Reteta tiramisu original italian

Rețeta Tiramisu (original italian) – despre prăjitura, ingrediente și cremă

Rețeta la prăjitură – despre ingrediente și crema cu mascarpone sau frișcă. Rețeta Tiramisu original italian, cel mai gustos tort.

Moale, gustos, super cremos și ușor de preparat, tiramisu original italian se numără printre cele mai delicioase deserturi ale tradiției de cofetărie. Ca un pilon de neclintit al restaurantelor, patiseriilor și familiilor, acest desert cu mascarpone este o adevărată salvare atunci când aveți de încântat oaspeții și de încheiat orice masă.

Mai jos aflați cum să faceți rapid și perfect un tort tiramisu, rețeta clasică, cu piscoturi, mascarpone și un strop de Marsala! Așadar, iată rețeta tiramisu original italian, cunoscută în toată lumea:

Ingrediente (pentru 6-8 porții)

  1. 500 g mascarpone;
  2. 300 g piscoturi;
  3. 150 g zahăr (sau 4 linguri);
  4. 4 ouă medii, foarte proaspete;
  5. 50 g liquior Marsala (sau după gust);
  6. 8 cești de cafea espresso (rece);
  7. Pudră de cacao amară, cernută.

Mod de gătit

Pasul 1

Tortul original tiramisu include ingrediente care reechilibrează gustul. Pentru a obține cel mai bun rezultat, este important să faceți doi pași mici:

  1. Cu jumătate de oră înainte de a începe procedura, scoateți mascarpone din frigider;
  2. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.

Începeți cu crema pentru tiramisu original. În primul rând, împărțiți gălbenușurile de albușuri și puneți-le în două boluri diferite. Adăugați 1 lingură de zahăr în gălbenușurile de ou și, cu ajutorul unui tel sau al unui mixer electric, amestecați totul bine până gălbenușurile devin albe și pufoase. Adăugați Marsala, apoi mascarpone și amestecați pentru a obține o cremă omogenă, netedă și aerată.

Pasul 2

Bateți albușurile spumă cu telul de mână sau cu unul electric: dacă folosiți telul manual, alegeți-l mai mare pentru a încorpora mai mult aer. În acest moment, adăugați treptat 2 linguri de zahăr și continuați să amestecați totul până când albușurile se întăresc și au o consistență foarte densă și solidă.

Odată atinsă consistența potrivită, adăugați albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri și mascarpone. Este important să faceți acest lucru foarte ușor, încorporând totul de jos în sus, pentru ca albușurile să nu-și piardă moliciunea.

Pasul 3

Prajitura tiramisu original

Pregătiți cafeaua și lăsați-o să se răcească. Turnați-o într-un castron mare, amestecați-o cu 1 lingură de zahăr rămasă și faceți siropul unde veți înmuia treptat piscoturile pe ambele părți, rapid, pentru a nu se umezi prea mult.

Pasul 4

Asamblați tiramisu: luați o tavă mică de copt (dreptunghiulară) și întindeți în ea un strat de cremă rece, apoi acoperiți-o cu un strat de pișcoturi (unul lângă altul) înmuiați în sirop. Ulterior, acoperiți cu un alt strat de cremă, apoi cu unul de pișcoturi și tot așa până se epuizează toate ingredientele.

Ultimul strat trebuie să fie cel de cremă. Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin două ore, iar înainte de servire presărați suprafața cu un strat uniform de pudră de cacao neîndulcită și cernută, pentru a crea un contrast delicios cu dulceața cremei.

Important: Dacă preferați să evitați riscurile asociate consumului de ouă crude, încălziți amestecul de gălbenușuri, zahăr și Marsala într-o cratiță la bain-marie și aduceți-l la 82°C (temperatura de pasteurizare), amestecând rapid pentru a nu se îngroșa; odată răcit, se adaugă mascarpone.

Sfaturi

Există câteva trucuri simple care vă vor garanta un rezultat uimitor și delicios. În primul rând, alegeți bine biscuiții pentru tiramisu. Aceștia trebuie să fie moi și plați pentru a absorbi cafeaua și a menține consistența moale.

Crema de tiramisu nu trebuie să fie prea lichidă sau lejeră; este foarte important să bateți bine albușurile cu telul, pentru a garanta o cremă spumoasă.

E de preferat să faceți cafeaua cu moka, deoarece cea solubilă are un gust mai puțin puternic.

În cazul tiramisu-ului cu căpșuni, vă sugerăm să adăugați un strop de limoncello în sirop, în loc de liquiorul Marsala. Iar pentru o rețetă gustoasă care se potrivește și copiilor, puteți adăuga în cremă câteva picături de esență de portocale.

Țineți minte că Tiramisu trebuie servit rece și, prin urmare, trebuie lăsat să se odihnească la frigider pentru a ajunge la temperatura ideală.

Alte variante de tiramisu

Pe lângă rețeta clasică, coloana vertebrală a bucătăriei italiene, puteți crea variante diferite și delicioase, precum cea cu căpșuni (sau lămâie), după cum am menționat mai sus. Se va potrivi celor care nu preferă gustul cafelei. Procedeul de preparare este același, pur și simplu înmuiați pișcoturile în sirop de căpșuni și alternați-i, în straturi, cu crema de mascarpone.

Un alt mod delicios de a revedea această rețetă este să adăugați fulgi de ciocolată în cremă sau să creați o cremă de ciocolată neagră, pentru o notă și mai decisivă. Puteți da frâu liber imaginației, gândindu-vă și la un tiramisu cu fistic, unde crema de mascarpone va fi umplută cu fistic și ulei de susan, pentru un rezultat rafinat.

Cei care își doresc un desert gustos, dar cu un gust mai delicat, pot încerca varianta fără ouă, prin combinarea delicată a mascarponei cu frișca.

Curiozități istorice

Prăjitura tiramisu original este una dintre pietrele de temelie ale bucătăriei italiene, unul dintre cele mai iubite și făcute deserturi cu lingurița din lume. Originile tiramisu-ului sunt foarte incerte și mai multe orașe își revendică autorul, luptând pentru paternitatea acestui tort faimos.

Prima ipoteză este că s-a născut la Siena în jurul secolului al XVII-lea, pe atunci numit „zuppa del duca”. O altă versiune, în schimb, este cea care povestește că are originea în Piemont de la un patiser din Torino.

De asemenea, se crede că ar fi putut fi conceput în Veneto, sau în Friuli Venezia-Giulia. Iar în versiunea actuală, inventatorul tiramisu-ului este identificat de unii în Ado Campeol – proprietarul cunoscutului și istoricului restaurant „Il Becchiere” din Treviso.

Cert este că din 1980 încoace, anul în care acest termen a fost inserat în vocabularul italian, tiramisu a avut un succes uriaș! Până în prezent, este printre cele mai cunoscute cuvinte italiene din străinătate.

Milana Danco

Revista «Atât De Fain» își propune să ofere sentimentul de susținere și îmbrățișare prin informație pozitivă și prin senzații. Vorbim despre subiecte care unesc oamenii, îi fac să zâmbească și să se simtă fericiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *