Warren Buffett este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Este un maestru recunoscut al investițiilor active. Micul Warren și-a cumpărat prima acțiune la vârsta de 12 ani, iar acum averea sa netă este de peste 100 de miliarde de dolari. La baza averii sale se află acțiunile companiei de investiții Berkshire Hathaway.
Moștenitorii direcți
Warren Buffett are trei copii și mulți nepoți. Domeniile de activitate ale copiilor sunt diverse: fiul Peter este muzician și scriitor, câștigător al prestigiosului premiu Emmy TV; fiul Howard este fermier și membru al consiliului de administrație al Berkshire Hathaway, iar fiica Susie și-a dedicat viața carității.
Soția lui Warren a deținut odată câteva procente din acțiunile Berkshire Hathaway, care, după moartea ei în 2004, au fost transferate unei fundații caritabile care poartă numele ei. La momentul transferului, acțiunile erau evaluate la 3 miliarde de dolari.
Pentru fiecare dintre copiii săi, Buffett a organizat o fundație caritabilă individuală, la care au fost transferate acțiunile Berkshire Hathaway. Donațiile pentru toți copiii au fost aceleași: suma inițială a fost de aproximativ 10 milioane de dolari, care a fost majorată ulterior la 100 de milioane de dolari. Testamentul clasic guvernează și transferul unei mici părți din active, în primul rând, ferma familiei. Conținutul testamentului a fost discutat cu potențialii moștenitori.
“Mulți părinți nu dezvăluie conținutul testamentului moștenitorilor lor atât timp cât sunt în viață. Dar ei trebuie să decidă singuri două lucruri: în primul rând, dacă-l înțeleg, și-n al doilea rând, dacă-l găsesc echitabil”. În termeni mai simpli, de ce să-i lași în întuneric până la moarte?” a spus miliardarul.
Buffett mai recomandă „să le lăsăm copiilor suficient pentru a face ce vor ei, dar nu suficient pentru a se bloca în lenevie”. La fel ca Bill Gates, Buffett crede că fiecare dintre copiii săi ar trebui să reușească fără ajutorul părintelui bogat.
Acesta a mai indicat că nu intenționează să-și vândă acțiunile Berkshire Hathaway și le-a interzis moștenitorilor săi să facă acest lucru. Potrivit testamentului, după moartea lui Buffett, valorile mobiliare vor fi transferate către organizații caritabile.
Caritate
În 2010, împreună cu Bill Gates, Buffett a fondat “The Giving Pledge”, care își propune să inspire oamenii bogați din lume să dea o parte din finanțele lor unor organizații de caritate. Fondatorii programului rezolvă problemele juridice și iau o promisiune de la participanți – fiecare dintre ei scrie o declarație publică de intenție de a transfera o parte din finanțe către organizații caritabile. Până în prezent, compania are peste 130 de membri miliardari din întreaga lume.
Buffett însuși aderă la principiile acestei organizații. Testamentul său prevede că 99% din averea sa va fi dată unor mari fundații de caritate după moartea sa. O parte semnificativă a acestor fonduri (mai mult de 35 de miliarde de dolari) este donată ca o cotă din acțiunile Berkshire Hathaway într-un program prestabilit Fundației Bill & Melinda Gates.
Condițiile testamentului
- Utilizarea fondurilor câștigate pentru binele public și în cooperare cu alți filantropi;
- Transparență în planificarea pe termen lung și comunicarea cu familia;
- Folosirea unei planificări fiscale eficiente. De exemplu, donarea de acțiuni către fundații caritabile evită impozitele pe câștigurile de capital (care ar trebui plătite dacă acțiunile ar fi vândute înainte ca banii să fie donați unei organizații de caritate), precum și să primească o deducere fiscală pentru donațiile caritabile;
- Tratamentul egal al copiilor. Lipsa impunerii directe a voinței cuiva și legarea forțată a copiilor între ei (ca în cazul unui singur trust de familie).
Rolul lui Buffett în lumea investițiilor
Comportamentul lui Warren Buffett este considerat un fenomen, iar compania pe care o conduce este un model de management. Mulți analiști financiari îl numesc pe cunoscutul antreprenor un profet și un vrăjitor în domeniul investițiilor – a reușit să câștige bani cu succes prezicând crize, schimbări ale pieței și ieșind cu bine din situații financiare dificile.
- Chefi de România sau cine sunt cei mai celebri bucătari din țară
- Bree Lenehan: influencer care și-a încurajat urmăritorii să posteze poze fără filtru
- Cum și unde locuiesc unele vedete din România
- 15 povești de viață care-ți vor schimba percepția asupra lumii
- Cărțile de vis și istoria interpretării viselor
Până în prezent, Buffett continuă să conducă Berkshire Hathaway, să se angajeze în lucrări caritabile și să-și înmulțească averea de multe ori. Înainte de a achiziționa ceva, el studiază cu atenție toate dezavantajele structurii achiziționate și comunică personal cu angajații.
În prezent, portofoliul principal al companiei de investiții Berkshire Hathaway conține 100% din acțiunile a 70 de companii și este, de asemenea, acționar minoritar la peste 50 de structuri din America și din lume.
Lasă un răspuns