Cu toții am întâlnit oameni care cred invariabil în lucruri bune. Și asta nu este magie: ei trăiesc în aceeași realitate ca și noi, însă știu să gândească pozitiv și să raționeze sobru atunci când este necesar. A învăța să fii optimist nu înseamnă să privești lumea prin ochelari roz, ci doar te ajută să fii mai încrezător și mai curajos, să faci față mai bine stresului. Starea de spirit pozitivă și intenția cresc șansele de a câștiga și de a-ți atinge obiectivul.
Deci, este oare realist să rămâi un optimist în viața modernă? Cu încredere, poți răspunde – da! Iar dacă ești predispus la pesimism, îți va fi util să ții cont de aceste sfaturi:
Controlează gândurile pesimiste
Gândirea este un lucru foarte important. Învață să gândești pozitiv și să crezi în tine. Dacă ai dorința de a face ceva și de a realiza ceva, trebuie doar să crezi în tine și să începi. Stabilește un obiectiv și lucrează din greu pentru a-l atinge. Abia atunci vei putea reuși.
Dacă ești mai mult pesimist (bine, sau realist), fii atent la formularea ta obișnuită: cât de des te gândești sau îți spui ceva de genul „iarăși”, „nu va funcționa, așa că nici măcar nu încerca”? În schimb, încearcă să te întrebi ceva de genul: „Ce m-a făcut să mă îndoiesc, să mă îngrijorez sau să mă tem? Ce cred eu cu adevărat despre această situație?” Și evită cuvintele „întotdeauna” și „niciodată” – aceste generalizări negative fac dificil să te simți încrezător.
Mai multă flexibilitate
Învață să schimbi obiectivele (sau chiar să stabilești altele noi) dacă ceva nu merge bine. Pesimiștii tind adesea să creadă că nu au o alternativă și, în acest caz, au făcut tot ce au putut. Adevărații optimiști nu sunt aproape niciodată pregătiți să renunțe la obiectivele lor. Ei merg doar pe direcția inversă: în toate situațiile controversate, vor pregăti nu doar un plan B, ci și câteva planuri de rezervă mai mici.
Alege mediul potrivit
Cum să devii un optimist în viață? Să ai în jurul tău mai mulți oameni calmi, pozitivi și capabili să-și exprime sprijin, și nu alarmiști, isterici și iubitori de bârfe. Pesimismul este contagios, dar la fel este și optimismul, așa că scapă de relațiile „toxice” – nu vei obține nimic bun de la ele. Alegerea ta sunt mai multe vești bune, activități în mișcare, lucruri care îți aduc bucurie.
Amplifică bucuria
În acele momente în care simți bucurie, concentrează-te și încearcă să realizezi la ce te gândești în acel moment. Determină ce a cauzat acest sentiment, ce îl însoțește, cum îl poți obține din nou. Începe să creezi o „bancă” de sentimente pozitive: memorează momentele de bucurie, noroc, ca mai târziu să le poți aminti în momentele dificile ale vieții.
Recunoaște că unele fenomene și evenimente pur și simplu nu le poți controla
Aceasta este diferența dintre pesimiști și optimiști – primii sunt întotdeauna siguri că orice problemă și eșec stă tocmai în ei înșiși, ei au făcut ceva greșit, nu au încercat suficient sau pur și simplu au fost teribil de ghinioniști. Optimiștii știu bine că nu totul în viață depinde de eforturile lor.
Găsește sau creează-ți propriile ritualuri pentru a te ajuta să faci față stresului
Acestea pot fi exerciții de respirație, acțiuni sau fraze care te vor ajuta garantat să te „împământezi”, să te aduci într-o stare de spirit mai colectată și mai calmă. La început, va trebui să depui câteva eforturi pentru a obține rezultatul, dar apoi o astfel de „lucrare asupra ta” va deveni un obicei și va fi eficientă.
Fii recunoscător
Cercetările arată că, cu cât încerci mai des să simți recunoștință (pentru oameni, evenimente, fenomene și, în general, orice cadouri din viață), cu atât mai probabil va duce la creșterea nivelului tău personal de optimism. În esență, acest simplu obicei de a spune lumii „mulțumesc” pentru vremea bună, pentru faptul că era un loc gol în metrou, pentru faptul că copilul a terminat bine semestrul, pur și simplu ne ajută să nu uităm despre aspectele pozitive ale vieții și să le apreciem mai mult – ceea ce se cere.
Laudă-te, susține-te și încurajează-te
Așteptarea de laude sau un bonus frumos ne mărește optimismul – așa că sărbătorește chiar și cele mai mici victorii și realizări. Ești gata să începi o sarcină dificilă sau neplăcută? Nu te forța, în schimb promite-ți o recompensă indiferent de rezultat și asigură-te că-ți respecți promisiunea. În plus, nu fi prea dur cu tine.
- Imaginație vs. amintiri – ce este real și ce nu
- Ce înseamnă dezvoltare personală – tehnici pentru conexiunea Omul, Mintea și Sufletul
- Cum să devii o persoană creativă – metode celebre și sfaturi eficiente
- Cât trebuie să te odihnești? Rezumat pentru dependenții de muncă
- Cum să câștigi orice interlocutor: 14 secrete ale comunicării
Gândește-te la ceea ce ai, nu la ce nu ai
Nu prea are rost să te compari cu ceilalți (și toți o facem într-un fel sau altul) – întotdeauna vor fi cei care au mai mult succes, sunt mai bogați etc. Gândește-te la ceea ce te face diferit de ceilalți.
Învață corect să critici
Învață să îi critici pe ceilalți în așa fel încât să începi remarca cu o afirmație pozitivă. Ceva de genul acesta: „Am înțeles că ai vrut să speli câinele, aceasta este o idee bună. Dar acum podeaua este udă și spumoasă, iar câinele nu va mai vrea să iasă de sub canapea încă o săptămână.” Acest truc te va ajuta să-ți reconstruiești treptat gândirea, astfel încât să observi mai întâi toate aspectele pozitive ale ceea ce s-a întâmplat. Și apoi, poate, se dovedește că, de fapt, totul nu este atât de înfricoșător.
Nu lăsa pe alții să se amestece în viața ta
Nimeni altcineva nu este capabil să gândească ca tine. Chiar și familia și prietenii pot da sfaturi care te vor face să te îndoiești de acțiunile tale. Ascultă-ți inima și ia singur deciziile necesare. Numai tu însuți poți să-ți evaluezi capacitățile, să cântărești argumentele pro și contra și să găsești singura cale adevărată către succes.
Crede în bine
Nu este secret pentru nimeni că fiecare persoană are atât calități pozitive, cât și negative. Și este foarte important pe care dintre ele preferi să le observi la alte persoane. Încearcă să acorzi atenție trăsăturilor și virtuților pozitive ale celorlalți. Încurajează-i și laudă-i sincer. Cu timpul, vei vedea că oamenii din jurul tău au devenit mai buni. Și va fi și meritul tău.
Fii mereu pregătit pentru dificultăți
O viziune optimistă asupra vieții nu este încă o garanție că totul se va dovedi ușor și simplu pentru tine. Toată lumea are probleme. Cu toate acestea, a fi optimist înseamnă a avea șanse uriașe de a depăși orice dificultăți mult mai ușor. Trebuie doar să nu-ți pierzi inima, să nu cedezi problemelor și să mergi cu îndrăzneală către obiectivul tău.
Acceptă greșelile și înfrângerile
Nu există astfel de oameni care să nu facă greșeli și să nu sufere înfrângeri. Trebuie doar să nu te oprești în fața dificultăților, să mergi cu îndrăzneală înainte. Toate eșecurile și victoriile noastre sunt cărămizi ale unei cetăți înalte. Și nu există succes fără eșecuri și înfrângeri. Amintește-ți de oamenii celebri care, prin încercări și erori, au atins mari culmi în viață. Aceștia sunt Thomas Edison, Jeff Bezos, Steve Jobs și alții. Învață din propriile greșeli. O experiență negativă este, de asemenea, o experiență.
Lasă un răspuns