Cât trebuie să te odihnești

Cât trebuie să te odihnești? Rezumat pentru dependenții de muncă

Află cât trebuie să te odihnești, ca să nu te îmbolnăvești și să trăiești mai mult. Ce spun cercetătorii despre odihnă și cât timp sfătuie să acordăm timpului de relaxare.

Toată lumea știe că odihna este bună. Dar ce este adevărata relaxare? Cât de des ar trebui să se odihnească o persoană și cum să te relaxezi pentru ca mai târziu să ai puterea de a lucra? În acest articol, vom încerca să răspundem la toate întrebările.

Odihnește-te mai mult, îmbătrânește mai încet

Este nevoie de cel puțin trei săptămâni de concediu anual pentru a rămâne sănătos și pentru a trăi până la o vârstă înaintată. Cel puțin, asta spun cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio. Potrivit lor, chiar și patru zile fără muncă au un efect pozitiv asupra organismului, reducând nivelul de stres. În schimb, odihna prea lungă este dăunătoare.

Oamenii de știință au făcut un experiment pe o sută de femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, care au petrecut șase zile gratuit într-un hotel de patru stele din California. Universitatea din California și Școala de Medicină a Spitalului Mount Sinai din New York, ai căror angajați au efectuat studiul, au plătit pentru tot. Participanții la experiment au fost obligați să doneze sânge înainte de asta, apoi să răspundă la întrebări despre bunăstare de trei ori pe parcursul anului.

O analiză a datelor obținute a arătat că vacanțele nu numai că au un efect benefic asupra stării psihologice (în a șaptea zi, nivelul de anxietate și stres a scăzut la toate participantele la experiment), ci modifică și activitatea unor gene. În primul rând, vorbim despre părți ale genomului asociate cu sistemul imunitar, răspunsul biochimic al organismului la stres și producția de beta-amiloizi. Metabolismul necorespunzător al acestor proteine ​​este acuzat de tulburările de somn și de memorie, precum și de dezvoltarea bolii Alzheimer.

De asemenea, la toate femeile, numărul biomarkerilor din sânge, care indică îmbătrânirea organismului, a scăzut. În plus, acele doamne care meditau zilnic în hotel aveau telomeraza mai activă, o enzimă importantă pentru longevitate. Efectul vindecător al vacanței a durat zece luni.

Ulterior, și oamenii de știință austrieci au trimis două duzini de voluntari într-o stațiune montană timp de patru zile. Și chiar și astfel de vacanțe scurte, indiferent unde au fost petrecute, au avut un efect benefic. Nivelurile de stres au scăzut în ambele grupuri. Mai mult, efectul a persistat la 45 de zile de la vacanță.

Cel puțin trei săptămâni pe an

Odihnește-te mai mult, îmbătrânește mai încet

Cu toate acestea, nu orice vacanță este la fel de utilă, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Helsinki. Dacă sunt neregulate și durează mai puțin de trei săptămâni pe an, atunci în viitor acest lucru poate duce la moarte prematură din cauza atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat date despre o mie de bărbați cu risc de boli cardiace și vasculare. S-a dovedit că efectul pozitiv al sportului, al alimentației adecvate și al examinărilor medicale regulate este redus serios dacă o persoană se odihnește puțin.

Potrivit studiului, cei care au petrecut mai puțin de 21 de zile în vacanță au avut cu 37% mai multe șanse de a muri.

Universitatea de Stat din New York a obținut rezultate similare. Timp de nouă ani, oamenii de știință au observat 12 000 de bărbați cu probleme cardiace. În fiecare an au verificat principalii indicatori ai sănătății lor și le-au cerut să povestească despre muncă – câte ore pe zi lucrează, care sunt condițiile de muncă și câte zile pe an reușesc să se relaxeze. Din păcate, unii voluntari au murit în timpul studiului.

După ce au studiat informațiile culese, experții au ajuns la concluzia că vacanțele dese reduc mortalitatea din orice cauză, dar mai ales din cauza bolilor cardiovasculare.

Odihnește-te des, dar nu pentru mult timp

Potrivit experților britanici, este nevoie de o vacanță la fiecare 62 de zile lucrătoare, adică pauza dintre vacanțe nu trebuie să depășească trei luni. În caz contrar, agresivitatea unei persoane crește, concentrarea atenției scade și imunitatea slăbește.

În același timp, chiar și o scurtă vacanță de patru zile reduce semnificativ nivelul de stres și îmbunătățește starea de bine. Dar nu ar trebui să te odihnești prea mult. Oamenii de știință olandezi au descoperit că efectul pozitiv al unei vacanțe care durează mai mult de două săptămâni este mai slab decât al unei scurte. În plus, există o oarecare oboseală de la odihnă.

Cercetătorii au urmărit șase duzini de voluntari care au petrecut 15 până la 34 de zile consecutive în vacanță. Printre aceștia s-au numărat atât adepții recreerii active și extreme, cât și iubitorii de culcare pasivă pe plajă. Toți participanții la studiu au răspuns periodic la întrebări despre bunăstarea lor.

Astfel, s-a dovedit că perioada optimă de vacanță este de șapte zile. După prima săptămână de odihnă, voluntarii au avut cei mai buni indicatori de sănătate și bună dispoziție.

Iar după 12 zile de vacanță, acest efect benefic a început să dispară. Participanții la experiment s-au plâns de oboseală și sănătate precară.

În plus, cei mai mulți dintre voluntari, în special cei care au optat pentru o vacanță la plajă, s-au îngrășat. În medie, aproximativ un kilogram pe săptămână. Și aceasta este o vătămare destul de tangibilă a sănătății, subliniază oamenii de știință.

De cât somn ai nevoie?

Odihnește-te des, dar nu pentru mult timp

De asemenea, nu este nimic mai important decât un somn bun – la urma urmei, corpul și creierul sunt cei care au nevoie de timp ca să se relaxeze cu adevărat. Astfel, ai nevoie de opt ore de somn noaptea. Poți înlocui o parte din somnul de noapte cu somnul de zi, dar numai pentru o perioadă, atunci când situația se dezvoltă în așa fel încât nu este posibil să dormi pe deplin noaptea.

De asemenea, somnul în timpul zilei este util în special pentru cei care sunt forțați să absoarbă un flux mare de informații – cu ajutorul acestuia, poți îmbunătăți serios memorarea. Totuși, durata somnului ar trebui să fie mică.

Modalități pentru o odihnă eficientă

Pauze de la gadgeturi: de exemplu, lucrătorii de birou care nu folosesc computerul în mod foarte intens, ci mai degrabă negociază la telefon sau comunică personal cu clienții, trebuie să se se asigură o pauză de 15 minute la fiecare două ore de muncă, fără a lua în calcul pauza de masă. Iar pentru cei care practic nu se smulg de tastatură, sunt alocate pauze de 15 minute la fiecare oră.

Mersul pe jos: cea mai bună pauză nu este o pauză de fum, care se dovedește a fi un stres suplimentar pentru sistemul nervos epuizat, ci oportunitatea de a te mișca pe deplin. Cea mai bună opțiune este o scurtă plimbare până la piață, parc sau grădină. La urma urmei, doar cinci minute în compania „prietenilor verzi” reprezintă o excelentă prevenire a stresului. Dacă acest lucru nu este posibil, fă câteva exerciții pentru a preveni tulburările de postură, un pic de automasaj sau fă o plimbare până la paharul cu apă.

Timp de relaxare în weekend-uri: oamenii de știință cred în unanimitate că cea mai bună odihnă este o schimbare de activitate. Prin urmare, nu ar trebui să cheltui weekendul pentru rezolvarea problemelor de muncă sau a unui job secundar. Mai mult decât atât, statul la computer seara și în weekend poate perturba serios somnul și starea de veghe. Și asta înseamnă să privezi oportunitatea de a te relaxa pe deplin. Mai bine mergi și joacă bowling!