Secretele comunicării eficiente

Cum să câștigi orice interlocutor: 14 secrete ale comunicării

Lista cu câteva sfaturi pentru a vă ajuta să comunicați, astfel încât să fiți auziți. Reguli importante pentru o comunicare eficientă, prin care veți obține orice vreți.

Oamenii comunică mereu și peste tot. Dar pentru ca o comunicare să devină eficientă, trebuie să ai anumite cunoștințe. De exemplu, dacă vrei să ai succes la locul de muncă sau ești atras de ideea de a face o carieră strălucitoare, atunci capacitatea de a comunica doar la nivel de zi cu zi nu va fi suficientă pentru tine. Aici trebuie dezvoltate anumite abilități.

Desigur, există oameni care pot comunica fără nicio dificultate în orice situație. Unii dintre ei au un talent firesc pentru comunicare și carismă, iar acest lucru pur și simplu îi captivează pe alții.

Pentru astfel de oameni, nu este nevoie deloc de efort pentru a intra într-un dialog și a trezi imediat simpatia interlocutorului. Dar ce rămâne cu restul, cei care vor și ei să reușească în viață, dar nu au un talent înnăscut pentru comunicare eficientă? Următoarele câteva secrete sunt despre cum să înveți să interacționezi eficient și corect cu ceilalți pentru a fi auzit.

Pașii pentru o comunicare eficientă

Ce face un interlocutor insuportabil

Încredere

Abilitățile bune de comunicare încep cu capacitatea de a arăta că ești un partener de încredere. Pentru a face acest lucru, în primul rând, trebuie să ai încredere în tine – încrederea îi atrage pe alții ca un magnet, deoarece vederea unei persoane încrezătoare îi convinge pe alții că acest interlocutor merită timpul și efortul petrecut. Un interlocutor încrezător nu-ți va pierde timpul cu „încercuirea tufișului”, ci va trece imediat la esența conversației.

Pentru a stabili încrederea în timpul unei conversații, trebuie să urmezi una dintre cele mai importante reguli de comunicare eficientă – trebuie să te uiți în ochii interlocutorului.

În oamenii care de obicei privesc în altă parte în timpul unei conversații, de regulă, nimeni nu are încredere. Încercările de a evita contactul vizual indică cel puțin dezinteresul unei persoane și, maximum, necinste. Dar atunci când o persoană se uită în ochii interlocutorului său, acest lucru inspiră încredere atât în ​​el, cât și în tot ceea ce spune.

Numele interlocutorului

Este foarte important! Când începi o conversație cu un străin, mai întâi de toate, află care este numele lui. Și repetă numele cu voce tare pentru a te ajuta să-l păstrezi în memorie. Folosește întotdeauna numele celeilalte persoane în timpul conversației și nu uita să zâmbești.

Interes pentru interlocutor

Mulți oameni fac greșeala de a vorbi prea mult despre ei înșiși. Dar nimic nu obosește persoana cu care vorbești ca un „tur” forțat prin labirinturile vieții tale!

Una dintre cele mai bune moduri de a învăța cum să comunici cu oamenii este să-i lași să vorbească despre ei înșiși, mai degrabă decât să-i faci să-ți asculte poveștile. Acest lucru îl va ajuta pe celălalt să se simtă mai în largul său și să-și crească acum încrederea în sine. Nu e de mirare că înțelepții estici învață: spune o dată și ascultă de două ori!

Întrebările potrivite

Când contactul este încă în curs de stabilire, este important să eviți pauzele incomode în conversație. Una dintre cele mai rapide căi către tăcerea incomodă este să pui întrebări la care se poate răspunde cu un simplu da sau nu.

O abilitate foarte importantă pentru o comunicare de succes este abilitatea de a pune întrebări care necesită un răspuns detaliat. Aceasta va începe conversația.

Doar nu-ți pierde simțul proporției – nu poți bombarda cu întrebări, aceasta este o modalitate sigură de a face o persoană să se simtă inconfortabil. Conversația nu trebuie să se transforme într-un interogatoriu!

Puterea cunoașterii

Comunicarea eficientă începe acolo unde oamenii au o minte largă. O persoană completă, cu interese diverse, va fi atractivă pentru diferiți oameni.

Este ușor și interesant să comunici cu o astfel de persoană. Capul lui este plin de multe subiecte de discuție și se poate adapta oricărei conversații. Găsirea unui limbaj comun cu un interlocutor nu este dificil pentru el.

Risc

Un moment foarte interesant, care este strâns legat de încrederea în sine și stima de sine. Prea des oamenilor le este frică să întrebe, deoarece se tem de respingere. Eșecul face ca o persoană să se simtă defectuoasă, inferioră. De fapt, respingerea nu ar trebui să afecteze în niciun fel stima de sine. Ești în continuare aceeași persoană, ești la fel de valoros și important ca persoană, predcum în momentul în care ai intrat prima dată în conversație. Nu-ți fie teamă să pui întrebări în timpul unei conversații importante. Întotdeauna profită de șansă și încearcă să obții ceea ce îți dorești.

Practica

Singura modalitate de a învăța cum să comunici eficient cu oamenii este prin practică, în timpul căreia îți perfecționezi abilitățile. Și aici, s-ar părea, există un element de risc – nu știi niciodată dinainte cum va decurge conversația. Dar dacă ți-e frică să ieși din umbră și să te ții de „siguranță”, atunci vei rămâne pe calea care nu duce nicăieri.

Mai multe sfaturi

Pașii pentru o comunicare eficientă

Desigur, acestea sunt cele mai elementare secrete ale comunicării. Există și alte aspecte de luat în considerare:

Trebuie să fii sincer. Când oamenii sunt de încredere și onești, comunicarea devine mult mai ușoară. Atunci nu trebuie să ne gândim la ceea ce suntem, nu trebuie să ne îngrijorăm că neadevărul va fi dezvăluit vreodată. Caracteristici precum „deschiderea și onestitatea” și „demn de încredere” sunt cu adevărat valoroase; și sunt deosebit de importante atunci când vine vorba de comunicarea în afaceri.

Adaptarea ideilor la percepția celorlalți. Când avem un gând interesant, avem în cap o imagine foarte clară a ideii; dar această imagine nu este întotdeauna la fel de clară pentru alți oameni. Dacă vrei cu adevărat să fii auzit, atunci trebuie să găsești o modalitate de a-ți deschide gândul, astfel încât să devină clar pentru toată lumea. Aceasta înseamnă că trebuie să-ți cunoști bine publicul dacă vrei cu adevărat să comunici eficient cu el.

Fă o pauză înainte de a răspunde. De obicei, încercăm să răspundem imediat, dar uneori doar o mică pauză poate face minuni. Ea îți dă timp să te gândești; iar acest lucru este important pentru a înțelege mai corect despre ce vorbește interlocutorul sau pentru a-ți formula clar ideea pe care vrei să o transmiți.

Încearcă să înțelegi ce spune interlocutorul tău. Trebuie să asculți cu atenție pentru a înțelege cu adevărat ceea ce se spune și nu doar să aștepți să-ți vină rândul să spui ceva. Prea des, cu adevărat, ascultăm doar cu „colțul urechii” în timp ce ne gândim la răspunsul nostru. Pentru a comunica eficient, trebuie să lucrezi la înțelegerea a ceea ce spun alții.

Fii răbdător. Uneori, chiar și cea mai scurtă comunicare poate fi oarecum inconfortabilă pentru tine. Dar trebuie să continui să te comporți corect, cu răbdare. Ține-ți mintea deschisă către noi moduri de comunicare și înțelegere.

Menține feedback-ul. Când totul este spus, cel mai bun mod de a afla cât de eficient a fost este să-ți întrebi interlocutorii despre asta. Fă-ți timp să vorbești cu persoanele cu care interacționezi cel mai mult pentru a afla cum poți să-ți îmbunătățești comunicarea cu ei. Uneori este destul de ușor să obții acest tip de feedback și îți vei face o idee clară la ce trebuie să lucrezi. Alteori nu este destul de ușor de făcut, dar eforturile tale vor merita totuși!

Oferă-ți timp. Învățarea să comunici eficient cu oamenii necesită timp; fiecare persoană care își stabilește un obiectiv de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare va avansa în propriul ritm. Nu încerca să înveți totul deodată, începe cu puținul, obișnuindu-te cu fiecare dintre pașii pe care i-am indicat pe rând.

Metode de a antrena încrederea în sine

În esență, comunicarea eficientă începe cu încrederea în sine, firul care leagă toate celelalte calități și abilități. Fiecare nouă întâlnire ajută la creșterea încrederii în sine și adaugă noi fațete experienței tale. Dacă vrei să te antrenezi, există mai multe moduri cum o poți face:

  • încearcă să extinzi cercul de contacte în organizația, departamentul, atelierul tău;
  • încearcă să începi să comunici cu vânzătorii dintr-un magazin sau piață despre ceva mai mult decât pur și simplu pentru a face o achiziție;
  • După ce îți va fi mai ușor să comunici în cercul tău obișnuit de oameni, începe să contactezi oameni de rang superior. Deci, treptat vei învăța să vorbești cu oameni complet diferiți, iar abilitățile tale vor deveni din ce în ce mai puternice. Astfel, poți chiar să porți o conversație cu CEO-ul (cine știe ce situație din viață poate apărea?) și să-i faci o impresie favorabilă.

Ce face un interlocutor insuportabil

Declarații distructive. Acuzații, insulte, critici, comparații. De exemplu, „ești leneș” sau „nu faci nimic”.

Declarații de dorințe sub formă de cerințe. Exemplu: „trebuie să mă ajuți”, „trebuie să-mi cumperi un telefon nou”.

Dorința excesivă de a contribui. Nu este nevoie să vorbești cu fiecare ocazie și să-ți impui propriile standarde. Trebuie să recunoști ideile și opiniile altora.

Rezistență: „nu”, „dar”, „cu toate acestea”. Chiar și pe un ton prietenos, sună ca „te înșeli”.

Nedorința de a împărtăși cunoștințe și resurse valoroase. Ai învățat ceva informativ, ai găsit un site grozav – partajează asta cu alții. La urma urmei, cel mai bun mod de a consolida cunoștințele este să explici unei alte persoane.

Autojustificare. Dacă ai de gând să spui: „Îmi pare rău, nu mi-am făcut temele, deoarece mi-am pierdut caietul”, oprește-te după cuvântul „îmi pare rău”.

Depreciere. Dacă vrei ca interlocutorul să te respecte, fii atent la el, nu-l neglija. Expresii precum „Nu-mi pasă”, „Asta e o prostie” îi rănesc pe oameni.

Ingratitudine. În general, recunoștința este bagheta magică în orice comunicare. Spune „mulțumesc” mai des.

Sarcasm. Mai bine să nu folosești expresii colorate negativ: „Mulțumesc, m-ai ajutat”, „Ei bine, continuă-ți treaba bună”.

Aroganţă. “O fac mai bine decât tine”.

Cărți despre comunicarea eficientă

  1. „Secretele comunicării. Cum să vorbești cu oricine, oricând, oriunde” de Larry King. Cartea este despre cum să depășești stinghereala în a vorbi cu străinii și cum să învingi frica de a vorbi în public. Autorul este un maestru al comunicării: cele mai proeminente figuri din politică, afaceri, sport și artă au considerat că este o onoare să fie invitat la talk-show-ul său. În carte, King împărtășește secretele sale și oferă multe sfaturi utile.
  2. „Cum să comunici… ascultând. Convinge pe oricine” de Mark Goulston. În carte, autorul oferă nouă reguli de bază și 12 tehnici rapide pentru persuasiune, construirea empatiei, reducerea conflictului și obținerea soluției dorite.
  3. „Știința comunicării” de Vanessa van Edwards. Cum să începi o conversație și să atragi atenția? Cum să cunoști mai bine interlocutorul? Cum să influențezi colegii și prietenii? Vanessa van Edwards oferă cele mai importante principii ale comunicării în carte. Aceste principii nu sunt predate în școli și universități, dar ele determină dacă reușim la locul de muncă sau în relațiile personale.
  4. „50 de secrete ale artei de persuasiune” de Robert Cialdini, Noah Goldstein și Steve Martin. Această carte îți va spune despre tehnicile psihologice, a căror utilizare va ajuta la comunicarea cu cei dragi. Autorii învață cinstit, etic și corect să construiască relații. Baza științifică a cărții permite, schimbându-se foarte puțin, să se obțină rezultate uimitoare în domeniul comunicării eficiente și influenței asupra oamenilor.