimentate cu energie solară.
- Pasărea colibri nu este doar cea mai mică pasăre din lume, ci și singura creatură capabilă să polenizeze plantele răpitoare.
- Unele specii de maimuțe folosesc ulcioarele Nepenthes ca pahare de băut.
- În Italia, “Roua Cerului” este materia primă pentru prepararea lichiorului Rosolio.
- Lichidul din glandele plantei Drosera Capensis este folosit în multe țări ca remediu pentru îndepărtarea negilor.
super