Stațiunile de schi au o mulțime de nuanțe care afectează calitatea odihnei, iar unele neajunsuri „apar” chiar atunci când este problematic să mai schimbi ceva. De obicei, pârtiile de schi sunt marcate cu o anumită culoare în funcție de dificultatea lor.
- Pista verde este cel mai ușor nivel, pentru copii și schiorii începători. Pista este, adesea, destul de largă, panta nu este mai mare de 15%, zăpada este tratată cu o mașină specială (care compactează zăpada proaspăt căzută și nivelează suprafața pârtiei, ca să nu se formeze șanțuri și denivelări adânci).
- Pista albastră este un nivel de dificultate ușor, asemănător cu cea verde, dar are o pantă mai abruptă (de la 10% la 25%) și este ceva mai îngustă. La fel, este prelucrată cu o mașină specială. Aici vin cei care stăpânesc cele mai elementare abilități de schi.
- Pista roșie este un nivel mediu de dificultate, poate fi destul de îngustă, panta este de la 20 la 40% și este prelucrată de un snowcat doar pe unde pot trece vehicule. Are garduri de siguranță în zonele periculoase. Potrivită pentru schiorii și snowboarderii experimentați.
- Pista neagră este dificilă, doar pentru oameni foarte pregătiți. Abruptă – 40-50%, cu pante laterale ascuțite și căderi, adesea neprocesate de un snowcat, dar are garduri de siguranță și este patrulată de serviciul de salvare al stațiunii.
- Pista galbenă sau portocalie – piste de un nivel super-dificil cu un unghi neregulat de înclinare. Potrivite exclusiv pentru amatorii de senzații tari, neprocesate, patrulate sau împrejmuite.
În România, pârtii pentru avansați sunt în stațiunile Poiana Brașov, Sinaia, Straja etc. Mai jos vom lua în calcul care sunt cele mai periculoase pârtii de schi din România, adică pârtiile negre, și cum să schiați pe ele. Acestea le oferă schiorilor experimentați senzații provocatoare, unde își pot pune la încercare curajul și pot experimenta adrenalina la maximum.
Pârtia Curba de Nivel Pilon 2 (Bâlea)
Situată în Munții Făgărașului, pe Transfăgărășan, la 65 km de Sibiu, este o pârtie foarte dificilă, recomandată doar schiorilor și snowboarderilor profesioniști. E căutată atât de iubitorii schiului, cât și de cei care preferă sporturile extreme.
Pista este deservită de o telecabină și nu este echipată tehnic, de aceea este recomandabil să schiați alături de un expert de schi. Cei care ajung în zonă, se pot caza în cabane, vile sau în celebrul hotel de gheață.
Are 14 km lungime, altitudinea de plecare – 2200 m și cea de sosire – 1700 m, cu o înclinație de 28%, diferența de nivel 500 m și lățimea medie 50 m.
Pârtia Lupului (Poiana Brașov)
Poiana Brașov, cea mai mare stațiune montană de schi din țară, oferă și cele mai dificile pârtii pentru schiorii avansați. În unele locuri, diferența de înălțime de la început până la sfârșit este de câteva sute de metri!
La Pârtia Lupului, prima secțiune nu este prea abruptă și este foarte largă, ceea ce vă permite să vă adaptați la pantă. Urmează o porțiune abruptă, mai ales în stânga, în zona de deasupra masivului Postăvarul.
Poteca iese ușor la o cabană (unde vă puteți opri să mâncați), după care urmează o porțiune foarte abruptă, recomandată schiorilor experți, numită S-ul Mic. Apoi, cotind la dreapta, ajungeți într-o porțiune abruptă direct la stația de plecare Telescaun Ruia (pe care-l puteți folosi dacă doriți să rămâneți în vârful masivului, mai ales în perioadele caniculare când nu este multă zăpadă).
În cazul în care vreți să rămâneți pe pistă, continuați pe o pantă destul de abruptă și cu unele porțiuni în care se îngustează. Astfel, ajungeți la o altă intersecție, unde, cotind la dreapta, vă pomeniți la descărcarea ușoară în pantă a telecabinei Ruia. Continuând mai departe, treceți de S-ul Mare, cel mai abrupt (și cel mai faimos) tronson, după care ajungeți în partea de jos a pârtiei Lupului, deservită de un telescaun.
Pârtia Lupului are 800 m lungime și 210 m diferență de înălțime.
Pârtia Lupului (Straja)
Straja oferă, de asemenea, pârtii dificile pentru schiorii experți. Pârtia Lupului are 519 metri înălțime, circa 40 m lățime și începe la 1610 metri deasupra nivelului mării.
Are o diferență de înălțime de 163 de metri și altitudine la sosire de 1447 m. Este iluminată și dotată cu zăpadă artificială.
Pârtia Canal (Straja)
Tot în stațiunea Straja se află și Pârtia neagră Canal, care are 1,4 km lungime și începe la o altitudine de 1400 de metri deasupra nivelului mării. Are o lățime de 180 de metri și este deosebit de populară printre snowboarderi. Nu este nici iluminată, nici dotată cu zăpadă artificială.
Pârtia este cam sălbatică, aici totul pare mai aproape de natură, ceea ce o face un loc periculos. De asemenea, sezonul de schi este mai lung aici. Cu toate acestea, Canal este echipat conform standardelor internaționale și oferă condiții excelente pentru schi.
Pârtia Carp (Sinaia)
Pârtia Carp din Sinaia, care pleacă de la Vârful Furnica pe Cota 1400, are o lungime de 1382 kilometri și o lățime de peste 50 de metri, oferind multe emoții schiorilor experți. Totuși, aici, fiind doar versanți montani înalți, vă puteți confrunta cu probleme meteo precum vânturi puternice sau chiar furtuni de zăpadă. În schimb, în zilele senine, priveliștea este uluitoare și merită vizitată.
Zona abruptă se întinde între Cota 2000 și Cota 1400 și este cireașa de pe tort a schiului de la Carp, fiind și cea mai abruptă, dificilă și rapidă pârtie certificată din țara noastră, dar și una dintre cele mai frumoase. Terenul abrupt este chiar abrupt, presărat cu stânci și râpe. Există și pericolul de avalanșă în anumite momente. Vă recomandăm să acordați o atenție deosebită potecilor negre și zonelor nemarcate. Riscurile de accidentare sunt maxime. Mai ales dacă nu cunoașteți zona.
Există două instalații de cablu care deservesc segmentul Cota 1400 până la 2000: Telecabina (Teleferic SA) și telegondola Carp (cu 4 locuri). Pârtia nu dispune de iluminare nocturnă.
IMPORTANT! Administrația Domeniului Schiabil Sinaia atrage atenția tuturor pasionaților asupra faptului că nivelul de dificultate al pârtiei Carp este deosebit de ridicat, deci potrivit doar schiorilor avansați!
Tarle (Sinaia)
Pârtia Tarle a devenit, de-a lungul timpului, motivul pentru care iubitorii de schi aleg Sinaia. Domeniul schiabil Tarle este o zonă autorizată de Ministerul Turismului, având un nivel ridicat de dificultate și 543 m lungime. Înălțimea este de 1870 de metri de la punctul de plecare și de 1649 metri la final. Lățimea medie este de 50 metri și înclinația medie – 38%.
Zona de schi Tarle este una dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Prahovei, care nu trebuie ratată dacă vă aflați în apropiere. Pârtia este deservită de o telecabină, nu are înzăpezire artificială sau instalație de iluminare nocturnă.
Papagal (Sinaia)
Pârtia de ski Papagal din Sinaia este o pârtie omologată de Ministerul Turismului, ce are un grad de dificultate ridicat și o lungime de 897 m, lățime medie: 20-50 m, altitudine plecare: 2045 m, altitudine sosire: 1650 m, înclinație medie: 34%, diferență de nivel: 221 m. Se întinde pe o suprafață de 5,5 hectare.
Papagal este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei. Este deservită de o telegondolă modernă. Nu are tunuri de zăpadă sau iluminare nocturnă.
Pârtia Ruia (Poiana Brașov)
Poiana Brașov oferă cele mai bune și periculoase pârtii de schi din țară pentru experți. Schiorii vor găsi aici tot ce le trebuie.
Pârtia Ruia are un grad de dificultate ridicat și lungimea de 540 metri. Are altitudinea la plecare de 1694 metri și la sosire de 1500 metri. Zona este deservită de un teleschi, suprafața aproximativă a pârtiei fiind de 3 hectare. Programul de lucru, în sezon, este zilnic, de la 09:00 până la 16:00.
- Cele mai frumoase stațiuni montane din România de vizitat iarna
- Cele mai frumoase plaje din România: unde sunt plaje sălbatice și curate
- Cele mai bune piste de karting în Timișoara, pentru copii și adulți
- Cele mai bune filme, bazate pe fapte reale în limba română
- Care este cel mai mare oraș din lume ca populație și suprafață
Ruia este o pârtie foarte dificilă și periculoasă și se adresează doar schiorilor experimentați. Fiind foarte abruptă, le va testa la maximum abilitățile participanților.
Turiștii pot accesa pârtia direct din stația de telegondolă. Cealaltă variantă este cea cu acces din partea Kanzel dacă folosiți „Telecabina Mare” sau „Telecabina Mică”.
Sfaturi
Iarna este anotimpul preferat de toți iubitorii de schi. În fiecare an, numărul persoanelor care doresc să cucerească versantul muntelui crește, încă nu toate încercările sunt întotdeauna reușite. Așadar, înainte de a cuceri coborârea, e bine să vă familiarizați cu așa-numitul Cod alb – un mic set de reguli, a căror implementare reduce riscul de a vă răni pe voi și pe alții, mai ales când e vorba de pârtii periculoase.
Mai jos venim cu o serie de sfaturi pe care trebuie să le cunoașteți pentru schi, indiferent de stațiunea pe care o alegeți, astfel încât sportul extrem să vă aducă plăcere și beneficii, nu răni și amintiri dureroase.
- Aflați despre vreme și echipați-vă corespunzător, de la haine până la mașină;
- Aveți grijă de voi pe pârtii și respectați toți participanții. Este important să vă amintiți că nu schiați într-o izolare completă – sunt mulți alți schiori în jurul vostru;
- Purtați o cască – ea vă poate salva viața;
- Întotdeauna optați doar pentru pârtiile pentru nivelul vostru și evitați să mergeți mai repede decât puteți opri sau depăși în siguranță;
- Este necesar să vă controlați viteza pentru a evita un „accident” pe pantă. Încrederea excesivă în sine se transformă întotdeauna în probleme;
- Înainte de a vă urca pe schiuri, încălziți-vă bine. În orice sport, mușchii trebuie să fie încălziți și în formă bună, iar schiul nu face excepție. Acest lucru vă va proteja de răni și vă va permite să vă grupați cu succes în caz de cădere;
- Schiatul trebuie efectuat într-o stare sobră. Stațiunile de schi cu o mulțime de cafenele sunt tentante să „vă propună ceva” pentru dispoziție – de exemplu, vin fiert. Cu toate acestea, alcoolul tocește simțurile, ceea ce poate duce la consecințe extrem de neplăcute. Aflarea pe pârtie în stare de ebrietate alcoolică, narcotică și de altă natură este strict interzisă!
- Echipamentul folosit trebuie să fie intact și în stare bună;
- Atât pe drum, cât și pe versantul muntelui, distanța este importantă. Nu trebuie să vă ghemuiți aproape de un alt participant, să faceți mișcări bruște imprevizibile, să împingeți și să provocați alți participanți;
- Depășirea se efectuează numai atunci când există suficient spațiu pe pantă pentru depășiri în raport cu distanța. Vinovatul coliziunii va fi cel care a depășit;
- Acordați o atenție deosebită semnelor și marcajelor, acestea indică schimbări de direcție și pericolele care vă așteaptă;
- În caz de cădere, este necesar să vă deplasați cât mai curând posibil pe panta pistei. Excepția este dacă participantul nu se poate mișca din cauza rănilor. În plus, trebuie să cereți altora să anunțe serviciul de salvare. Nu atingeți locul vătămat și, dacă apare sângerare, să efectuați, dacă este posibil, acțiuni pentru oprirea sângerării.
Bineînțeles, experiența este fiul greșelilor, iar reușitele sau nereușitele de pe cele mai periculoase pârtii din România nu fac excepție. Totuși, unele greșeli pot fi evitate și e bine să fiți înarmați cu răbdare și atenție.
Lasă un răspuns