Ceaiul matcha sub formă de pudră a apărut acum câțiva ani peste tot – în latte, înghețată, smoothie, glazuri, deserturi. Acesta a cucerit inimile fanilor de alimente sănătoase din întreaga lume, iar rețelele de socializare sunt pline de fotografii frumoase cu băutura verde.
Ce este ceaiul matcha
Matcha este un ceai verde japonez măcinat sub formă de pudră. Acest ceai este folosit în mod tradițional în ceremonia ceaiului japonez. Caracteristicile de cultivare și preparare permit acestei băuturi să rețină o cantitate imensă de nutrienți. De altfel, băutura are un gust de legume ușor amar și o culoare verde aprinsă neobișnuită. În ultimii ani, ceaiul respectiv a devenit foarte popular datorită beneficiilor sale incontestabile pentru sănătate.
Istoria ceaiului matcha
Astăzi, ceaiul matcha este considerat o băutură tradițională japoneză. Cu toate acestea, acest ceai verde sub formă de pudră a apărut nu în Țara Soarelui Răsare, ci în China. Încă din secolul al V-lea, chinezii prăjeau frunzele de ceai și apoi le măcinau. Pulberea rezultată era presată în brichete, care au fost apoi preparate în apă clocotită cu adăugarea unei anumite cantități de mentă sau sare.
Ulterior, prepararea și consumul de ceai pudră a devenit un ritual pentru budiștii Zen. În mod tradițional, ceaiul era preparat în mănăstirile budiste: se credea că băutura calmează mintea și ajută la concentrare în timpul meditației. Aici, dimineața, fiecare călugăr primea câte un pahar cu pudră de ceai pe un suport roșu. Doi responsabili se apropiau pe rând de fiecare locuitor: unul turna apă fierbinte în pahar, iar celălalt bea ceaiul cu un tel de bambus. Diverse alte atribute ale ceremoniei ceaiului au apărut mult mai târziu.
În Japonia, budismul Zen însuși și ceaiul pudrat au fost aduse în 1191 de călugărul Eisai. Ceaiul sub formă de pudră a fost uitat treptat în China, dar în Japonia și-a menținut terenul datorită călugărilor Zen, iar apoi s-a răspândit printre alte secțiuni ale societății în perioada secolului al XIV-lea până în secolul al XVI-lea. În acest moment, proprietarii plantațiilor de ceai din Uji au perfecționat tehnica de producere a ceaiului de cea mai bună calitate. După ce au stăpânit pregătirea ceaiului, aceștia au mers și mai departe și au făcut din matcha o componentă familiară a dulciurilor lor naționale. Pudra se presară pe deserturile manju și kakigori, se adaugă la dulciuri și produse de patiserie, băuturi alcoolice și nealcoolice.
Cum se produce ceaiul matcha
Ceaiul Matcha este făcut din soiuri speciale de ceai verde japonez Tencha și Gyokuro. Potrivit experților, o ceașcă de matcha și una de ceai verde obișnuit conțin cantități complet diferite de nutrienți. Acest lucru se explică prin diferența dintre metodele de creștere și prelucrare a materiilor prime.
Cultivare
Frunzele se recoltează primăvara, când tufele de ceai prind viață după frigul iernii. Plantele încep să absoarbă intens umiditatea și nutrienții, iar mișcarea sucului de la rădăcini la frunze și muguri crește.
Cu două săptămâni înainte de recoltare, plantațiile de ceai sunt umbrite: deasupra tufișurilor sunt amplasate adăposturi din tije și șipci de orez pentru a proteja plantele de lumina directă a soarelui. Iluminarea naturală este limitată treptat: la început cu o treime, iar înainte de recoltare, tufișurile sunt lăsate aproape în întuneric. Din cauza lipsei de lumină, creșterea plantelor se oprește, frunzele devin alungite, moi și mari. În plus, procesul de fotosinteză în plante încetinește, ceea ce duce la acumularea unui antioxidant natural verde – clorofila, precum și aminoacizi utili.
Recoltare
Prima recoltă de materii prime începe în a 88-a zi de primăvară, conform calendarului japonez. În mod tradițional, vine în primele zile ale lunii mai și durează până la mijlocul lunii. Primele blițuri (1-2 foi de sus) se colectează cu mare atenție, manual, fără utilizarea de mașini și mecanisme. Experții consideră astfel de materii prime ca fiind de cea mai înaltă calitate. Frunzele mature, atunci când sunt preparate, dau amărăciune, astfel încât sunt evaluate mai ieftin. Recolta este pusă în coșuri și trimisă la fabrică.
INTERESANT: Datorită costului ridicat al muncii manuale, producătorii japonezi moderni folosesc din ce în ce mai mult recoltatoarele portabile de ceai. Un astfel de matcha este mult mai ieftin și de calitate inferioară ceaiului cules manual.
Tratament cu abur
Frunzele proaspăt recoltate care au fost păstrate timp de cel mult 20 de ore sunt aburite timp de 20-25 de secunde pentru a preveni oxidarea (fermentarea). Prin urmare, ceaiul dat are o culoare verde strălucitor (smarald) și un gust proaspăt, plăcut. După aburire, frunzele devin mai fragile, iar după preparare se transformă în terci. Acest tip de prelucrare nu este inclus în tehnologia de producere a altor soiuri de ceai (oricare negru sau verde tradițional).
Răcire, uscare
După abur, materiile prime preparate sunt plasate într-o mașină de uscare cu mai multe camere, apoi se răcesc treptat printr-un curent de aer în mișcare. Frunzele lipite împreună după abur sunt separate, iar umezeala se evaporă de pe suprafața lor.
După camera de uscare, materiile prime de ceai sunt introduse printr-un transportor într-un cuptor special: acesta este plasat pe o bandă transportoare cu mai multe niveluri, supus unui tratament termic la o temperatură de aproximativ 1500 grade C timp de 20 de minute.
Măcinare
Materiile prime uscate sunt plasate într-un tambur special, unde ramurile și venele sunt separate de foaia principală. Apoi sunt trimise la etapa finală – măcinarea într-o pulbere fină.
În mod tradițional, matcha este măcinat într-o moară de mână. Dar producătorii moderni folosesc echipamente automate, datorită cărora frunza de ceai poate fi măcinată până la cea mai mică consistență. Totuși, ceaiul premium este încă măcinat pe mori de mână, așa cum era acum 800 de ani. Se crede că cu cât frunza este frecată mai lent, cu atât rămân mai multe substanțe utile în ea și cu atât băutura este mai gustoasă. După 1 oră de lucru la moară se obțin doar 50 de grame de pulbere.
Tipuri
Ceaiul japonez în pudră este împărțit în trei tipuri:
- Ceremonialul ceaiului matcha. Cea mai scumpă opțiune este făcută din blitz-uri delicate ale primei colectări. Folosit pentru ceremoniile de elită ale ceaiului.
- Premium. Produs din frunzele primelor 2-3 niveluri de plante.
- Culinar. Este făcut din frunze mature cu o aromă amară, bogată și acidă. Pe baza acestui tip, se pregătesc produse de patiserie, înghețată, deserturi, cocktailuri, smoothie-uri, sosuri, creme.
Din păcate, astăzi este greu să găsești pe rafturi exact ceaiul care se bea la ceremoniile ceaiului din Țara Soarelui Răsare. Popularizarea lui a dus la o creștere a cererii, iar japonezii întreprinzători au găsit o modalitate de a o satisface. Pentru producția de masă, se folosesc de obicei amestecuri de mai multe tipuri de ceai cultivate în condiții climatice diferite.
Compoziție și proprietăți utile
Ceaiul matcha are atât proprietăți, cât și riscuri. Cert e că reprezintă singurul ceai care este recunoscut drept campion în numărul de oligoelemente esențiale – fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, C, E, B1, B6, aminoacidul L-teanina, care stimulează alfa-activitatea creierului. Iată, deci, care sunt proprietățile:
- Ajută la întărirea dinților, oaselor, la menținerea metabolismului normal;
- Necesar pentru producerea de hemoglobină;
- Fibre alimentare. Contribuie la funcționarea sănătoasă a tractului digestiv;
- Un element important pentru țesutul muscular;
- Vitamina C. Indispensabilă pentru întărirea imunității;
- Activează procesele creierului, normalizează metabolismul;
- Întărește scheletul osos, dinții, ajută la creșterea părului și a unghiilor;
- Materialul de construcție al celulelor întregului organism;
- Vitamina A. Necesară pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, a vederii, a pielii, a oaselor și a părului. Are un efect extrem de pozitiv asupra funcției reproductive umane;
- Vitamina B1. Necesară pentru metabolismul lipidic și proteic, normalizarea sistemului cardiovascular și nervos. Joacă un rol important în formarea sucului gastric;
- Vitamina B2. Este necesară pentru a menține funcționarea sistemului nervos central și producerea de anticorpi;
- Vitamina B6. Stimulează absorbția completă a proteinelor și, de asemenea, previne apariția tulburărilor nervoase și a bolilor de piele;
- Vitamina P. Previne apariția oncologiei, normalizează nivelul colesterolului și, de asemenea, elimină procesele inflamatorii. În plus, vitamina normalizează tensiunea arterială și are un efect pozitiv asupra fondului hormonal. Mai mult, îmbunătățește funcția tiroidiană.
Ceaiul matcha și beneficii
Matcha este bogat în antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe și enzime care sunt responsabile de combaterea oxidării. În special, ele întineresc pielea și previn o serie de boli periculoase. Oamenii de știință au descoperit că matcha conține de 100 de ori mai multă epigalocatechină (EGC) decât orice alt ceai. EGC este cel mai puternic antioxidant dintre cele patru catechine principale ale ceaiului, de 25 până la 100 de ori mai puternic decât vitaminele C și E. În matcha, 60% 0dintre catechine sunt EGC. Dintre toți antioxidanții, acesta este cunoscut pe scară largă pentru proprietățile sale anticancerigene.
Vorbind despre ceaiul matcha și beneficii, este important să menționăm și despre faptul că:
- Îmbunătățește memoria și concentrarea. Un alt rezultat al acțiunii L-teaninei este producerea de dopamină și serotonină. Aceste substanțe îmbunătățesc starea de spirit, îmbunătățesc memoria și concentrarea.
- Crește nivelul de energie și rezistența. În timp ce ceaiul verde ne energizează cu conținutul său de cofeină, matcha ne oferă un plus de energie datorită aceleiași L-teanine. Efectele energizante ale unei căni de matcha pot dura până la șase ore fără a provoca nervozitate sau hipertensiune. Aceasta este o energie bună, curată! Și dovadă la ce este bun ceaiul matcha!
- Arde calorii. Ceaiul matcha pentru slăbit este ideal! Accelerează metabolismul și ajută organismul să ardă grăsimile de aproximativ patru ori mai repede decât de obicei. În același timp, nu provoacă efecte secundare (creșterea ritmului cardiac, hipertensiune arterială etc.).
- Normalizează nivelul de colesterol. Studiile arată că persoanele care beau matcha în mod regulat au niveluri mai scăzute de colesterol rău și niveluri mai ridicate de colesterol bun. Bărbații care beau ceaiul de pulberea de frunze de ceai verde matcha au cu 11% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă decât cei care nu beau.
Alte beneficii:
- Prelungește tinerețea:
- Crește durata de viață;
- Crește productivitatea;
- Restabilește echilibrul acido-bazic;
- Accelerează metabolismul;
- Nu crește presiunea;
- Ajută la protejarea pielii de expunerea la UV și nu numai;
- Saturează organismul cu microelemente și vitamine utile, îmbunătățește funcțiile sale vitale;
- Întărește țesutul dentar și osos;
- Normalizează producția de hemoglobină;
- Îmbunătățește imunitatea;
- Reduce stresul;
- Îmbunătățește starea pielii, părului, unghiilor;
- Normalizează activitatea sistemului nervos.
Ceaiul matcha – contraindicații
Ceaiul de matcha are contraindicații. Nu se recomandă consumul acestuia în timpul sarcinii și alăptării, după un atac de cord sau un accident vascular cerebral, cu probleme grave ale tractului gastrointestinal și afectarea funcției hepatice. Este posibilă și intoleranța individuală la componente. În plus, nu ar trebui să beți ceai seara, deoarece poate cauza probleme cu somnul. Dar pentru dimineața sau amiază, se potrivește perfect.
Consumul excesiv este, de asemenea, de nedorit: 1-2 căni pe zi este considerată norma. Faptul este că frunzele de ceai în procesul de creștere absorb doze microscopice de substanțe nedorite din sol și aer. La prepararea ceaiului obișnuit, 90% din aceste substanțe rămân în frunzele de ceai, care sunt aruncate. Matcha este ingerat în întregime, împreună cu impuritățile pe care le conține. Cu utilizarea excesivă în organism, este posibilă intoxicația.
Aveți grijă când utilizați matcha și dacă luați medicamente stimulatoare (de exemplu, pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție). Deoarece matcha conține cofeină și stimulente care accelerează sistemul nervos, combinația poate duce la probleme cardiace. În plus, luarea de matcha cu medicamente care scad colesterolul poate reduce efectele medicamentelor.
În orice caz, cel mai bine este să consultați medicul dacă aveți întrebări sau doriți să utilizați în mod regulat acest ceai ca băutură.
Efecte secundare
Deoarece ceaiul dat conține destul de multă cofeină per porție, de la 19 la 44 mg per 1 g, experții sugerează că pot exista unele efecte secundare. Dar asta numai dacă îl beți în cantități foarte mari. Ce se poate întâmpla dacă primiți mai mult de 400 g de cofeină pe zi:
- Insomnie;
- Fior;
- Anxietate;
- Ritmul cardiac rapid;
- Stomac deranjat;
- Greaţă;
- Durere de cap.
Cum se prepară ceaiul matcha
Pentru prepararea tradițională, veți avea nevoie de:
- Chawan – bol din ceramică sau porțelan pentru prepararea băuturii;
- Chasaku – este o lingură de bambus care conține 1 gram de pudră matcha;
- Filtru – pentru cernerea pudrei;
- Chasen – tel din bambus pentru amestecare.
Rețeta pentru koich (matcha tea tare):
Încălziți chawanul, turnați 4 grame de matcha cernut în el și umpleți-l cu 50 de mililitri de apă fierbinte (80 de grade). Amestecați încet ceaiul cu un tel. Ceaiul trebuie să fie gros, vâscos, cu o spumă verde bogată deasupra.
Rețeta pentru usuch (ceai slab):
Încălziți chawanul, turnați 2 grame de matcha cernut în el și umpleți-l cu 80 de mililitri de apă fierbinte (80 de grade). Amestecați ceaiul cu un tel până se formează o spumă mică, astfel încât să nu rămână cocoloașe pe pereții chawanului.
Rețeta pentru matcha latte:
Turnați 2 g de matcha (1 lingură de Chasaku sau 1/2 linguriță) într-un castron larg. Turnați peste pudră apă încălzită la 80°C. Bateți amestecul de apă și matcha cu un tel pentru a obține o „pastă” groasă cu bule la suprafață.
Mișcați telul energic, în sens sus și în jos. Dacă nu aveți tel, amestecați cu o lingură sau furculiță. Principalul lucru este ca „pasta” finită să fie netedă și fără cocoloașe. În această etapă, puteți adăuga miere, sirop sau orice îndulcitor la alegere.
Pregătiți laptele: încălziți-l până la 80°C. Spuma groasă și persistentă este o condiție prealabilă pentru un latte clasic. Vă recomandăm să folosiți o presă franțuzească pentru a obține o spumă de calitate. Turnați ușor laptele preparat în pasta de matcha.
Cum se bea ceaiul verde matcha
În ceremonia ceaiului, evaluarea ustensilelor pentru preparare face parte din ritual. Pentru uz zilnic, nu este nevoie să investiți într-o operă de artă ceramică. Pentru început, este potrivită o cană mare pentru cafea cu lapte sau un castron subțire, moderat de adânc, pentru supă, pe care îl aveți deja. Dacă beți des ceai matcha, răsfățați-vă cu o ceașcă specială pe care o veți prețui.
Ceaiul matcha ca băutură în Japonia este întotdeauna servit cu puțină dulceață. Încercați băutura cu o bucată mică de ciocolată sau un produs de patiserie mic, cum ar fi un profiterol sau un biscuit. Aveți nevoie doar de puțină dulceață pentru a echilibra ceaiul și pentru a calma stomacul.
Cum să alegi ceaiul matcha de înaltă calitate
După cum am scris, nu toate pudrele de matcha sunt la fel! Există multe mărci care variază foarte mult ca și calitate. Întotdeauna susținem găsirea unui produs fără aditivi! Dincolo de asta, cea mai semnificativă diferență constă în preț. De obicei, ceaiul scump este vândut în cutii metalice sigilate, iar cel culinar – în pungi cu fermoar.
Ceremonialul va fi mai scump, deoarece se prepară din cele mai tinere (de sus) frunze de ceai și are un gust blând mai armonios. O astfel de delicatesă poate fi doar preparată și savurată. Ceaiul culinar va fi mai puțin costisitor, dar va avea un gust amar. De aceea, este folosit în mod activ doar în gastronomie. Va merge bine cu lapte, siropuri și la baza multor deserturi. Țineți minte că mărcile foarte bugetare pot dezamăgi în mod neplăcut cu mirosul de alge și măcinarea destul de grosieră!
Acordați atenție și la culoare – ceaiul matcha pentru gătit nu are o culoare atât de aprinsă. Uneori, există nuanțe de mlaștină și gălbuie.
Există și un alt factor – măcinarea. Producătorii și furnizorii spun adesea că procesul de zdrobire a frunzelor se face folosind mori de piatră. Aceasta este metoda tradițională folosită pentru ceaiul matcha la cel mai mare preț. Dar mulți ascund că frunzele sunt zdrobite folosind alte tocătoare mai moderne. Acest echipament este adesea suplimentat cu o funcție de răcire, care împiedică generarea căldurii de frecare în timpul șlefuirii. O astfel de inovație, convenabilă pentru producție, înrăutățește gustul și aroma viitoarei băuturi.
Calitatea de ceai depinde și de sezonul de recoltare. Primăvara produce frunze de cea mai bună calitate. Au cea mai bogată aromă și cel mai mare conținut de nutrienți. Dar matcha de calitate culinară se face, de obicei, din frunze culese toamna. Au un conținut total mai scăzut de nutrienți, dar mai mulți antioxidanți, ceea ce face ceaiul pentru gătit mai amar. Frunzele de toamnă sunt, de asemenea, mai mari și mai dure. Când sunt măcinate, creează o textură granuloasă specială, care nu este deloc potrivită pentru băutură.
Matcha în gastronomie
Ceaiul matcha sub formă de pudră este popular printre bucătari nu numai ca bază a băuturii, ci și ca ingredient în preparatele dulci și gustări. Dacă căutați pe Google rețete matcha, veți găsi de toate, de la brioșe verzi, pâine, tiramisu și budinci, până la supă, fripturi și chiar guacamole! Multor oameni le place să experimenteze cu acest produs, deoarece este garantat că va nuanța bucatele într-un verde suculent.
Fiind o pudră, matcha poate fi adăugat cu ușurință în produsele de copt, cum ar fi brioșe, fursecuri, prăjituri. Pur și simplu înlocuiți o cantitate mică de făină cu pudră de matcha. Mai mult, vă recomandăm să faceți clătite cu matcha sau vafe la micul dejun.
Cu toate acestea, având în vedere potențialul de reacții adverse, să știți că chiar și superalimentele, așa cum este considerat matcha, pot avea probleme. Așa că bucurați-vă de pudra verde cu moderație.
Cum și cât timp să păstrați ceaiul matcha
Ceaiul matcha nu are o perioadă lungă de valabilitate. Ambalajul deschis trebuie folosit în termen de 2 luni pentru a păstra cea mai bună culoare și gust al băuturii. Cumpărați-l în cantități mici și păstrați-l la frigider.
Preferabil, să-l tranferați într-un borcan de sticlă și să-l păstrați la frigider dacă intenționați să folosiți pudra imediat. Dar dacă folosiți ceaiul matcha după ceva timp, încercați să nu mai deschideți borcanul și să-l păstrați la congelator.
Unde găsesc ceai matcha
Dacă vă întrebați “unde găsesc ceai matcha în România?”, să știți că aceasta există aproape peste tot – de la farmacii, magazine naturiste și până la cafenele și restaurante unde se găsesc diferite preparate din matcha.
Matcha este o băutură gustoasă și sănătoasă, dar nu pentru toată lumea. Dacă nu aveți patologii cronice, intoleranță individuală la ceaiul verde, puteți include în siguranță această băutură în dieta zilnică.
Lasă un răspuns