Cei mai renumiți bucătari din România

Chefi de România sau cine sunt cei mai celebri bucătari din țară

Lista celor mai celebri bucătari din România. Află unde gătesc cei mai renumiți chefi de România. Cine este bucătarul român care a obținut Steaua Michelin.

Toți gurmanzii visează să mănânce măcar o dată în viață în vreun restaurant Jamie Oliver sau în restaurantele cu 3 stele Michelin ale lui Gordon Ramsay, dar circumstanțele nu sunt întotdeauna în favoarea noastră și nu este ușor să părăsim granițele țării.

Deși nu avem vedete celebre în România în materie de gastronomie, avem totuși bucătari care gătesc mâncăruri ce-ți „lasă gura apă”. Deci, care sunt cei mai renumiți chefi din România?

Cei mai renumiți bucătari din România

Cătălin Scărlătescu

Cătălin Scărlătescu

Bucătar în restaurantul „Berăria H” din București, cu studii în Germania, Chef Cătălin Scărlătescu a fost jurat al emisiunii “MasterChef” și în prezent e în juriul „Chefi la cuțite”. Este cunoscut pentru preparatele sale tradiționale și a fost o senzație când și-a mutat ustensilele în bucătăria celei mai mari fabrici de bere din sud-estul Europei. Aici puteți comanda din peste 50 de preparate noi, rețete clasice, marca Chef Scarlătescu, iar prețul unui meniu complet este între 100-150 de lei.

Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, participând la spectacole celebre, precum “Hell’s Kitchen” sau „MasterChef”. În 2014, și-a deschis restaurantul în București, “Tapo”, un restaurant elegant și selectat cu mâncare bună, cu o bucătărie rafinată și creativă. Prețurile sunt mari, deoarece restaurantul este de lux, dar merită.

Sorin Bontea

Sorin Bontea

Cu siguranță îl cunoașteți pe bucătarul Sorin Bontea de la „MasterChef”, acel judecător dur, exigent și sever când venea vorba de mâncare. Cu toate acestea, este un bucătar de top cu simțul umorului și îl puteți găsi în bucătăria restaurantului hotelului “Radisson” din București, care este internațională și foarte bună.

Chef Sorin Bontea s-a născut în capitală, în 1970, și a descoperit gătitul în copilărie. Și-a început cariera de bucătar la vârsta de 16 ani și a lucrat în cele mai bune restaurante din București. Anterior, a muncit pe vase de croazieră și în diverse restaurante din București înainte de a deveni vedetă.

De-a lungul carierei, a gătit pentru vedete internaționale, precum: Roger Moore, Nicolas Cage, Madonna, Van Damme, pentru cluburi de fotbal – Manchester, Liverpool. De asemenea, a creat un ghid cu aproape 40 de rețete special concepute pentru persoanele diagnosticate cu gută, ghid care va ajunge la cabinetele medicilor reumatologi și, de acolo, la pacienți. În prezent, face parte din juriul “Chefi la Cuțite”, cea mai urmărită emisiune culinară din România.

Joseph Hadad

Joseph Hadad

Bucătarul Joseph Hadad se regăsește în bucătăriile restaurantelor sale din București, „Joseph” și “Caju”, unde veți găsi mâncare extraordinar de bună, cu prețuri rezonabile. Porțiile de mâncare sunt mici, ca în orice restaurant unde mergi după mâncare bine gătită, nu pentru a te sătura.

Cheful iubește mirodeniile și bucătăria de lux, iar în 2020 și-a deschis al treilea restaurant în București, “Mace” (cu specialități marocane și preparate din carne în special).

A început să gătească în 1975, când avea doar 15 ani și era student la școala profesională din Haifa (Israel) – o școală de renume, care a durat 3 ani, dar cu o pregătire foarte intensă. În Israel, Joseph Hadad a fost Executive Chef la “King David”, locul unde au luat masa unele dintre cele mai mari personalități ale lumii: George Bush, Bill Clinton, Regele Juan Carlos, Francois Mitterand, M. Gorbaciov, Michael Jackson, Madonna etc.

Chef Joseph Hadad se află în România din 1996. Prima locație în care a lucrat a fost “Casa Vernescu”, unde s-a ocupat de bucătăria clasică franceză. După 15 ani petrecuți aici, a colaborat cu Antena 1, unde a fost unul dintre judecătorii emisiunii culinare “Top Chef”, timp de două sezoane.

Chef Foa

Chef Foa

Chef Foa, al cărui nume real este Florin Scripca, are în spate un trecut destul de bogat, lăudându-se cu 11 ani de experiență în bucătăriile restaurantelor cu una sau două stele Michelin: “Fabulous Feasts” a lui Jamie Oliver și „La Cantine du Faubourg” sunt doar două dintre locurile în care a lucrat. Chef Foa a lucrat și în pub-ul cu stea Michelin, apărând în cartea de prezentare a RHUBAR & BLISTERING & BAR & CATERING. Din moment ce își dorea să devină unul dintre cei mai buni bucătari din lume, a ales să se antreneze mai bine. A studiat în Anglia, Franța și Italia. Apoi s-a întors în România și și-a deschis propriile restaurante.

În prezent, face parte din echipa “Flavours Food Design”, o companie de catering care se asigură că fiecare eveniment se bucură de un meniu bogat și gustos. De asemenea, operează aproximativ 10 bucătării, inclusiv „Biutiful By the Lake”, „Fratelli”, „Le Bistro” și „Willbrook Platinum Business & Convention Center”. În România, Florin a adus în atenția tuturor conceptul de „street-food”, un fenomen cu tradiție în străinătate.

Patrizia Paglieri

Patrizia Paglieri

Deși nu s-a născut în România (țara ei de baștină fiind Bahamas, unde timp de 25 de ani a lucrat în restaurantul de familie din orașul Sanremo), lucrează în bucătăria românească de mai bine de 21 de ani și a depus jurământul și ca Master Chef.

Acum o găsiți în bucătăria restaurantului “Fior di Latte” din capitală, unde vă puteți bucura de preparate fine, sofisticate și variate. A gătit pentru mulți actori care au venit aici să filmeze diverse producții: Andy Garcia, Donald Sutherland, Armand Assante etc. Acum, printre alții, este unul dintre cei 3 judecători ai emisiunii “MasterChef”.

Adrian Hădean

Adrian Hădean

Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari ai țării, Adi Hădean a fost, la fel, în juriul “MasterChef”. A debutat în bucătăria profesionistă în 1998, iar de atunci a găzduit mai multe programe de televiziune, a publicat cărți care îi poartă semnătura sau a contribuit la apariția altor cărți, îmbogățind terminologia gastronomică, și s-a implicat în numeroase proiecte sociale.

De asemenea, este unul dintre cei mai populari bloggeri de mâncare din România: de la lansare, blogul său de mâncare a fost citit de peste 27 de milioane de vizitatori, cu o medie de 20.000 de vizitatori unici pe zi. Mânat de pasiunea pentru oameni și bucătărie, Adi Hădean și-a fondat asociația în 2015, cu scopul de a educa despre gastronomie, dar și de a promova bucătăria românească.

În cei 6 ani de existență, Asociația a organizat proiectul „Școala de bucătari”, în care a pregătit tineri cu o situație materială precară, a gătit pentru medici de primă linie și persoane vulnerabile și a desfășurat acțiuni în grădinițe, menite să atragă atenția asupra aspectelor de nutriție și alimentație pentru copii.

În plus, a proiectat rețetele pentru “Pizzeria Artizan” din Cluj Napoca. Restaurantul funcționează doar pe baza de comenzi cu livrare la domiciliu.

Ioan Florescu

Ioan Florescu

Este considerat unul dintre cei mai buni bucătari români, cu aproape 3 decenii de experiență. Chef Ioan Florescu continuă să aducă țării premii de la competițiile gastronomice internaționale, precum medalia de aur la Olimpiada Gastronomică de la Erfurt, Germania – prima câștigată de o echipă de bucătari români. Ioan Florescu este, din 2002, maestru al artelor culinare. Fiind bucătar-șef al restaurantului “Belvedere” din Brașov, Florescu se mândrește cu titlurile de „campion al României” și campion al „Arena bucătarilor – Selgros”.

În 2008, a fost cel care a creat meniul festiv oferit de Președinția României la summit-ul NATO, iar în 2009-2010 i s-a distins Perfecțiunea în „HAUTE CUSINE” și bucătărie moleculară, în Germania.

Antonio Passarelli

Antonio Passarelli

A ajuns în România în 1991, plănuind inițial să rămână aici doar 3 luni. Este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari străini care lucrează în România. Cunoscut de publicul larg și datorită emisiunilor de televiziune la care a participat, Chef Antonio Passarelli a urmat cursurile diferitelor institute dedicate pregătirii gastronomice.

El provine dintr-o familie de mari bucătari: bunica paternă Caterina a fost bucătar de multă vreme pentru Arnones, familia nobilă Cosenza, dar și bucătarul preferat al lui Benito Mussolini în călătoriile sale în Calabria.

Chef Antonio Passarelli a lucrat cu un număr mare de bucătari celebri. A ajuns să gătească pentru o serie întreagă de șefi de stat, politicieni (Berlusconi, Letta, Prodi, Ion Iliescu etc.), actori și regizori internaționali, precum: Demi Moore, F. F. Coppola, Steven Segal și alte vedete.

Din 1990 până în prezent, Chef Antonio Passarelli a colaborat cu diverse restaurante, printre care: La Figa (Londra), La Bice (New York), La Bettola (Timișoara), Pozzo dei Wish (Timișoara), Trattoria Buongiorno (București) etc.

Henrik Sebok

Henrik Sebok

Născut în 1968 în Ungaria, unde s-a specializat în bucătăria franceză, a lucrat apoi în Canada, unde, în anii 1990, a gătit pentru mulți șefi de stat, printre care Bill Clinton și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Probabil că înclinația lui Chef Sebok către bucătăria fusion vine din experiența cosmopolitei Canadei, unde se amestecă multe culturi culinare: franceză, engleză, portugheză, italiană.

Henrik Sebok lucrează în domeniul gastronomiei de 30 de ani și este Executive Chef la hotelul “Howard Johnson Grand Plaza” din București de peste un deceniu. De-a lungul parcursului de carieră, Sebok s-a specializat în bucătărie continentală: fusion, franceză, asiatică, eclectic-contemporană, maghiară, germană, italiană și, mai nou, cea progresivă.

Samuel Le Torriellec

Samuel Le Torriellec

Stabilit de peste zece ani în România, unde s-a căsătorit, bucătarul Samuel Le Torriellec s-a născut într-un orășel din Cherbourg, în Normandia, cămin al gastronomiei, un fel de paradis pentru gurmanzi. În Franța a lucrat în restaurante cu stele Michelin. A început ca sous-bucătar, dar și-a dat seama că nu este suficient de bun și s-a întors pentru o vreme să fie sous-chef la alt restaurant pentru a afla mai multe.

Chef Samuel Le Torriellec a lucrat la Paris, într-un restaurant celebru: „Le Tour d’Argint”, cu 3 stele Michelin. În prezent, este șef bucătar al restaurantului „L’Atelier” al hotelului „Epoque” din București, dar și unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, în principal datorită rolului său de judecător în programul de televiziune „MasterChef”. Totodată, a fost implicat în managementul unor restaurante elegante din țară, precum: Loft Bucharest, Loft Mamaia Constanța, Crama Domnească, El Capitansi Office din Predeal.

Nicolai Tand

Nicolai Tand

Este unul dintre bucătarii implicați în cele mai multe proiecte de televiziune și a cărui poveste de viață poate fi subiectul unui film. Plecând de acasă, din Maramureș, la 20 de ani, avea să treacă de la un spălător de vase la omul care conducea un restaurant de prestigiu la Paris.

Ajuns în străinătate, dormea ​​în parcări sau case părăsite, primea mâncare de la instituțiile care îi ajutau pe săraci și se spăla în baia comună. A încercat tot felul de meserii, de la șantiere până la spălat vase. În Franța a vândut mai întâi ziare, apoi s-a angajat într-un restaurant și de acolo a început cariera, devenind ospătar, apoi bucătar, director de restaurant și în șase ani a devenit director general.

A rămas aproape 13 ani în Franța, intrând în contact cu oameni importanți. Restaurantele prestigioase în care a lucrat au fost frecventate de vedete internaționale, precum Madonna, Jean Paul Gautier, Karl Lagerfeld, Jennifer Aniston, Alain Delon, Jude Law, Christina Aguillera și mulți alții.

De când s-a întors în România, bucătarul Nicolai Tand conduce la București “To Go” și „L’Univers” (produse de patiserie).

Johnny Șușală

Johnny Șușală

Chef Johnny Șușală este unul dintre cei mai experimentați și talentați bucătari români ai noii generații. Are o abordare creativă a gătitului, combinând experiența și imaginația cu pasiunea și respectul pentru ingrediente. Este Chef la „Casa Timiș”.

Nico Lontras

Nico Lontras

Chef Nico Lontras a revenit în România în 2013, după mulți ani petrecuți în bucătăriile restaurantelor din Europa. Este considerat unul dintre cei mai buni bucătari români și este foarte respectat de colegii săi de meserie. În același timp, se numără printre puținii bucătari români care încearcă și reușește să reinterpreteze bucătăria românească.

Mihai Neacșu

Mihai Neacșu

„De-a lungul timpului petrecut în bucătărie, trebuie să înveți, să evoluezi, dar în același timp trebuie să înveți să spui NU. Dacă mai des spui NU, înseamnă că te-ai maturizat cu încă un pas”, spune bucătarul născut în Focșani, Mihai Neacșu.

Are 17 ani de experiență în artele culinare. A obținut titlul de Chef în timp ce studia la Universitatea Newcastle din Anglia, perioadă care i-a oferit ocazia să-și perfecționeze talentul în marile bucătării și cele mai bune restaurante ale Regatului și nu numai! A gătit pentru personalități diverse – bucătarul Reginei Marii Britanii, artiști, sportivi români, prim-miniștri sau președinți, dar și pentru oameni de rând, care apreciază mâncarea gătită și servită impecabil.

Membru al echipei olimpice de bucătar senior a României, astăzi îl veți găsi în bucătăria Complexului IMPERIA CUCORĂNI, lucrând cot la cot cu soția sa, Claudia (specialist în cofetărie).

Radu Dumitrescu

Radu Dumitrescu

Chef Radu Dumitrescu este bucătar la “Voila Bistro” din București și a locuit în Spania o perioadă, unde a devenit bucătar profesionist datorită fotografiilor pe care le-a făcut cu mâncarea pe care și a pregătit-o.

Cătălin Petrescu

Cătălin Petrescu

În urmă cu peste 10 ani, bucătarul Cătălin Petrescu lucra în Norvegia într-un restaurant cu stele Michelin, unde mânca casa regală norvegiană și multe stele. Acolo s-a specializat în fusion și sushi asiatic și nu a mai făcut nimic de atunci. În prezent, este bucătar de sushi la “Argentine Sushi & Steak”.

Avem bucătari români cu stele Michelin?

Steaua Michelin este semnul distinctiv suprem al excelenței culinare și este acordată restaurantelor considerate a fi de un standard deosebit de ridicat. Astfel de restaurante care au atins acest nivel pot fi distinse cu una, două sau trei stele, iar această distincție este foarte râvnită de bucătarii din întreaga lume.

Sistemul de stele a fost introdus pentru prima dată în 1926, cu o singură stea, desemnând „un restaurant foarte bun”. A doua și a treia stea au fost adăugate în 1933, a doua stea însemnând „bucătărie excelentă care merită vizitată” și trei stele – „bucătărie excepțională care merită o vizită specială”.

Ghidul Michelin a fost publicat în fiecare an din 1900 și a fost inițial menit să ajute șoferii să găsească mecanici, hoteluri și, bineînțeles, restaurante bune în călătoriile lor.

Așa cum restaurantele cu stele Michelin sunt o garanție a calității, tot așa bucătarii care lucrează în astfel de restaurante sunt considerați de prim rang. Stelele Michelin sunt categoric cele mai înalte recunoașteri la care visează cei mai buni bucătari din marile restaurante din lume și pentru care se pregătesc și lucrează de-a lungul vieții.

Pentru clarificare: restaurantului i se acordă stele Michelin, ci nu bucătarului, dar în lumea gastronomiei se consideră că bucătarul care conduce bucătăria unui restaurant atunci când primește acest premiu este la rândul său deținătorul acelui premiu – stea Michelin. Criteriile de atribuire au în vedere calitatea ingredientelor, gustul, prezentarea preparatelor, prin urmare, măiestria și creativitatea bucătarului sunt decisive.

Din păcate, în prezent nu există niciun restaurant cu stea Michelin în România, dar nu la fel stau lucrurile cu bucătarii români. Sunt câțiva bucătari români care au lucrat în restaurante cu stele Michelin, precum Chef Ionuț Budui, Chef Foa, Chef Samuel Le Torriellec, Chef Henrik Sebok sau Chef Paul Oppenkamp.

Pe de altă parte, există un singur bucătar român cu o stea Michelin. Vorbim despre Bogdan Dănilă, care s-a născut la Bistrița Năsăud, unde a urmat liceul.

Bogdan Dănilă

O mare parte din cariera sa a urmat în Marea Britanie, unde, în 2012, a fost desemnat în topul celor mai buni 30 de bucătari sub 30 de ani. Așa a ajuns să fie bucătarul executiv al grupului D&D London și să conducă două dintre cele mai bune restaurante din Manhattan, în inima New York-ului: “Queensyard” și „Bluebird”.

Dănilă a primit, în 2017, o stea Michelin, în timp ce era bucătar la restaurantul „The Clocktower” din New York după ce a căpătat experiență în cele mai bune restaurante din lume, printre care ”Royal Hospital Road” a celebrului bucătar britanic Gordon Ramsay: „Avea o reputație de disciplină strictă, ore lungi de muncă intensă și că majoritatea bucătarilor nu rezistau mai mult de trei zile înainte de a renunța. Și dacă ai rezistat nouă luni lucrând pentru el, parcă ai fi lucrat un an”, a spus singurul român cu stea Michelin despre Ramsay.

Cheful a lucrat în restaurante cu una și două stele Michelin din Irlanda, Marea Britanie, dar și în Statele Unite, și a urmat cursuri de formare la restaurante cu 3 stele Michelin din San Sebastian, Spania, Franța și Marea Britanie.

În prezent, este bucătar executiv al restaurantului “Clocktower” din hotelul „New York Edition”, parte a lanțului Marriott International. De asemenea, bucătarul Bogdan Dănilă a deschis restaurantul „Pastel” din România, situat în Hotelul Meridian din Cluj-Napoca, un restaurant cu meniu european.