În detrimentul unui gazon sintetic, e din ce în ce mai popular să-ți decorezi căsuțele de vară cu gazon natural bine îngrijit. Nu numai că este plăcut ochiului și face teritoriul puțin mai mare din punct de vedere vizual, ci purifică și aerul și servește ca o sursă suplimentară de umiditate, care nu poate decât să bucure în zilele deosebit de toride.
Este o greșeală să credem că orice gazon pe care crește iarba poate fi considerat un gazon cu drepturi depline. Există o vorbă în Anglia că doar zona verde care are cel puțin 200 de ani are dreptul să fie numită gazon. Prin urmare, putem spune cu siguranță că aceasta este multă muncă și îngrijire zilnică. Dar nu renunțați imediat la dorințele voastre.
În acest articol, vom oferi 6 sfaturi despre cum să faceți un gazon frumos și perfect cu propriile mâini într-o perioadă relativ scurtă de timp și fără eforturi și costuri titane.
Decideți tipul de gazon
Înainte de a începe diverse lucrări pregătitoare, trebuie să știți exact de ce tip de gazon aveți nevoie.
Pentru a face acest lucru, ar trebui să vă decideți asupra scopului său – va fi doar o plantare decorativă sau copiii voștri se vor juca pe el? În funcție de aceasta, trebuie să alegeți diferite tipuri de semințe sau amestecuri gata preparate, să pregătiți solul pentru plantare în moduri diferite și să aveți grijă de el.
Următoarele tipuri de gazon sunt cele mai solicitate:
Gazonul de grădină – este cea mai potrivită varietate pentru organizare într-o cabană de vară. Munca pregătitoare durează câteva săptămâni, dar în ceea ce privește raportul dintre efortul depus și rezultatul final, aceasta este cea mai bună soluție.
În plus, veți face față procesului de auto-aranjare fără prea multe dificultăți.
Compoziția amestecului de semințe include cereale, care pot fi numite nepretențioase. Ele suportă destul de rezistent soarele arzător și lipsa de nutrienți din sol. Gazonul de grădină este adesea plantat în jurul piscinelor, zonelor de recreere sau teraselor.
Gazonul de luncă sau maur – este cel mai strălucitor și „viu” tip de gazon, care va atrage iubitorii de plante de câmp.
Dacă vreți să aveți propria voastră bucată de pajiște alpină adevărată în casa voastră de la țară, atunci alegeți cu siguranță un gazon maur.
Puteți face singur compoziția de plante sau puteți cumpăra un amestec gata preparat pentru însămânțare.
Toate plantele sunt selectate în așa fel încât să nu interfereze cu creșterea reciprocă, să se dezvolte aproximativ în același timp, să nu înece sistemul de rădăcină al plantelor învecinate și să formeze un covor cu flori uniform, colorat și foarte bogat.
Astfel de plantări necesită intervenție numai după ce unele specii de plante au dispărut. Apoi trebuie cosite, uscate și îndepărtate frunzele îngălbenite. Călcarea sau culcarea pe un astfel de gazon sunt nedorite. Înălțimea plantelor de pe el este de 10-20 cm.
Gazon englezesc sau parterre – are cel mai delicat aspect.
Nu este destinat nici măcar mișcărilor pe termen scurt pe el. Gazonul parterre este destinat doar pentru a fi admirat și, de preferință, de la distanță.
Semințele pentru plantare sunt un amestec de plante foarte scumpe și fragile.
Astfel de plantări necesită un sol foarte hrănitor și de înaltă calitate, umiditate regulată și îngrijire. Este rezonabil să folosiți peluzele englezești pentru compoziții complexe de peisaj, unde arată luxos și foarte original.
Amenajarea unui astfel de gazon este o întreprindere foarte dificilă, așa că înainte de a începe, gândiți-vă dacă-i puteți asigura un nivel adecvat de întreținere sau dacă puteți pierde timp și bani.
Gazon de sport – este ideal pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii sau a unui mic teren de sport.
Acest tip de gazon este potrivit și pentru plimbarea și dresajul animalelor. O caracteristică distinctivă a unui astfel de gazon va fi rezistența la călcare cu picioarele. Semințele pentru acesta sunt selectate ținând cont de sarcinile grele pe care le va experimenta acoperirea verde.
Plantațiile vor fi dure, rezistente și fără pretenții în îngrijire. Chiar și cu o utilizare activă, zona voastră nu va fi acoperită cu pete „chele” și va fi la fel de densă și proaspătă. Singurul lucru care ar trebui să fie prevăzut este substratul ranforsat, care va ajuta la evitarea rupturilor și încălcării integrității stratului de acoperire.
Gazon rulou universal – este cel mai rapid mod de a amenaja o zonă verde.
Este foarte convenabil, deoarece iarba deja încolțită se vinde împreună cu gazonul, răsucit în rulouri de gazon. Prezența unui strat fertil „nativ” servește drept garanție că iarba va prinde ușor rădăcini într-un loc nou, nu se va ofili sau nu va dispărea. Gazonul rulou este conceput pentru așezarea pe zonele de utilizare activă.
Pe el puteți juca mingea și puteți face un picnic. Ierburile din compoziția sa sunt foarte dure și dense, prin urmare nu diferă în proprietăți estetice speciale.
Un astfel de gazon natural nu este folosit ca gazon decorativ și este mult mai ieftin să-l semănați cu propriile mâini. Pe lângă costul ridicat, gazonul rulou necesită o modalitate specială de pregătire a solului și capacitatea de a căptuși corect benzile.
În continuare, vom arunca o privire mai atentă asupra tehnologiei de aranjare independent, pas cu pas, a celui mai potrivit tip de gazon pentru o reședință de vară – grădinăritul peisagistic.
Cel mai bun loc pentru gazon
Pe lângă preferințele voastre, există și alți factori care afectează alegerea unui loc pentru gazon. Să aruncăm o privire mai atentă asupra fiecărui tip de complot:
- Dacă preferați gazonul englezesc, atunci luați în considerare faptul că el preferă o zonă complet deschisă, fără cea mai mică umbră și vânt.
- Niciun tip de gazon nu va arăta așa cum ar fi dacă este instalat aproape de clădiri care vor arunca umbră.
- Organizarea unei zone verzi sub pomi fructiferi sau ornamentali este o idee frumoasă, dar puțin probabilă. Culturile de iarbă pur și simplu nu au suficienți nutrienți, ceea ce va elimina imediat sistemele de rădăcină mai puternice ale copacilor și lumina soarelui. În plus, nu vor putea crește la umbra unei coroane de copac. Iarba nu va fi atât de bogat de verde. Pentru a salva cumva situația, va trebui să tăiați ramurile inferioare ale copacilor – acest lucru va facilita ușor accesul soarelui. Dar de ce să rănești plantele deja mature, dacă poți alege un loc mai bun?
- Culturile de iarbă sunt contraindicate în exces de umiditate. Acest lucru va duce la putrezirea sistemului radicular. Prin urmare, dacă spațiul vostru este situat într-o zonă joasă unde se acumulează o cantitate mare de umiditate în mod constant, este necesar să echipați un drenaj bun înainte de însămânțare.
- Un gazon perfect necesită un teren perfect plan. Gropile sau marginile care au un unghi mai mare de 30° nu sunt permise. Trebuie să forțați ca să se potrivească. În primul rând, în astfel de locuri apa va stagna sau solul va fi supus eroziunii, iar în al doilea rând, atunci când tundeți gazonul, acest lucru va cauza dificultăți tangibile. Prin urmare, este mai bine de la bun început să faceți un pic mai mult efort, decât să regretați de fiecare dată sau să refaceți zona deja formată.
Multor oameni le place foarte mult ideea de a aranja poteci de țară din iarba de gazon. Într-adevăr, astfel de poteci verzi arată foarte neobișnuit.
Desigur, în astfel de scopuri, merită să alegeți semințe destinate gazonului de sport sau gazonului rulou. Dar în locurile de cea mai mare utilizare, unde picioarele oaspeților și ale membrilor familiei pășesc cu o regularitate de invidiat și aproape în același loc, nici măcar astfel de soiuri rezistente de ierburi nu vor supraviețui. Ele sunt concepute pentru o mișcare intensivă, dar pe tot teritoriul și nu de-a lungul piesei sale înguste.
Pentru a păstra verdeața plăcută, fără a renunța la dorința voastră, așezați suplimentar tăieturi de lemn sau bușteni mici pe poteca pe care puteți călca fără nicio teamă.
Pregătirea terenului
Ați hotărât tipul și scopul gazonului, ați ales locul, a venit vremea unor lucrări pregătitoare mai complexe și anume pregătirea terenului.
Acest proces include trei etape principale și durează de la 1 până la 4 săptămâni:
- Se aplică marcaj. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu ajutorul unor cuie mici și o frânghie. De-a lungul perimetrului viitorului gazon sunt introduse cuie mici, care sunt legate cu o frânghie. Amplasați frânghia cât mai jos posibil până la pământ, astfel contururile se vor vedea mai clar. Marcarea este necesară pentru a estima suprafața viitoarei zone verzi și, dacă este necesar, a corecta dimensiunea sau conturul acesteia.
- Curățarea buruienilor. Acesta este un pas foarte important căruia ar trebui să i se acorde o atenție deosebită. Cu cât lucrați acum solul cu mai multă atenție, cu atât mai puține răsaduri nedorite vor apărea pe el după însămânțare și nu va trebui să pliviți în mod constant gazonul. Pentru a scăpa de buruieni, trebuie să tratați zona cu un erbicid general. Acele locuri care sunt deosebit de predispuse la apariția unor „oaspeți neinvitați” trebuie tratate de mai multe ori cu un interval de două săptămâni până când dispar complet. În acest timp, vor apărea lăstari de buruieni care nu au putut fi distruși. Cel mai bine este să tratați cu erbicid la începutul primăverii. Mai aproape de toamnă, semințele pot intra adânc în sol, unde pur și simplu nu le veți ajunge, iar primăvara vor încolți, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
- După ce plantele din zona tratată s-au ofilit și s-au uscat, este necesar să-l pliviți, să îndepărtați rizomii inutili și alte resturi și să-l nivelați cu o greblă. Dacă vedeți că teritoriul are nevoie de o cantitate mare de strat fertil și este pur și simplu nepotrivit pentru plantare, solul trebuie achiziționat. Acest lucru este costisitor, dar în același timp aveți posibilitatea de a scăpa definitiv de buruieni. Pentru a face acest lucru, pe teritoriul pregătit este așezată o țesătură netedă, deasupra căreia va fi așezat un strat fertil.
Pregătirea solului
O etapă la fel de importantă în care se formează condiții favorabile pentru răsaduri în timp util. Acest lucru va dura aproximativ o săptămână.
- Pentru a alege tipul potrivit de îngrășământ gazon, trebuie să determinați compoziția solului și structura acestuia. Pentru a face acest lucru, în orice magazin de grădinărit sunt disponibile pentru vânzare benzi de testare speciale, care determină gradul de aciditate a solului. Dacă testul arată că solul este prea acid, trebuie adăugată cretă sau var stins pentru a neutraliza reacția. Dacă structura solului este argilosă, grea, trebuie să-l faceți mai liber și mai aerisit (după 1 an, procesul de aerare gazon se va face de 2 ori pe an). Pentru a face acest lucru, adăugați humus.
- Fiecare sămânță are un complex preferat de îngrășăminte minerale. În această etapă, ele trebuie adăugate în sol în cantitatea specificată pe ambalajul cu semințe. În functie de perioada anului în care pregătiți terenul pentru semănat, sunt obligatorii aditivii recomandați. La începutul primăverii, se recomandă adăugarea de îngrășăminte cu azot, care provoacă o creștere rapidă, iar toamna se recomandă fosfor și potasiu, care ajută iarba să suporte mai ușor iernarea. Dacă înainte de asta ați adăugat biohumus în sol, atunci cantitatea de îngrășăminte minerale trebuie redusă.
- Îngrășămintele trebuie distribuite uniform pe tot terenul. Puteți folosi și o greblă. Folosind un furtun cu pulverizator, zona trebuie umezită ușor și pufoșită din nou. Pământul ar trebui să fie umed și liber, dar să nu se lipească de uneltele de grădină.
- Acum, cel mai important punct este nivelarea finală a terenului. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o rolă specială, a cărei greutate variază între 50-100 kg. Un astfel de instrument poate fi închiriat în magazine specializate. Este necesar să prelucrați solul până când urmele voastre nu mai sunt imprimate pe suprafață. Dacă pe drum întâlniți o gaură sau o denivelare, acestea trebuie acoperite și rulate din nou în acest loc.
- După rulare, locul trebuie lăsat să se odihnească, să se așeze. Acest lucru durează de obicei câteva zile. Dacă timpul vă permite, așteptați o săptămână. În acest timp, buruienile care nu au putut fi ucise sau semințele care erau prea adânc în pământ pot încolți. Doar pliviți zona în locul potrivit și nivelați solul cu o greblă. Puteți folosi și un separator, care ajută la prevenirea creșterii rădăcinilor în exteriorul zonei.
Fiți de acord, pentru a îndeplini calitativ punctele de mai sus, nu este necesar să aveți abilități speciale.
Când și cum se seamănă gazonul
Pentru ca viitorul gazon să fie acoperit uniform cu iarbă groasă și să ierneze cu succes pentru prima dată, este necesar nu numai să-l semănați corect, ci și să alegeți momentul potrivit pentru aceasta.
O suprafață mică poate fi semănată într-o zi. Pentru a începe, urmați aceste sfaturi simple:
- Înainte de a cumpăra semințe, calculați suprafața terenului pentru a determina numărul de pachete. De obicei, acestea indică zona de acoperire recomandată. Dacă aveți îndoieli, luați încă câteva pachete. Cu cât lăstarii sunt mai denși, cu atât gazonul va fi mai frumos. Dar dacă decideți să economisiți bani, s-ar putea să ajungeți cu petice goale care pur și simplu nu au avut suficiente semințe. Ratele aproximative de consum de semințe sunt de 40-50 g/m2. După prima iernare, gazonul poate avea nevoie de replantare. Astfel de lucrări vor necesita aproximativ jumătate din cantitatea semănată.
- Este foarte important să distribuiți semințele uniform în întreaga zonă. Pentru a face acest lucru, împărțiți mental gazonul în mai multe zone identice. Apoi distribuiți semințele între ele, astfel încât fiecare secțiune să primească aceeași cantitate. Acum veți ști sigur că, de exemplu, pentru 1 metru pătrat de sol aveți nevoie de două pachete de semințe.
- Semănarea uniformă și manuală a semințelor este destul de dificilă. Unii oameni recomandă să amestecați semințele în mână cu puțin nisip de râu, astfel încât să nu se lipească de mâini și să se sfărâme mai ușor. Ar fi bine să folosiți o semănătoare manuală, dacă este disponibilă. Semănați puțin mai multă sămânță lângă poteci și de-a lungul marginilor parcelei. În aceste locuri, gazonul poate fi călcat în picioare mai intens, iar mai multă iarbă va ajuta la menținerea aceluiași aspect atât la mijloc, cât și la margine.
- Alegeți o zi calmă pentru semănat, altfel jumătate din semințe pur și simplu nu vor cădea în locul potrivit.
- Dacă vedeți că solul este prea uscat, umeziți-l puțin. Principalul lucru este că udarea ar trebui să semene cu o ploaie și să nu spele semințele nou semănate.
- Acum, cu ajutorul unei greble, trebuie să lucrați puțin pământul și să ascundeți semințele, astfel încât păsările să nu le ciugulească.
- Folosiți o rolă pentru a termina zona și umeziți din nou. Nu udați în exces.
- Puneți o bucată lungă de carton sub picioare pentru a evita să lăsați urme vizibile și să compactați gazonul în timpul semănării. Va reduce sarcina pe sol și vă va fi mai ușor la sfârșit să ascundeți semințele.
Acum, în ceea ce privește momentul cel mai potrivit când se plantează gazonul. Dacă plănuiți un proiect grandios și o zonă verde la scară largă care va necesita un timp lung de pregătire, atunci puteți începe lucrările preliminare iarna.
Puteți curăța zona, aplica marcajele preliminare, evalua tipul și dimensiunea viitorului gazon și așeza toate elementele decorative necesare. Etapa de semănare a semințelor trebuie să cadă la începutul primăverii sau la sfârșitul verii, adică în mai sau august.
Primăvara, lăstarii tineri vor germina în mod deosebit activ, iar la sfârșitul verii solul va fi bine saturat de umiditate și se va încălzi. Acest lucru va crea condiții foarte confortabile pentru plantele tinere.
Un alt punct important, care indică faptul că acesta este într-adevăr cel mai bun moment, este starea în care ar trebui să fie gazonul înainte de iernare.
Fiecare tunsoare ajută la întărirea sistemului radicular, care, la rândul său, are un efect pozitiv asupra aspectului acoperirii verzi. În medie, primii lăstari apar după două săptămâni, uneori după trei.
Puteți tunde gazonul numai atunci când înălțimea ierbii este de 10-11 cm. Odată cu iarba, poate apărea și o cantitate mică de buruieni – nu disperați, după mai multe tunderi vor dispărea complet.
Sfaturi pentru îngrijirea gazonului
Dacă puteți vedea deja primele lăstari, atunci ați făcut multă muncă, care nu a fost în zadar. Acum este important să învățați cum să îngrijiți corect gazonul tânăr și să nu îi stricați aspectul. Tunsul este cel mai eficient mod de a vă menține gazonul îngrijit și ordonat. În plus, acesta este cel mai eficient mod de a face față buruienilor enervante.
În primul său an, gazonul va fi foarte vulnerabil și fraged. Sistemul său de rădăcină nu este încă suficient de adânc și de puternic. În acest sens, încercați să mergeți pe el cât mai puțin posibil, nu dați o sarcină mare anumitor zone și încercați să protejați iarba tânără de atacurile animalelor domestice.
Cum să tundeți gazonul corect:
- De fapt, tunsul este foarte stresant pentru plante. Din acest motiv, nu este recomandat să tăiați mai mult de 1/3 din înălțimea tulpinii într-o singură cosire.
- Prima tunsoare este recomandată numai după ce înălțimea ierbii atinge cel puțin 10 cm. Totodată, picioarele mașinii de tuns iarba trebuie ridicate astfel încât să taie nu mai mult de 1 cm, adică chiar vârfurile. Asigurați-vă că cuțitele sunt ascuțite și nu „mestecă” lăstarii, altfel riscați să-i smulgeți din pământ împreună cu rădăcinile fragile.
- După mai multe tunsori similare, îi puteți coborî picioarele cu câțiva centimetri. Astfel, reduceți treptat înălțimea până ajunge la 5 cm.
- Fiecare forfecare încurajează plantele să înceapă să încolțească lăstari suplimentari, crescând astfel densitatea de plantare.
- Un sistem puternic de rădăcină al unei plante este cheia rezistenței ierbii la călcare. Cu cât tundeți mai des gazonul și mergeți pe el, cu atât lăstarii prind rădăcini mai greu și rizomul slăbește. Și în loc să îmbunătățiți aspectul gazonului și să întăriți iarba, veți obține efectul opus. Este foarte important să acordați învelișului verde o pauză de la stres. Pentru a vă face o idee despre cât timp va dura, măsurați înălțimea ierbii. Dacă a ajuns deja la 12-15 cm, atunci puteți presupune că gazonul este gata de cosit din nou.
Pe lângă tunderea în timp util, terenul are nevoie de irigații gazon în mod regulat. Se recomandă irigarea gazonului numai prin duze speciale de pulverizare (un sistem de irigare gazon), astfel încât presiunea puternică a apei să nu spele plantele tinere.
- Șemineu electric pe colț – Cum să alegi ieftin și ușor
- Smoothie în blender – 7 rețete pas cu pas
- Cele mai deosebite 77 mesaje de la mulți ani pentru mama soacra
- Miracolele științei sau cele mai ciudate 28 descoperiri și fapte științifice
- Cele mai frumoase și haioase mesaje de la mulți ani pentru cumnata
Adâncimea umidității ar trebui să fie de 5-7 cm. Gazonul în vârstă de 2-3 ani cu verdeață uniformă, densă este considerat matur și puternic.
În ceea ce privește unele dintre nuanțe de îngrijirea gazonului în diferite perioade ale anului:
- Perioada de repaus vine iarna. În acest moment, există pericolul de îngheț al ierbii din cauza temperaturilor prea scăzute. Plantele devin, de asemenea, mai slabe. Din acest motiv, ar trebui să vă abțineți de la a merge pe el. Este necesar să vă asigurați că nu există un strat de zăpadă prea gros pe teritoriu, care va exercita o presiune considerabilă. Cu toate acestea, un strat subțire de zăpadă va proteja plantele de rafale de vânt geros, așa că, dacă este posibil, nu trebuie îndepărtat complet.
- Întreținerea gazonului primăvara. Există pericolul de putrezire a sistemului radicular din cauza acumulării și stagnării umidității pe gazon. Acest lucru se poate întâmpla din cauza deszăpezirii premature. Asigurați-vă că străpungeți periodic zonele cu o furcă. Acest lucru va ajuta apa să intre mai repede în pământ. În plus, primăvara, după apariția căldurii, puteți fertiliza gazonul pe bază de îngrășăminte minerale cu azot în compoziție. Când solul este complet uscat, zona trebuie prelucrată bine cu o greblă nerigidă, îndepărtând firele de iarbă uscate și alte resturi. După aceea, trebuie să semănați semințele. Acest lucru va ajuta la blocarea posibilelor goluri care s-au format după iernare. Prima tunsoare se efectuează atunci când lăstarii ating o înălțime de 10 cm. Dacă ați făcut totul la timp, aceasta va avea loc pe la sfârșitul lunii mai.
- Îngrijirea principală este tunsorile regulate și udarea în timp util. Nu este recomandat să cosiți iarba la un nivel sub 5 cm. Asigurați-vă că o udați după cosire. În lunile deosebit de calduroase, udarea trebuie crescută. Este mai bine să irigați gazonul de două ori pe zi – dimineața și seara, evitând udarea în timpul zilei, deoarece lăstarii umezi pot arde sub razele solare și se pot îngălbeni. Optați pentru aspersoare de gazon automate – sunt cele mai potrivite pentru udarea gazonului.
- Este nevoie de mult timp pentru a curăța lăstarii sau frunzele uscate și pentru a pregăti gazonul pentru iarnă. Este necesar să se introducă o altă porție de îngrășăminte, dar care vizează deja nu creșterea activă, ci creșterea proprietăților nutritive ale solului. Acest lucru va ajuta gazonul să suporte mai ușor frigul.
Concluzie
După citirea acestui articol cum se pune gazonul, multora li se va părea că organizarea și îngrijirea ulterioară a gazonului este o sarcină foarte lungă și anevoioasă. Într-adevăr, în etapele inițiale trebuie să depuneți mult efort, dar odată ce ați început, veți fi imediat impregnat de această idee și vă veți bucura de proces.
Iar când veți vedea cum peste câțiva ani, în loc de flori plicitisitoare sau un gazon artificial, se întinde un covor verde șic, va fi o plăcere să aveți grijă de el!
Lasă un răspuns