Dacă vă place să mâncați simplu și gustos, atunci probabil că ați gătit deja ceva asemănător cu această rețetă de papricaș de pui cu găluște unguresc. Acest preparat tradițional maghiar este foarte gustos – cu piept de pui fraged, cu sos alb și legume.
Tehnologia preparării sale nu necesită mult timp și cheltuieli pentru produse, dar unele nuanțe importante merită totuși cunoscute.
Ce conține rețeta originală de papricaș de pui unguresc
Faptele istorice mărturisesc că ciobanii nomazi maghiari pregăteau la ceaun un preparat apetisant – papricaș cu carne de pui, condimente și produse la prețuri accesibile. Așadar, primul ingredient este carnea albă. Important, dacă are părți cu grăsime, e necesar să le tăiați, apoi să începeți să gătiți.
Următorul ingredient este smântâna. Ar trebui să fie proaspătă, cu gust delicat cremos și în niciun caz acră. Acest lucru este deosebit de important dacă pregătiți rețeta papricaș de pui unguresc.
A treia componentă, de la care provine numele preparatului, este boia de ardei măcinată și aromată (paprika). Ea e cea care dă sosului culoarea roșie.
În Ungaria nu se obișnuiește să se adauge roșii; în schimb în România, Bulgaria sau Austria e destul de acceptabil să se folosească chiar și pasta de tomate.
Al patrulea moment important e că rețeta tradițională se gătește cu găluște de făină. În Ungaria, astfel de găluște se numesc NOKEDLI și sunt un acompaniament tradițional nu doar pentru papricaș, ci și pentru multe alte feluri de mâncare asemănătoare gulașului. Ceea ce nu este surprinzător, pentru că ele absorb perfect sosul.
Desigur, papricașul nu este doar o tocană, ci și gustul legumelor, așa că este important ca acestea să fie suculente și aromate.
Ingrediente pentru papricaș
- Piept de pui – 1 kg;
- Smântână – 250 g;
- Ceapă – 2 buc.;
- Ardei gras – 3 buc.;
- Usturoi – 5 catei;
- Bulion de pui – 1 cană;
- Ulei de măsline – 3 linguri;
- Boia măcinată – 3 linguri;
- Făină de grâu – 1 lingură;
- Piper negru măcinat – după gust;
- Sare – după gust.
Mod de gătit
Tăiați pieptul de pui în bucăți de mărime medie. Tocați ceapa si usturoiul, curățați ardeiul gras si tăiați-l fâșii. Prăjiți pieptul de pui în ulei de măsline până se rumenește, condimentați cu sare și piper în acest proces. Apoi, puneți carnea într-un ceaun și continuați să gătiți în tigaie.
Prăjiți ceapa în uleiul rămas, adăugați ardeiul gras și continuați să gătiți la foc mic. Adăugați usturoiul și boia de ardei în legume, amestecați bine. Turnați bulionul de pui sau folosiți apă simplă purificată. Aduceți la fierbere și adăugați în legume puiul prăjit anterior.
Acoperiți recipientul cu un capac și fierbeți carnea timp de 10-15 minute. Timpul de gătire depinde de mărimea bucăților. Dacă gătiți papricaș cu aripioare de pui sau cu pulpe de pui în loc de piept, măriți timpul.
Amestecați ușor smântâna cu făina, astfel încât să nu fie cocoloașe, și adăugați-o la pui. Sărați și piperați după gust. Amestecați și fierbeți mâncarea încă 5-7 minute, apoi luați-o de pe foc.
Ingrediente pentru găluște de făină
- 250 de grame de făină;
- 2 ouă;
- 150 ml apă (sau gătiți cu lapte);
- Puțină sare.
Mod de gătit
Bateți ouăle, apa și sarea până se omogenizează. Adăugați făina și amestecati bine cu o lingură de lemn. Aluatul trebuie să fie puțin mai gros decât smântâna. Aduceți la fierbere apa cu sare.
Treceți aluatul în apa clocotită printr-o sită specială pentru găluște cu orificii mari, o presă pentru piureul de cartofi sau, în lipsa unor astfel de dispozitive, pur și simplu rupeți o cantitate mică de aluat cu o lingură (de mărimea unei migdale) și aruncați-o în apa clocotită. Fierbeți găluștele.
După 1-2 minute, când se ridică la suprafață, scoateți-le din apă. Adaugați-le cu grijă în ceaunul cu papricaș și lăsați-le să fiarbă puțin în sos.
- Ceaiul matcha: tot ce trebuie să știi despre el și rețete
- Rețete cu avocado pentru bebeluși: 6 rețete culinare simple (6 luni – 2 ani)
- Cele mai simple 3 rețete cu avocado
- Rețeta Tiramisu (original italian) – despre prăjitura, ingrediente și cremă
- Rețete de papricaș de pui cu smântână și ciuperci – Secretele unui prânz delicios și simplu
În România este popular și papricaș de pui cu smântână și găluște de griș, iar pentru asta nu aveți nevoie decât să înlocuiți făina cu grișul. Iată o rețetă de papricaș de pui de pe bucataras.ro:
Într-un ceaun cu 5 litri apă, adăugați 1 linguriță de sare și puneți la fiert, la foc încet. Când apa începe să fiarbă, gătiți găluștele (nu înainte, altfel vor fi tari). Bateți bine ouăle și amestecați-le cu 50 g de griș.
Mai adăugați griș dacă e nevoie, până ce obțineți o compoziție ce poate fi luată cu lingurița.
Înmuiați lingura în apă fierbinte, luați din amestec și puneți toate găluștile în apa ce clocotește. Acoperiți cu un capac și fierbeți 5 minute. Turnați 1 cană cu apă rece și dați din nou în clocot, până ce sunt complet fierte. Strecurați-le.
Rețeta-video
Cu ce serviți papricașul unguresc
Pentru papricașul de pui unguresc, în calitate de garnitură, este potrivit aproape orice. Puteți să vă bazați pe preferințele personale sau să faceți mai multe opțiuni dacă așteptați oaspeți, de exemplu: cu mămăligă, cu cartofi sau cu orez.
Iar pentru a servi papricașul de pui exact așa cum se întâmplă în restaurantele autentice din Budapesta, veți avea nevoie de o salată verde sau tarhonya (în cazul în care gătiți fără găluște) – paste tradiționale populare în Ungaria, Austria și Slovacia.
Lasă un răspuns