Stațiunile de schi din România sunt situate, în mare parte, în regiunea Transilvania, un loc uimitor de pitoresc unde un munte urmează altuia, fiind înlocuiți ulterior cu câmpuri și râuri. Per general, pârtiile de schi de la noi sunt interesante pentru schiorii și snowboarderii de toate nivelurile, de la începători la profesioniști. Cel mai înalt punct de schi are o înălțime de 2011 metri. În țara noastră există 28 de stațiuni de schi (majoritatea foarte mici), cele mai populare și mai mari stațiuni montane fiind situate în Poiana Brașov, Sinaia, Predeal.
Mai jos am selectat un top cu cele mai bune pârtii de schi din România și amplasarea lor pe harta turistică.
1. Pârtia Clabucet (Predeal)
Clabucet este o pârtie lungă de 792 metri, fiind echipată cu reflectoare, tunuri de zăpădă și destinată schiului nocturn. Dispune de un telescaun și un telescaun dublu.
Lucrează iarna de la 08:30 până la 21:00. Important de știut că în fiecare luni, până la 12:00, telecabina este închisă. Pentru urcare sau coborâre veți achita 25 de lei/ adulți și 15 lei/copii, iar pentru urcare+coborâre tariful este de 40 lei/ adulți și 20 lei/copii. Skipass-ul pentru o zi este de 160 lei/adulți și 80 lei/copii.
Nivelul de dificultate este ușor, fiind potrivită pentru cei care caută pârtii de schi pentru începători. Are 1200 m altitudine de plecare și 1040 m altitudine de sosire, 20% panta, 60 m lățime medie și 2 ha suprafață.
Pârtia este aprobată de Ministerul Turismului. Se află în zona administrativă a orașului Predeal. Turiștii care vin în această zonă dispun de o mare varietate de locuri de cazare, care constau în: hoteluri, vile, cabane și pensiuni. Face parte din pârtii de schi deschise în România pentru toate categoriile de vârstă.
2. Pârtia Semenic-Văliug (Semenic)
Pârtia Semenic-Văliug, din județul Caraș-Severin, care e cea mai lungă pârtie de schi din România, a fost amenajată și deschisă în 2022. Aceasta are o lungime de 6 kilometri și o dificultate medie. Pornește de la o altitudine de 1.410 metri, cel mai lung traseu coborând până în satul Văliug, la Casa Baraj. Per total, există trei variante de coborâre:
- una de şase kilometri;
- una de patru kilometri – care intersectează traseul de şase kilometri la un anumit punct;
- una de doi kilometri, până la staţia intermediară.
De menționat că returul în staţiunea Semenic se face cu autobuzele, care sunt disponibile din jumătate în jumătate de oră, în intervalul 09:30-16:30. La dispoziția schiorilor stau 5-6 autobuze. Condiţia este să achiziţioneze skipass-ul de o zi, care costă 100 de lei.
Printre dezavantaje enumerăm faptul că pârtia nu e supravegheată de Salvamont, de aceea turiștii trebuie să fie atenți la orientare, dar și la condițiile meteo, coborârea fiind făcută pe propria răspundere.
3. Pârtia Drumul Roșu (Poiana Brașov)
Una dintre cele mai frumoase pârtii de schi din România are 4572 metri și este a doua ca lungime pârtie din țara noastră. Gradul de dificultate este medie-ușoară. Altitudine la plecare este la 1765 m, iar la sosire – de 1050. Pârtia are o diferenţă de nivel de 715 m și o lăţime medie de 22 m.
Skipass-ul pentru o zi este la preț de 150 lei pentru adulți și 85 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani. Tariful pentru o singură urcare/coborâre variază în dependență de ora sosirii, și anume de la 40 la 120 lei.
- Despre starea pârtiilor de schi din România, din stațiunea Poiana Brașov, puteți afla de aici: https://starepartii.brasovcity.ro/ro/acasa/.
4. Pârtia Lupului (Poiana Brașov)
Pârtia Lupului prezintă o pârtie un grad de dificultate ridicat (neagră). Este amplasată în stațiunea Poiana Brașov, la o altitudine de 1710 m, având o lungime de circa 2860 m, o lățime medie de aproximativ 40 m și o diferență maximă de nivel de 765 metri. Pârtia Lupului este amenajată și acreditată pentru competiții naționale și internaționale. Aceasta urmează să fie dotată și cu instalație nocturnă pentru 880 m de pârtie de schi, formată din 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate tip proiector, 34 iluminat tip stradal și 8 camere video de supraveghere.
Pârtia Lupului pleacă de la stația superioară a teleschiului Ruia, dar se poate ajunge și cu telecabina Postăvarul Express – faceți imediat dreapta la ieșirea din stația superioară și după circa 150 m intrați ușor pe pantă, sub teleschi.
Partea inferioară a pârtiei Lupului poate fi o bună opțiune de antrenament pentru cei care vizează categoria „intermediar-avansat”; chiar și în cele mai dificile porțiuni este accesibilă și, de obicei, nu este aglomerată.
Pe măsură ce urcați pe telescaun, puteți măsura dificultatea pârtiei de sub voi pentru a alege dacă coborâți sub telescaun (puțin mai dificil) până la stația de plecare, sau faceți dreapta pe Drumul Albastru (aproape complet plat).
Pentru a ajunge la stația de plecare a telecabinei Postăvarul Express, aveți mai multe opțiuni:
- Din stația Livada Poștei din Brașov luați autobuzul 20 (circulă în fiecare oră, prețul pentru bilet fiind de 6 lei) până la marea parcare din Poiana Brașov, de unde puteți lua autobuzul 60 (biletul costă 2,5 lei) până la baza pârtiei;
- Conduceți până la parcarea mare din Poiana Brașov, de unde puteți lua autobuzul 60 până la baza pârtiei;
- Ajungeți la parcările de la baza pârtiei (nu sunt multe), doar că sunt destul de scumpe – de la 3 până la 25 lei/ora;
- Conduceți până la parcarea etajată Poiana Mică (cost parcare 2,5 lei/ora) și apoi luați autobuzul 60 care face legătura între Poiana Mică și Telegondolă.
Linia 60 circulă la fiecare oră, iar în perioadele de vârf frecvența este la fiecare 30 de minute.
5. Pârtiile Cazacu (Azuga)
Pârtia Cazacu a fost proiectată în anul 2000. Aici, există 3 piste de ski: prima pistă este rezervată exclusiv celor care se pregătesc să descopere tainele acestui frumos sport. Are 150 metri, este de dificultate foarte ușoară și se numește Babyski.
Pârtia Cazacu Teleski are diferența de nivel 115 m, 400 m lungime și este de dificultate medie (pentru începători). Transportarea se efectuează cu un teleski, care are o capacitate mult mai mare decât un babyski. Aici veți duce schiul la un alt nivel și veți putea face mai multe viraje decât o coborâre pe pârtia de începător.
A treia pistă are o lungime de 1920 m, dificultate medie și diferența de nivel 530 m.
Skipass-ul pentru o zi costă 160/ adulți și 110 lei/ copii până la 12 ani. Alte tarife:
- 1 Călătorie DUS – 35 lei (Adulți) și 20 lei (Copii);
- 1 Călătorie ÎNTORS – 35 lei (Adulți) și 20 lei (Copii);
- 1 Călătorie DUS-ÎNTORS – 50 lei (Adulți) și 30 lei (Copii);
- Skipass 4 ORE – 130 lei (Adulți) și 90 lei (Copii).
Pârtia este deschisă zilnic (în sezon), de la 09:00 până la 16:00.
6. Pârtiile Sorica (Azuga)
Și pârtia Sorica din stațiunea montană Azuga dispune de mai multe piste. Așadar:
- Sorica are o lungime de 2100 m, este de dificultate medie și are o diferență de nivel 561 m;
- Sorica Teleski (finalul pârtiei Sorica) are o lungime de aproximativ 700 m și este cu 17% mai dificilă decât Teleskiul Cazacu. Este de dificultate medie și dispune de iluminare nocturnă;
- Sorica Sud măsoară o lungime de 770 m, este de dificultate ușoară, cu o diferență de nivel de 154 m;
- Sorica La Stâna este încă o pistă ușoară, cu o lungime de 910 m și o diferență de nivel de 154 m, ceea ce o face excelentă chiar și pentru schiorii care au atins un nivel intermediar de schi alpin.
Fiind pentru prima dată în vârf, nu veți putea rezista să faceți câteva fotografii ale peisajelor excepționale pe care Azuga le are de oferit!
Skipass-ul pentru o zi costă 160/ adulți și 110 lei/ copii până la 12 ani. Alte tarife:
- 1 Călătorie DUS – 35 lei (Adulți) și 20 lei (Copii);
- 1 Călătorie ÎNTORS – 35 lei (Adulți) și 20 lei (Copii);
- 1 Călătorie DUS-ÎNTORS – 50 lei (Adulți) și 30 lei (Copii);
- Skipass 4 ORE – 130 lei (Adulți) și 90 lei (Copii).
Pârtiile sunt deschise zilnic (în sezon), de la 09:00 până la 16:00.
7. Pârtia Cascada (Bâlea)
Extinzându-se de la Șaua Doamnei până la Cascadă, este o pârtie roșie de dificultate medie și cu o lungime de 1400 de metri.
Are o lățime medie de 50 de metri, o înălțime de sosire de 1.700 de metri și este deservită de un singur teleschi. Acesta acoperă distanța de la Șaua Doamnei până la Bâlea Cascada.
În schimb, de la Bâlea Cascada la Bâlea Lac transportul se poate face cu telecabina, pe o distanță de 3800 m. Tariful este de 15 lei pentru adulți (urcare sau coborâre) și 10 lei pentru copii până la 12 ani (urcare sau coborâre).
Aici există și un centru de închiriere de schi și snowboard.
8. Pârtia Curba de Nivel Pilon 2 (Bâlea)
Este o pârtie neagră cu grad mare de dificultate și are o lungime de aproape 14 km. Aceasta este o continuare a Pârtiei Bâlea Cascada, pe șosea (închisă iarna) și deservită de o telecabină. Nu este echipată tehnic, așa că echipa de la Salvamont vă sfătuiește să mergeți în zonă cu cei mai experimentați schiori și să anunțați zona în care vă îndreptați.
Programul de funcționare al telecabinei este zilnic între orele 9:00 și 18:00, cu excepția faptului că trebuie să existe cel puțin 10 pasageri pe călătorie.
9. Pârtiile Icoana (Cavnic)
Pârtia Icoana este situată în Munții Gutâi din regiunea Maramureș, în apropierea ieșirii din orașul Cavnic spre Ocna Șugatag. Această stațiune este cunoscută drept „Stâlpul de zăpadă din Maramureș” și a devenit deja un brand pentru iubitorii de schi din România și din străinătate.
Datorită condițiilor climatice ale zonei, Cavnic are mai multe zile de iarnă decât alte regiuni ale țării și oferă condiții optime pentru momente de neuitat pe pistele Icoana, care beneficiază și de iluminat nocturn.
Parcul de agrement al pârtiei cuprinde trei zone:
- Zona A pentru începători cu patine;
- Zona B cu 6 tobogane cu tub de zăpadă;
- Zona C pentru săniuș.
În plus, cei care doresc să exploreze peisajele fenomenale din jur pot închiria snowmobile.
Din Baia Mare: puteți ajunge luând drumul național DN18 până la Baia Sprie, apoi drumul care leagă Baia Sprie de Cavnic, trecând prin satele Șișești, Dănești și Șurdești.
Din Cluj-Napoca: se poate ajunge prin Târgu Lăpuș și Copalnic-Mănăștur (drumul prin Strâmbu-Băiuț este închis iarna).
Din Bistrița: prin Săcel, Bârsana și Călinești.
Prețurile skipass sunt:
- 35 lei/ ora – pentru prima oră;
- 20 lei/ ora – pentru a doua oră;
- 15 lei/ ora – între a 3-a și a 5-a oră.
Prețul este negociabil pentru grupuri sau școli de schi. Aici aveți și posibilitatea de a închiria echipament de iarnă pentru toate vârstele, cum ar fi:
- Echipament de schi și snowboard;
- Bocanci;
- Mini-schiuri;
- Căști;
- Ochelari de protecție;
- Cizme de zăpadă (ideale pentru plimbare).
De asemenea, pe teritoriul pârtiei se oferă lecții de schi și snowboarding pentru adulți și copii de la doi ani și jumătate, cu instructori atestați. Tarifele lecțiilor pentru un antrenament individual costă 120 lei/persoană/oră.
10. Pârtiile Roata (Cavnic)
Întregul teritoriu schiabil de la Cavnic este amenajat conform standardelor europene. Așadar, pârtiile Roata sunt situate într-o zonă muntoasă de la poalele Munţilor Gutâi, la o altitudine cuprinsă între aproximativ 550 şi 1050 metri. Locaţia reprezintă o destinaţie de vacanţă ideală pentru împătimiţii sporturilor de iarnă, constând din câteva piste cu dificultăţi diferite, deservite de teleski, printre care:
- Roata 1 – dificultate medie, 920 m lungime;
- Roata 2 – ușoară, 1030 m lungime;
- Roata 3 – grea, 800 m lungime;
- Roata 4 – grea, 1000 m lungime.
Pârtiile „Roata” au o lungime cumulată de 6 km. Traseul pentru începători este de 1,9 km, 2,3 km de pârtie este cu dificultate medie și 2,1 km sunt pentru avansați. Pârtiile pornesc cu o înclinare medie de 24%, din care pistele ușoare 14%, pistele medii 21% și pistele grele 33%.
11. Pârtia Vâlsanu (Muntele Mic)
Pârtia Vâlsanu are un grad de dificultate mediu-avansat, având 5 variante adiacente cu lungimi cuprinse între 1800 și 3800 metri. Are o altitudine de plecare de la 1796 m, altitudinea de sosire fiind de 1417 m.
Accesul are loc cu oricare dintre teleskiurile din stațiune, revenirea făcandu-se cu ajutorul unui telescaun modern care se mișcă repede.
Prima parte a pârtiei e aproape plată și străbate o parte din creasta muntelui, apoi panta e mai abruptă, dar în zonă de confort pentru cei care schiază la nivel de începător – mediu. După, urmează o curbă spre stânga, cea mai abruptă parte a pârtiei, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, iar în final, panta se mai domolește până ajunge la baza telescaunului ce vă va urca înapoi sus la 1800 m altitudine.
- Care este cel mai mare oraș din lume ca populație și suprafață
- Care e cel mai mare aeroport din lume (ca mărime și trafic) – TOP 19
- Cele mai mari lacuri din România: artificial, natural și carstic
- Care sunt cele mai periculoase pârtii de schi din România
- Cele mai frumoase stațiuni montane din România de vizitat iarna
Un plus mare este priveliștea de vis de pe Pârtia Vâlsanu, având în permanență frumoasa și impresionanta creastă a Munților Țarcului în fața voastră. Vă recomandăm să vă opriți la apres skiul WeSKI, unde puteți cumpăra doar băuturi, dar care are o terasă cu o priveliște de milioane.
Skipass-ul pe zi este de 100 de lei. Prețul echipamentului închiriat este de 65 lei/zi, iar pentru schiatul nocturn se va achita 50 lei extra și doar în weekend.
12. Pârtia Bradul (Poiana Brașov)
Pârtia Bradul este cea mai cunoscută pârtie din Poiana Brașov și una dintre cele mai populare din România. Aici au crescut întregi generații de pasionați de sporturi de iarnă (sau snowboarderi), căpătând experiența care le-a dat curajul să urce mai sus, în vârful muntelui.
Cu o lungime de 480 de metri și o lățime de 70 de metri, pârtia Bradul are un nivel de dificultate ușor/albastru și este perfectă pentru primele lecții, recomandată sub supravegherea unui instructor autorizat. Este foarte aglomerată în weekend, timpul de așteptare pentru teleschi durând și până la 15-20 de minute.
Pârtia Bradul beneficiază de tunuri de zăpadă, teleschi de noapte (vineri și sâmbătă) și teleschi de 455 m. Altitudinea de pornire este de 1112 metri, iar cea de sosire – de 1035 metri. Pârtia folosește și iluminat de noapte, precum și zăpadă artificială. Suprafața aproximativă este de 3 hectare.
Pentru a ajunge la baza pârtiei Bradul aveți mai multe variante:
- Din stația Livada Poștei din Brașov, luați autobuzul 20 (circulă în fiecare oră, prețul biletului fiind de 6 lei) până la parcarea mare din Poiană, de unde va trebui să mergeți pe jos aproximativ 650 m;
- Conduceți până la parcarea mare din Poiana Brașov (3 lei/ora), de unde puteți lua autobuzul 60 (2,5 lei biletul) până la baza pârtiei;
- Cu mașina până la parcarea din fața centrului de recreere și divertisment (10 lei/ora) sau de la Hotelul Sport (25 lei/ora);
- Cel mai convenabil, mergeți până la parcarea etajată Poiana Mică și luați autobuzul 60 care leagă Poiana Mică de Telegondolă, de unde coborâți la parcarea mare.
Programul de lucru al pârtiei este zilnic, de la 09:00 până la 16:00 (vineri și sâmbătă e deschisă până la 18:00).
Lasă un răspuns