Aproape fiecare dintre noi a urmat o școală de șoferi sau măcar s-a gândit/ a visat să se înscrie la cursuri. Potrivit legislației care reglementează serviciile psihologice din domeniul transporturilor, din 2019, evaluarea psihologică este obligatorie la obținerea permisului auto, la adăugarea noilor categorii, în cazul redobândirii permisului de conducere sau pentru permisul anulat.
Această testare se face periodic de către deținătorii de permis, ea fiind cu atât mai frecventă, cu cât înaintăm în vârstă.
Cum arată un test psihologic pentru școala de șoferi și cum să-l rezolvați cu beneficii maxime – detaliem subiectul mai jos.
Cine trece testarea psihologică
Psihologia în transporturi vizează omul ca cel mai important factor responsabil pentru trafic. Așadar, testarea este obligatorie pentru șoferii:
- Amatori, care obțin permisul sau vor să-l schimbe;
- Taximetriști;
- Care transportă persoane (curse naţionale sau internaţionale);
- Care transportă mărfuri periculoase şi încărcături grele;
- De autobuz;
- De vehicule de servicii de urgență;
- Instructori de conducere.
În ce constă un test psihologic auto
Este important de știut în ce constă testul psihologic la școala de șoferi, pentru a trece mai ușor de emoții. Așadar, acesta este alcătuit din trei faze – un model scris, proba vizuală și auditivă și o probă practică. În medie, durează de la unul până la trei ore, în funcție de particularitățile subiectului, de motivul examinării si de tipul de transport.
Conform cerințelor, baza de dotare tehnică a cabinetului psihologic ar trebui să includă sisteme hardware și software pentru testarea și dezvoltarea calităților psihofiziologice, probele efectuându-se pe echipamente speciale, inclusiv un computer, pedale și o tastatură color.
Toate părțile din secvențe diferite controlează timpul de reacție al subiectului la diferite combinații situaționale. Se măsoară, de asemenea, viteza de percepție a diferitelor culori și niveluri de volum al sunetului. În fiecare fază, este permisă o singură eroare pentru a trece testul.
Proba scrisă

Proba scrisă – test psihologic la școala de șoferi
La proba scrisă veți primi câteva online întrebări pentru test psihologic la școala de șoferi. Aceasta presupune completarea unui formular în care trebuie să găsiți anumite semne, cifre, forme geometrice. Iată câteva exemple:
- Într-un cerc, sunt amestecate mai multe cifre. Notați-le pe cele care lipsesc din fiecare interval;
- Într-un labirint, urmați linia până la numărul corect;
- Într-o serie de căsuțe se află o pereche de numere mari și mici. Vi se dă o foaie cu numere mici, pe care trebuie rapid să le căutați în seria de căsuțe și să scrieți pe o foaie aparte numărul mare care se află deasupra celui mic.
Ulterior, se măsoară tensiunea arterială.
Proba practică
Aici vă vor fi testate reflexele (atenția, viteza de reacție și autocontrolul). La un calculator cu 2 pedale pentru picioare și 2 butoane pentru mâini, veți rezolva astfel de sarcini:
- Veți urmări niște pătrățele pe monitor corespunzătoare mâinilor și picioarelor. Se pot aprinde maxim 3 simultan;
- La apariția semaforului, când se face roșu, trebuie să apăsați butonul potrivit;
- Vor apărea 4 semne pe ecran. Trebuie să apăsați butonul sau pedala corespunzătoare semnului care apare;
- La aparitia culorii roșii în colțul din dreapta sus, trebuie să apăsați numai butonul de la telecomanda din mâna dreaptă;
- Când mașina semnalizează stânga, apăsați pedala din stânga, când dreapta – pedala dreapta, iar când frânează – ambele pedale;
- Vi se va rula o serie de cifre într-un rând orizontal și trebuie să apăsați butonul telecomenzii din mâna stângă la apariția lui Z sau S (apar alternativ).
De asemenea, veți citi un număr difuz sau o literă de pe un cartonaș și de pe un panou, urmărit cu fiecare ochi.

Proba practică – test psihologic pentru școala de șoferi categoria B
Rezultatele testului psihologic pot fi contestate și solicitată repetarea evaluării în decurs de 30 de zile. Un model de test de psihologie pentru școala de șoferi se finalizează cu avizul psihologic, valabil 1 an, și este parte integrantă a dosarului de înscriere la școala auto.
Scopul testării psihologice
În timpul condusului unui autovehicul pot apărea erori de apreciere a timpului necesar efectuării anumitor manevre, poate fi afectată distributivitatea atenției, când șoferul nu poate face corect și în același timp mai multe lucruri deodată, dar și multe alte gafe.
Astfel, testele psihologice pentru școala auto sunt utilizate cu scopul de a evidenţia aptitudinile de conducător auto, de a-i selecta pe cei cu bune însușiri, dar şi de a sublinia anumite calități nepotrivite pentru conducătorii auto.
Ce se verifică printr-un test psihologic auto:
- Viteza de reacție la apariția unei situații neprevăzute – se axează pe răspunsul rapid în situații neașteptate de pe drum;
- Atenția concentrată și distributivă – întrucât atenția este una dintre însușirile psihice cele mai solicitate în timpul șofatului, este testată concentrarea atenției, păstrarea simultană a mai multe obiecte în zona de atenție, precum și spiritul de observație al candidatului. Fără aceste calități, va fi dificil pentru un șofer să devină un bun profesionist;
- Percepția relațiilor spațiale și a timpului;
- Aptitudini psihomotorii – includ coordonarea și reacții complexe, precum sincronizarea mâinilor cu picioarele, autoreglarea, rapiditatea, exactitatea, vigilența, rezistența la oboseală.
Astfel, într-o oarecare măsură, se conturează și profilul de personalitate al subiectului: stabilitatea neuropsihică, temperamentul, asumarea de riscuri, conflictul, integrarea socială, responsabilitatea, nivelul de toleranță la frustrare.
Drept rezultat, se obțin:
- Beneficii pentru conducătorul auto (prin cunoașterea obiectivă a ceea ce poate și nivelul propriei limite de pericol), acesta având posibilitatea să-și calibreze stilul de conducere cu situațiile concrete din traficul rutier și putând alege un instructor compatibil;
- Beneficii pentru angajator, în cazul instructorilor auto, prin asigurarea unei selecții corecte;
- Beneficii pentru siguranța circulației rutiere, când șoferul știe să aleagă între ceea ce vrea, ce poate și ceea ce se cere.
Preț
Desigur, este important și cât costă testul psihologic pentru școala de șoferi. Așadar, iată un preț aproximativ:
- Pentru categoria A, AM, B – 90 lei;
- Pentru categoria C,CE,D, TR,TB,TV – 100 lei;
- Redobândire permis de conducere auto – 90 lei;
- Pentru conducător auto al mașinii instituției – 80 lei.
Unde puteți trece testul

Test psihologic la școala de șoferi
Astfel de teste psihologice pentru școala de șoferi categoria B, A, C etc. se realizează de către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor și doar în cadrul unui cabinet psihologic autorizat pentru asta. De obicei, toate școlile de șoferi au fie un cabinet specializat unde se poate susține acest test, fie o listă a cabinetelor individuale unde vă puteți duce să treceți testul.
De exemplu:
- https://www.testpsihologic.info/test-psihologic-soferi-profesionisti/ (București)
- https://psihosibiu.ro/test-1/ (Sibiu)
- https://psyaccess.ro/ (Brașov)
- https://tpx.ro/ (Iași)
Sfaturi
Testul psihologic pare unora un examen extrem de dificil. În realitate, însă, acesta poate fi trecut cu succes de orice persoană sănătoasă, cu însușiri fizice și intelectuale medii, și nu necesită o pregătire specială.
Iată câteva recomandări:
- Nu acționați fără să judecați;
- Nu consumați produse care ar crește tensiunea arterială;
- Odihniți-vă și dormiți bine în noaptea premergătoare examinării;
- Nu stați încordați;
- Evitați consumul de alcool şi medicamente cu efect sedativ.
Concluzie
Deoarece situația pe șosele devine din ce în ce mai complicată, cu tot mai multe accidente rutiere, nivelul de profesionalism și stabilitatea psihologică a fiecărui șofer este de o importanță deosebită. Prin urmare, pregătirea șoferilor în școlile auto are un rol foarte semnificativ pentru siguranța în spațiul rutier.
a fost super usor de asta nu recomand pentru un test e prea usor!