Vorbind despre autocunoaștere și dezvoltare personală, în același timp ne sperie, ne angajează în căutarea sufletului, ne demonstrează că nu putem sta doar în zona de confort și că e timpul să cucerim vârfurile. În acest sens, au devenit foarte populare cursurile de autodezvoltare. Utilizatorii acestora merg la antrenamente personale, participă la lecții în limbi străine, iar un interes aparte se observă în domeniile de cursuri de consiliere, de programare, web design, fitness și sănătate, nutriție, alfabetizare financiară.
Tendința spre dezvoltare personală este susținută și de producătorii de conținut pentru diferite grupuri de populație – școlari, adolescenți și vârstnici. Astfel, dorința de a îmbunătăți calitatea vieții a devenit o necesitate.
Ghidul articolului:
- De unde să începi dezvoltarea personală
- Principalele etape ale dezvoltării personale
- Autoperfecționarea – în ce constă?
- Plan de dezvoltare personală
- Instrucțiuni pentru o dezvoltare personală eficientă
- Cele mai eficiente tehnici de dezvoltare personală
- Factorii care influențează dezvoltarea personalității
- Principalele motive de ce ai nevoie de dezvoltare
- Sfaturi utile
- Recomandare de cărți utile
Aflați mai multe despre ce înseamnă cele trei părți ale domeniului de dezvoltare personală – omul, mintea și sufletul, dar și analizați minuțios un exemplu de plan gata făcut, care vă va ajuta să înțelegeți cu ce să începeți și cum să vă conectați cu propriul “eu”.
De unde să începi dezvoltarea personală
Creșterea personală se manifestă în practică și cercetare. Practica presupune căutarea metodelor de autoperfecționare, programe, cursuri, tehnici, exerciții, sisteme de notare. Cercetarea se manifestă în domeniul educațional, management, economie, știință, diverse cărți și reviste.
Pentru a începe dezvoltarea personală, în primul rând, trebuie să înțelegi ce vrei. Fără o conștientizare profundă a nevoilor adevărate, nu impuse, rezultatul este de neatins.
Conceptul popular al psihologului american Abraham Maslow, care a elaborat Piramida Nevoilor, afirmă că scopul principal al dezvoltării este realizarea de sine.

Piramida lui Abraham Maslow
O altă teorie aparține lui Paul J. Mayer – autorul de cele mai bune cărți de dezvoltare personală, care ne relatează despre roata echilibrului existenței (“Roata Vieții”), unde sunt afișate toate domeniile vieții, iar prioritățile le stabilește persoana.
Acesta pune accent pe exercițiul util cu trasarea obiectivelor și vizualizarea realizărilor, care va ajuta persoana să determine vectorii mișcării: afaceri, creștere personală, finanțe, relații.
Esența teoriei: persoana își formează o viață armonioasă, echilibrată și nu pune în aplicare atitudinile impuse de alte persoane.

Roata echilibrului existenței
Concluzionând, omul are nevoie de principalele lucruri pentru a-și schimba calitatea vieții:
- Auto-organizare;
- Gestionarea realității;
- Autodeterminare;
- Siguranță;
- Autoafirmare;
- Estetică;
- Exprimare liberă;
- Cunoașterea noului;
- Dinamică în viață;
- Comunicare, căutarea unui loc în societate.
Scopul principal al autodezvoltării este evoluția constantă, care face ca omul să avanseze, nu să se oprească din drum. Alte scopuri:
- progres în diferite domenii;
- creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție;
- noi perspective profesionale și creșterea carierei.
SFAT: Pentru a începe calea în direcția corectă, analizează în ce zonă a vieții simți un disconfort interior și ce problema te chinuie.
Principalele etape ale dezvoltării personale
Nu există șabloane universale care să te ajute să-ți transformi rapid lumea interioară. Dar te poți îndrepta treptat către obiectiv, folosind în același timp toate șansele pentru a deveni mai bun, mai de succes, mai puternic. Iată care sunt pașii principali:
1. Schimbare conștientă
Scopul etapei este de a înțelege că ai nevoie de schimbare. Analiza profundă a tuturor sferelor vieții și evaluarea critică a ceea ce se întâmplă cu tine, te vor ajuta în acest sens. Drept metode de testare pot servi răspunsurile sincere la aceste întrebări:
- De ce s-a schimbat lumea? Trebuie să-ți pui această întrebare dacă observi că toată lumea luptă împotriva ta, au început să apară evenimente negative, nu te înțeleg, te resping, nu vor să lucreze cu tine. Când lumea își „schimbă” atitudinea față de cineva, este un semnal că persoana nu este mulțumită de viață, are nevoie de schimbare și e blocată la un nivel care ar fi trebuit depășit demult.
- Pentru ce mă străduiesc? Absența unui vis, unui obiectiv vizibil este un semn periculos care indică dizarmonie internă, oboseală din cauza rutinei, viață gri, nemulțumire profundă.
- De ce fac asta? Dacă observi că acțiunile sunt contrare valorilor, ești pe calea degradării. De exemplu, acum ești gata să te împrumuți și să te umilești, dar nu te străduiești să câștigi.
- De ce să înving fricile, depresia sau apatia? Stările distructive sunt vocea subconștientului că ești sfâșiat de contradicțiile interne. De exemplu, copilul tău interior visa să devină astronaut, iar tu studiezi pentru a fi avocat. E timpul să te dezvolți, să găsești armonia.
- Din ce cauză îmi apare lenea, oboseala totală? Analizează când vrei să renunți la tot și amână lucrurile pentru mâine. Poate că ai depășit activitatea cu mult timp în urmă sau obiectivele îți sunt străine și astfel nu există dorința de a lucra asupra ta.
- De ce mă autodistrug? Apariția dependențelor periculoase (fumat, alcool, droguri, jocuri de noroc) este un protest intern. Deci subconștientul încearcă să inverseze situația existentă, să arate nevoia de schimbare, creștere, dezvoltare personală. În mod paradoxal, dependențele rele pot fi primul pas pe calea autorealizării, dacă îți dai seama de adevăratul lor mesaj.
Răspunde sincer la întrebări, deoarece informațiile vor ajuta la formarea unei puternice motivații de schimbare, de a deveni mai bun și mai puternic.
2. Acceptarea defectelor tale
O etapă dificilă de autodezvoltare, care îți va oferi bonusuri. Pe lângă conștientizarea defectelor, poți învăța să le accepți, să le transformi în puncte forte ale personalității tale. De exemplu:
Defect | Cum împiedică dezvoltarea personală | Cum poate deveni un punct forte |
---|---|---|
Incapacitatea de a asuma responsabilitatea | Nu va exista nicio șansă de a construi o carieră, relații puternice, de a crește copii cu drepturi depline, de a avea succes în orice domeniu al vieții. | Va crește stima de sine pentru realizări, va învăța persoana să-și accepte defectele, să le corecteze, să dezvolte voința. |
Urmărirea stereotipurilor | Atitudinile impuse: „trebuie să te conformezi, este înfricoșător să-ți exprimi gândurile” nu vor permite persoanei să-și atingă obiectivele dorite. | Va transforma persoana într-una creativă, care nu se teme de proiecte îndrăznețe, de realizări. |
Atitudine agresivă față de lume, de oameni | Sloganul „toți sunt împotriva mea” va priva persoana de oportunitatea de a trăi o viață fericită. | Energia care a fost cheltuită pentru a confrunta lumea poate fi transformată într-o energie „pașnică”. În loc de război, va cheltui energie pentru educație, carieră, afaceri. |
Defectele pe care omul nu dorește să le accepte vor provoca înfrângere, nemulțumire, singurătate și complexe. În procesul de dezvoltare personală, este necesar să se rezolve deficiențele, de preferință cu un psiholog.
3. Căutarea unui vector de dezvoltare
Pentru a înțelege ce să faci, analizează factorii care te împiedică să trăiești fericit:
- Probleme de sănătate;
- Relaţii (ești oprimat, ai căzut în statutul de victimă);
- Nemulțumirea față de locul de muncă;
- Fără carieră;
- Instabilitate financiară;
- Nu există creștere spirituală și intelectuală;
- Incapacitatea de a construi legături sociale, de a comunica cu ceilalți.
Scopul etapei este de a înțelege care zonă a vieții suferă cel mai mult și de a începe autoperfecționarea în această direcție.
4. Căutarea și stabilirea obiectivelor
Stabilirea obiectivelor este un pas important pe drumul către vis. Vrei să slăbești? Trebuie să începi cu a merge la sală sau a consulta un nutriționist. Vrei să înveți o limbă străină? Ar fi bine să te înscrii la cursuri sau să angajezi un profesor. Cel care merge încet, mai devreme sau mai târziu atinge rezultatul, iar restul rămân în rolul de observatori.
Dezvoltarea personală este calea spre găsirea armoniei, a unui viitor fericit care să te bucure pe deplin. Dar este necesar să înțelegi de ce trebuie să te miști și către ce orizonturi.
Cum se face:
- Notează toate obiectivele. Aici constrângerea este nepotrivită, poți scrie planuri grandioase. Nu sta mult pe gânduri, scrie tot ce te entuziasmează.
- Analizează obiectivele. Pentru fiecare poziție, întreabă-te cum te vei simți după realizare. Dacă emoțiile sunt vesele, te fac să zâmbești, te umple de energie – scopul este bun, va fi ușor să găsești motivația. În schimb, emoțiile de tristețe, iritație, apatie demonstrează că e un scop impus care trebuie eliminat.
- Scrie motivele care te împiedică să mergi mai departe. Fii sincer: lenea, frica, complexele. Apoi analizează dacă poți scăpa de ele.
- Învață să stabilești sarcini mici pentru fiecare zi, care te vor apropia de obiectivul tău. De exemplu, găsirea metodei de a face față lenei sau timidității, citirea informațiilor utile, stăpânirea programului – fiecare într-o zi aparte.
În această etapă de creștere personală, încearcă să vezi cum va arăta imaginea lumii tale transformate. Imaginează-te în detaliu: la un loc de muncă grozav, într-o casă nouă, într-un loc demn în societate, într-o nouă cultură a comunicării. Ține cont de imagine, fiindcă ea te va motiva.
5. Căutarea metodelor de autodezvoltare
Nu te lăsa blocat de o singură sursă și testează toate metodele:
- Comunicare, învățare de la oameni de succes. Renunță la mediul care te trage la fund, care nu vrea să se dezvolte și te convinge să n-o faci nici tu;
- Citirea cărților;
- Participarea la cursuri și traininguri;
- Site-uri web pentru autocunoaștere și autoperfecționare;
- Stăpânirea de noi practici, programe care formează o personalitate armonioasă și de succes;
- Exerciții pentru antrenamentul creierului, memoriei, cum ar fi învățarea limbilor străine, practici spirituale, autodisciplină, managementul timpului.
6. Doar evoluție
Dezvoltarea personală nu tolerează timpul de nefuncționare, așteptând un miracol brusc. Pentru a deveni mai bun, pentru a găsi armonie, trebuie să lucrezi asupra ta.
În această etapă, va trebui să renunți la lene, la frici, la stereotipuri. Începe cu puținul, fă ceva diferit în fiecare zi. De exemplu, începe să te plimbi singur pentru a putea gândi, pentru a observa alți oameni. Începe jocul: 1 zi = 1 realizare. Nu reduce importanța victoriilor, ci laudă-te pentru că ai urcat într-o nouă etapă de dezvoltare. De exemplu:
- Refuzul unui obicei prost;
- Găsirea unei surse de venit suplimentar;
- Stăpânirea unui curs de vorbire în public;
- Eseu scris;
- Recunoașterea unei calități negative și lupta cu ea.
Autodezvoltarea este o cale captivantă, în care vor fi dificultăți, dar victoriile te vor surprinde prin regularitatea lor.
7. Lucrul cu zona de confort
Cuvintele „ieși din zona de confort” sperie oamenii și îi fac să suporte o viață care nu-i bucură. Dar abordarea corectă a expresiei ar fi nu să ieși, ci la nesfârșit și treptat să extinzi granițele zonei!
Confortul este o nevoie de bază care garantează siguranța, satisfacerea nevoilor fiziologice. Evadarea din zonă va împinge persoana doar la stres, la apatie. Experiența oamenilor mari a confirmat că este posibil să urci lin piramida lui Maslow, extinzând granițele, dar fără a le părăsi. Principalul lucru este să fii/ să devii productiv în procesul de autodezvoltare. Drept confirmare sunt istoriile acestor personalități:
- Immanuel Kant. O personalitate extraordinară care a făcut plimbări prin oraș zilnic la aceeași oră, orășenii verificându-și ceasurile după el. Era zona lui de confort, care nu interfera cu dezvoltarea productivă;
- Richard Proenneke. Celebrul naturalist american a fost pustnic timp de 30 de ani, locuind într-o cabană din Alaska. El nu și-a părăsit zona de confort, dar a lucrat productiv: a făcut fotografii unice și multe cercetări.
Cunoscutul psihiatru A. Brenner a fost cel care a avansat această teorie conform căreia nu trebuie să ne părăsim zona de confort și să ne schimbăm drastic viața, ci doar să ne extindem granițele. De exemplu, schimbarea de la a fi avocat la a fi scriitor este o intrare dorită în această zonă „plăcută”, la care ai aspirat în procesul de autodezvoltare, iar schimbarea locului de muncă nu este o evadare, ci o căutare a unei noi surse de venit pentru o viață fericită.
Așadar, fără stres inutil și întorsături dramatice, treci prin viață confortabil, fără a înceta să lucrezi asupra ta.
8. Stabilirea priorităților
9. Începe să faci ceva
La final, este important să menționăm că ascultând informații utile sau citind cărți nu vor face nimic dacă nu aplici cunoștințele în practică. A avea informații este bine, dar nu înseamnă nimic în sine. Adesea, în spatele filosofării se află frica de eșec. Dar oamenii de succes auto-dezvoltați nu se tem să eșueze. Ei știu că experiența vine cu greșeli.
Autoperfecționarea – în ce constă?
Conform teoriei roții echilibrului a lui Paul J. Mayer, pentru a atinge armonie, omul trebuie să se dezvolte și să se perfecționeze la 4 niveluri importante.
Nivelul fizic este cel de bază, deoarece anume problemele de sănătate afectează cantitatea de energie, calitatea vieții scăzând astfel rapid. Bunăstarea în sfera socială determină în mare măsură sentimentul de fericire. Iar nivelul spiritual ne învață că doar având grijă de sine și de ceilalți, viața poate fi armonioasă.
Nivel | Ce trebuie schimbat/ îmbunătățit | |
---|---|---|
Fizic | Schimbarea stilului de viață într-unul sănătos, rutină zilnică, alimentație adecvată, curățarea organismului, exerciții, antrenament, odihnă adecvată, viață sexuală armonioasă, comunicare cu natura, scăpare de obiceiuri periculoase; curățarea spațiului de locuit, lucrul cu coloana vertebrală, practici de respirație, moderație în alimentație. | |
Social | Stabilire de relații interpersonale: cu partenerul, rude, copii, colegi etc. Conștientizarea valorii cuiva pentru lume, societate. Dezvoltarea naturii feminine, masculine. Stabilitate financiară, capacitatea de a câștiga bani. Viața în folosul omenirii. | |
Spiritual | Cunoașterea lumii interioare și exterioare, esența sufletului. Este necesar să se dezvolte calități care ajută la perfecționare: respingerea agresivității, dezvoltarea altruismului, capacitatea de a controla emoțiile, compasiunea, recunoștința, veselia. Combaterea atitudinilor negative: egoism, resentimente, cruzime. Obținerea de noi cunoștințe, acceptarea destinului, dezvoltarea minții. Viața este aici și acum. | |
Intelectual | Învățare constantă, abilități noi, antrenamentul creierului, stăpânirea abilităților utile în diferite domenii ale vieții. Stabilirea obiectivelor, respingerea stereotipurilor, complexelor. Creștere profesională, rezolvarea blocurilor emoționale, aprofundarea cunoștințelor despre propria personalitate, alegerea căii de viață, controlul simțurilor, înțelegerea scopului vieții. |
Așadar, nivelul fizic include sănătatea, sportul, nutriția și recreerea. Cel social presupune dezvoltare în sfera profesională, autorealizare, succes în relațiile personale. Nivelul intelectual include chestiuni de educație, planificare și lucru cu sfera psihică. Iar cel spiritual implică dezvoltarea unor sentimente înalte, altruism, slujire, acceptarea greutăților vieții.
Toate acestea pot fi combinate într-o dezvoltare psihologică generală, viața modernă mai necesitând adăugarea unui nivel de competențe profesionale.
Pentru a obține armonie, trebuie să monitorizezi echilibrul în toate domeniile vieții, să menții stabilitatea și să încerci să faci noi schimbări pozitive.
Plan de dezvoltare personală
Dezvoltarea personală este cel mai important startup în care trebuie să investești în mod constant și foarte mult, în principal timpul tău pentru gânduri și lucrul cu tine. Scopul autodezvoltării este să devii mai bun în toate domeniile vieții, să dobândești abilități care să-ți sporească valoarea pentru lume și pentru tine însuți, pe când sarcina principală este să începi cu succes și să nu fii stresat de schimbările neașteptate. În această ordine de idei, extinde-ți zona de confort treptat, dar constant, iar pentru aceasta ai nevoie de un plan care:
- reflectă nivelul de dezvoltare a cunoștințelor, aptitudinilor, realizărilor;
- ajută la planificarea creșterii în diverse domenii;
- crește conștientizarea de sine;
- oferă o înțelegere a adevăratelor dorințe;
- ajută la determinarea ce abilități sunt necesare pentru dezvoltare.
Este util să ții evidența realizărilor tale.
Creează lista zonelor de dezvoltare. Poate fi vorba de finanțe, profesie, personalitate, casă, spiritualitate.
Scrie un plan de acțiune pentru săptămână/ an. Planul de dezvoltare personală începe cu scrierea pe hârtie a tot ceea ce dorești să realizezi într-o săptămână sau într-un an. De exemplu, dacă vorbim de creștere spirituală, poți să te înscrii la un antrenament tematic, să-ți stabilești un obiectiv de a învăța meditația, să participi la un eveniment caritabil.
Creează un document, așa-numitul contract cu tine. Acest lucru te va responsabiliza.
Contribue la dezvoltarea intelectuală. Dacă ești gata să te schimbi dramatic, dezvoltarea gândirii îți va da un impuls puternic pe drumul către scopurile prețuite. Ce să faci:
Nu înceta să înveți
În prima etapă, poți începe să stăpânești știința, care nu prea ți se da la școală. Este dificil, dar foarte eficient. Cumpără manualul și parcurge un subiect în fiecare zi.
Lăcomia de informații noi
Investește 30-45 de minute în citirea informațiilor interesante. Scoate în evidență cele mai curioase momente, iar dacă sunt greu de reținut, scrie-le. De ce să faci asta? Trucul simplu antrenează creierul să proceseze, să analizeze în fiecare zi o cantitate mai mare de date care îți vor fi de folos.
Abilități noi
O investiție puternică care se plătește rapid. Fă-ți timp pentru a învăța abilități noi, dificile. Poți petrece 1-2 ore pe zi: la pauza de masă, în timpul călătoriei în transport, la așteptarea în stațiile de autobuz, după cină, când ți-ai făcut temele. Ar fi grozav dacă conectezi și partenerul sau copiii la dezvoltare. Astfel, jocul captivant vă va uni, iar informațiile vor fi mai ușor de perceput. Ce să mai faci:
- Citește cu viteză;
- Învață și organizează un concurs de tastare nevăzută pe computer;
- Joacă monopol sau alte jocuri în care trebuie să numeri rapid în minte, să analizezi, să construiești strategii.
Antrenamentul constant al creierului
Fă exerciții simple, alocă-le 15-30 de minute pe zi. De exemplu, învață versete și recitește-le pe de rost, numără în minte, tradu semne, vorbește în altă limbă, vino cu sinonime pentru cuvinte. De asemenea, folosește resurse interactive, rezolvă puzzle-uri, creează-ți propriile cuvinte încrucișate, ghicitori etc.
Ai grijă de sănătatea ta
Este imposibil de dezvoltat dacă ai probleme grave de sănătate care au devenit rezultatul obiceiurilor proaste, indiferenței față de sine. De ce? Deoarece nevoile fiziologice sunt cele mai simple, dar importante pentru individ. Așadar, investește timp și efort pentru ca organele tale interne să funcționeze. Fă analize de sânge pentru monitorizare, începe să bei vitamine, dacă este necesar, fii examinat, urmează un tratament, vizitează sanatoriile specializate.
Ce să mai faci:
Investește în corp
Începe cu mersul pe jos, de exemplu la muncă. Fă-ți un plan conform căruia trebuie să ieși din casă și să mergi la destinație de 2-3 ori pe zi: la cumpărături, plimbări cu câinele, cu copilul, întâlniri cu o rudă sau coleg de la serviciu etc.
Îmbunătățește starea fizică
Dacă îți este greu să găsești timp pentru un antrenament constant, începe cu exercițiile simple:
- Plank în fiecare zi timp de la 1 minut;
- Genuflexiuni de la 10 ori pe zi. Transformă-le într-un joc: de fiecare dată când mergi la bucătărie și deschizi frigiderul, așază-te de 2 ori; mărește apoi numărul;
- Dans. Acest lucru se poate face în timpul procesului de curățenie. Organizează un mic maraton seara cu copiii și începe cu 10-15 minute. Provoacă-te să stăpânești un nou stil popular, cum ar fi Shuffle, care arde tone de calorii;
- Întinderea. Strânge corpul, apleacă-te, ridică și trage brațele de mai multe ori în timp ce gătești, faci ordine sau te joci cu copiii. Întinde-te în timp ce studiezi.
Mănâncă și bea corect
Sarcina principală este să nu te forțezi, ci să înveți să refuzi lucrurile dăunătoare. Cum: Elimină alimentele procesate în prima etapă, apoi redu cantitatea de zahăr, alcool, țigări. Apa este o sursă uimitoare care hrănește fiecare celulă, iar lipsa ei încetinește creierul și persoana obosește mai repede. Așadar, bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar când ai încărcături fizice sau intelectuale – 3-4 litri.
Utilizarea rațională a puterii
În funcție de obiectivul dorit, trebuie să estimezi în mod adecvat cantitatea de energie care va trebui cheltuită. Un lucru este să-ți adaptezi dieta pentru a pierde în greutate și altul este să alergi un maraton.
Investește în dezvoltarea mentală
Autodezvoltarea și autoperfecționarea nu sunt doar noi abilități, ci capacitatea de a le aplica pentru a schimba viața care nu-ți place. Pentru a avea succes, trebuie să investești timp și efort în dezvoltarea abilităților care te vor ajuta să-ți gestionezi lumea:
Percepția realității
Înțelegerea modului în care funcționează lumea este o abilitate necesară pentru management. Dacă realitatea e grea de înțeles, apar complexe, temeri, conflicte interne, contradicții sfâșiatoare și e necesară consultația unui psiholog. Acesta este cel mai bun mod de a scăpa de balast, de a începe să te bucuri de viață și de a lua totul din ea.
Gândire
Pune lucrurile în ordine în capul tău. Gândurile determină acțiuni, care afectează în mod natural rezultatul. Succesul este determinat în mare măsură de gândirea eficientă. Pentru a „limpezi” creierul, este util să efectuezi tehnici și exerciții de dezvoltare a gândirii. Sarcina este să scapi de negativ, să începi să gândești pozitiv. Este dificil, dar poți începe cu exerciții simple pentru fiecare zi:
- Metoda de comparare. Dacă îți este foarte rău și problemele sunt împovărătoare, încearcă să-ți compari viața cu cea a altora care suferă de boli etc.
- Interdicție de 21 de zile de a certa lumea și pe tine însuți. Cu fiecare dorință de a exprima afirmații de nemulțumire și pretenții, trece imediat la citirea versurilor, la melodia ta preferată, la recunoştinţa față de tine însuți pentru realizările tale.
- Oferă-ți 1-2 noi complimente în fiecare zi.
- Zâmbește, menține dispoziția bună în orice fel: prin cadouri pentru tine, o masă delicioasă, cumpărături, o carte nouă etc.
Investește în lumea spirituală
Contribuția la dezvoltarea spirituală este un pas către o profundă cunoaștere de sine. Aici nu există o rețetă, totul depinde de sistemul de valori personale: practici spirituale, religie, tratate filozofice. Principalul lucru este ca tehnica aleasă să te aducă mai aproape de autoperfecționarea morală. Investește cel puțin 3-4 ore pe săptămână: meditație, biserică, părtășie cu liderii spirituali. Este mai bine să o faci în weekend. În plus, acordă atenție la:
Sentimente și emoții
Nu te zgârci pentru investițiile în lumea interioară. Acceptă oricare dintre emoțiile tale și oferă-le o ieșire obișnuită când ești singur cu tine: poți să țipi, să plângi, să scrii problemele și să arzi foaia. Învață să vorbești despre sentimentele tale.
Activează conștientizarea
Omul cheltuie mult timp pe lucruri inutile. Pentru a schimba situația, este important să fii inclus în proces.
Investește în dezvoltarea profesională
Dacă vrei să ai succes, nu înceta să înveți: dezvoltare profesională, stăpânirea abilităților, noi tehnologii, obținerea de educație suplimentară. Perfecționează-ți abilitățile, alocă-ți timp pentru dezvoltare în fiecare zi, începând cu 15-20 de minute.
Artă și creație
Este o contribuție excelentă la autodezvoltare. Petrece 15-20 de minute pe zi creativității care îți place: desen, design, meșteșuguri, hobby-uri, cântat, dans. Cursurile ajută la dezvoltarea gândirii imaginative și astfel vor apărea idei originale, soluții creative.
Devino competent
Este vorba despre psihologie. E foarte important să înțelegi că rădăcina tuturor problemelor este în tine. Acest lucru trebuie realizat, acceptat, învățat pentru a se transforma într-un punct forte. Cum? Prin cursuri, prelegeri, seminarii, consultații.
Gestionarea timpului. Fără pricepere, timpul nu va fi posibil să devină eficient. De aceea, structurează ziua, împarte-o în cel puțin 4-5 părți și planifică lucrurile importante pentru aceste perioade în ordine descrescătoare până seara.
Visele sunt pe primul loc. Fă o listă cu visele tale, dar de care ți-a fost frică. Verifică-le pentru autenticitate: încearcă să vizualizezi rezultatul viu, în detaliu. Dacă îți face plăcere, te încântă, corpul răspunde cu reacții – lasă acest vis pe listă.
Învinge frica. Analizează ce fobie te împiedică cel mai mult în viață. Începe să lucrezi la depășirea acestor frici: prin consiliere psihologică sau, de exemplu, prin stăpânirea vorbirii în public dacă ești prea timid.
Economisește energia utilă. În procesul de dezvoltare personală, nu-ți permite să irosești energia pe rețele sociale, navigare fără scop pe net, vorbe goale, lene etc. Pentru a te dezvolta constant și pentru a deveni mai bun, merită să accepți adevărul – trebuie să trăiești astăzi, nu îl poți amâna pentru mâine. Amânarea amenință cu degradarea și o viață gri, plictisitoare, care va trece pe lângă tine!
Sistem de evaluare a realizărilor. Autodezvoltarea trebuie măsurată. De ce? Pentru că îți va păstra dorința de a te dezvolta, de a lupta pentru noi culmi, va crește stima de sine. Ce trebuie să faci: încearcă să înregistrezi realizările în cifre – kilometri de distanță parcursă, suma de bani câștigată, cărți citite, kilograme pierdute etc.
Instrucțiuni pentru o dezvoltare personală eficientă
- Elaborează un plan pentru ziua respectivă. Timpul este o resursă valoroasă și trebuie folosit cu înțelepciune. Respectă rutina zilnică – asta te va ajuta să te disciplinezi, să ai timp să îndeplinești sarcinile importante, să găsești o oră pentru antrenament, odihnă, muncă. Analizează când productivitatea atinge vârfurile. Pentru această perioadă planifică prelegeri utile pentru autodezvoltare, activitate viguroasă, învățare de informații noi.
- Învață să te odihnești corespunzător. Asigură-te că dormi suficient și nu lăsa corpul să fie supraîncărcat. Organizează o zi liberă și relaxează-te înainte de apariția oboselii severe. Dacă te simți rău și nu ai putere – dormi, fă o plimbare, obține emoții plăcute. Aceasta este o protecție împotriva stresului sau lenei totale din cauza epuizării.
- Fii mai mult în aer liber. Pare banal, dar numeroase studii arată că aerul curat mărește starea de spirit pozitivă și îmbunătățește procesul general de gândire.
- Antrenează-ți corpul: jogging, înot, fitness.
- Mănâncă corect ca să nu poluezi organismul, să nu suferi de boli, să n-ai exces de greutate.
- Restaurează energia. Pe lângă somnul adecvat, practică meditația, intrând într-o transă relaxantă, cum ar fi yoga. Folosește practici care permit să-ți repornești creierul, să scapi de negativitate și să te umpli de energie pozitivă pentru realizări.
- Asumă-ți responsabilitatea pentru fiecare acțiune. Independența începe cu capacitatea de a fi responsabil pentru greșelile și victoriile tale. Încearcă să te desparți de părinți, ieși din rolul unei victime jignite și interzice-ți să dai vina pe alții pentru eșecuri – acesta este un pas către adevărata libertate, către autoperfecționare.
- Stabilește în mod constant noi obiective. Scrie o listă în care vor fi multe dorințe și completeaz-o în fiecare zi. Aceasta are un efect magic: cu cât mai multe obiective scrii, cu atât sunt mai mari șansele de a le atinge cu ușurință. Configurând inconștientul că ai nevoie de ele cu adevărat, visele începe să funcționeze.
- Prinde momentul. Autodezvoltarea este o cale pe care, mergând, nu ar trebui să ratezi șansa de a câștiga experiență nouă, de a câștiga cunoștințe, de a întâlni oameni interesanți. Profită de tot ce are lumea de oferit, nu te concentra doar pe dezvoltarea personală.
- Scapă de lucrurile inutile. Vorbim despre chestiuni minore care împovărează, iau timp, nu aduc plăcere. Va trebui să abandonezi mediul distructiv care nu crede în forța ta sau te convinge să rămâi pentru totdeauna în mlaștină.
- Învață să iei criticile în modul corect. Controlează sentimentele, nu cădea în isterici, acceptă și filtrează informațiile. Critica ajută la dezvoltare, pentru că privirea din exterior poate fi constructivă și îți poate arăta latura invizibilă pentru tine.
- Crește-ți stima de sine, valoarea ta pentru lume. Ia ca pe o axiomă – fiecare persoană este unică, așa că nu ar trebui să te umilești, să te lași insultat. Nu asculta criticul tău interior care te ceartă pentru orice greșeală. Caută-ți virtuțile, talentele și asigură-te că le dezvolți.
- Fiecare zi este un pas nou. Pentru a începe procesul de dezvoltare personală, pregătește-te să spargi stereotipurile, încearcă ceva nou. Albert Einstein a declarat: „Este nebunie să faci același lucru, dar să te aștepți la un rezultat diferit!” Experimentează: hobby-uri, activități extreme, activități noi, excursii.
- Învață constant. În timpul liber, poți studia din cărți, lucrări științifice, periodice. De asemenea, poți participa la seminarii și training-uri.
- Antrenează-ți creierul. Numără mai mult, memorează peisaje, imagini și descrie-le în detaliu, învață limbi străine, învață științele exacte. Încearcă să scrii pe orice subiect, dezvoltă gândirea imaginativă. Toate acestea îți vor permite să arunci gândurile și să-ți găsești dorințele dragi.
- Ține un jurnal al succesului. În fiecare zi, notează chiar și realizările mici, urmărind progresul lor pentru a păstra motivația puternică de a merge mai departe.
- Laudă-te. Complimentează-te, fă-ți mici cadouri, fii mândru că te schimbi.
- Gândire nouă. Negativul este capabil să „descurajeze” o persoană de la orice ocupație; el va exprima multe argumente. În schimb, pozitivismul este o energie puternică care te va împinge înainte, îți va arăta oportunități excelente, îți va oferi noroc, te va transforma într-o persoană care este iubită și apreciată.
- Găsește un hobby care îți va permite să te relaxezi și să-ți reîncarci bateriile.
- Nu permite altora să-ți încalce limitele personale.
Cele mai eficiente tehnici de dezvoltare personală
Dezvoltarea personală este o cale, nu un scop în sine. Prin urmare, nu încerca să-ți implementezi planul imediat. O abordare eficientă ar fi ca în fiecare zi să obții noi victorii, chiar și mici. Treptat, acestea se vor transforma în obiceiuri, iar apoi în puncte forte ale caracterului. Iată cele mai eficiente tehnici:
Tehnica #1. Reducerea importanței problemelor
În timp ce te afli în captivitatea a numeroase probleme, nu merită să vorbești despre creștere. Trebuie să antrenezi percepția corectă a ceea ce se întâmplă. Cum: Scrie cea mai importantă problemă pe o foaie de hârtie, apoi 10-20 de puncte pentru a o rezolva, eventual cele mai improbabile. Ulterior, notează 10-20 de argumente și ce se va întâmpla când problema va fi rezolvată. Concentrează-te pe această listă. Sarcina este de a reduce temporar importanța a ceea ce se întâmplă, de a trece la o activitate care aduce plăcere.
Tehnica #2. Dezvăluie talentele
Potențialul ascuns este un atu puternic care te va ajuta să te dezvolți și să te îmbunătățești rapid. Încearcă-te în ceea ce te-ai visat în copilărie, în ceea ce a fost cel mai bine făcut în adolescență. Sunt perioade când omul este liber de stereotipuri. Notează tot ce te-a încântat în perioada de la 10-15 ani: cântat, desen, meșteșuguri, sport etc.
Tehnica #3. Dăruiește grijă
Abilitatea de a avea grijă de ceilalți, de a le oferi căldură și bunătate este o modalitate eficientă de creștere personală. Împărtășindu-ți energia pozitivă cu ceilalți, crești stima de sine, valoarea pentru lume și câștigi experiență de viață. Iată câteva idei: hrănește animale, donează lucruri la orfelinate, ajută oamenii cu lucruri mărunte (magazin, farmacie), fă lucrări de caritate.
Tehnica #4. Devino profesor
În procesul de dezvoltare personală, este important să-ți dovedești valoarea ta. O poți face astfel:
- Începe să scrii pe blog pe un subiect care te interesează;
- Oferă lecții (o poți face gratis deocamdată) pentru orice materie unde ai experiență și îți permit cunoștințele;
- Organizează cursuri, prelegeri, unde poți împărtăși primele realizări.
Astfel de activități nu numai că te vor ajuta la dezvoltare, ci și te vor scăpa de timiditate, izolare.
Tehnica #5. Asumă-ți responsabilitatea
O modalitate bună de a deveni responsabil este să devii responsabil pentru alții. De exemplu, să plantezi o floare și să ai grijă de ea, să n-o lași să se ofilească. După ce ai trecut primul test, poți lua un animal de companie și să ai grijă de el singur.
Tehnica #6. 30 de minute pentru autoperfecționare
Stabilește regula ca în fiecare zi, la vârf de activitate și productivitate (pentru mulți e dimineața) să petreci cel puțin 30 de minute pentru dezvoltare personală: citește, ascultă prelegeri, planifică ziua, învață o nouă limbă etc. O modalitate ușoară ar fi să te trezești dimineața devreme în timp ce toată lumea doarme, astfel încât să nu apară distrageri.
Tehnica #7. Metoda nisipierii
Esența sa este în căutarea intuitivă a informațiilor, a modalităților de învățare. Nu-ți lua priceperea prea în serios. În procesul de învățare, trebuie să existe lejeritate, ca într-un joc. Metodele de atingere a scopului ar trebui să fie ieftine sau gratuite, publice, să aibă un grad scăzut de risc. De exemplu, îmbunătățește-ți abilitățile de fotografie postând imagini pe rețelele sociale. Și nu în ultimul rând este feedback-ul. Este important să fii sincer cu privire la limitele tale.
Tehnica #8. Dezvoltă inteligența emoțională
Inteligența emoțională este o abilitate unică care oferă capacitatea de a înțelege emoțiile altor oameni, de a învăța cum să le gestionezi eficient. Această aptitudine te va ajuta să faci față stresului, să rezolvi conflicte, să gestionezi oamenii, să obții reacția dorită. Tot ea te va ridica la un nivel înalt, începând să înțelegi ce emoții te împiedică să devii mai bun și mai de succes. O poți dezvolta astfel:
- Jurnal de emoții. Notează și analizează-ți emoțiile din ziua respectivă;
- Caută catalizatorul care a provocat emoții puternice: un dialog neplăcut, o critică, o ceartă, o întâlnire. Scopul este să înțelegi controlul asupra emoțiilor și ce te provoacă cel mai mult atunci când pierzi;
- Învață să gestionezi emoțiile. După identificarea stimulilor principali, caută o metodă care să te ajute la restabilirea echilibrului: meditație, numărare mentală până la 10, respirație profundă etc.
Un exercițiu eficient este „4x4x4”. Acesta constă în 4 secunde de respirație adâncă, apoi 4 secunde de expirare și repetarea acestora de 4 ori. Apropo, tehnica de control al emoțiilor este utilizată în mod activ în armata SUA de către Navy SEAL în timpul stresului.
Factorii care influențează dezvoltarea personalității
Pentru a pompa și a îmbunătăți calitatea vieții, trebuie să înveți ceva nou tot timpul. Orice nouă experiență este frumoasă cu resursele ei ascunse. Principalul lucru este să nu faci ceea ce ai făcut înainte. În acest sens, există câțiva factori care influențează dezvoltarea personalității:
Acumulare de energie. Aceasta include respingerea negativității, obiceiurilor proaste, mâniei, invidiei. De partea cealaltă, antrenamentele zilnice, mersul pe jos, alergatul, exercițiile te vor ajuta să fii în formă bună.
Dezvoltarea inteligenței. Citește literatură pe o varietate de subiecte, de la articole despre descoperiri științifice și tehnice, terminând cu opere de artă. Poți studia o limbă străină, poți rezolva cuvinte încrucișate și puzzle-uri. Aceste activități vor ajuta la menținerea creierului în formă bună. Mintea plină de viață este o condiție necesară pentru a stăpâni noi experiențe.
Dezvoltarea abilităților de comunicare. Capacitatea de adaptare în societate este o abilitate de bază în procesul de dezvoltare personală. Comunicând cu un număr mare de oameni, omul învață să observe particularitățile comportamentului, reacției, devine mai empatic.
Lucrul cu trăsăturile de caracter. Psihologii identifică anumite calități și trăsături de caracter care împiedică autocunoașterea și dezvoltarea personală. Acestea includ:
- Invidia;
- Rivalitatea;
- Convingerile iraționale;
- Lipsa propriei opinii;
- Încrederea în autorități;
- Autocompătimirea;
- Rușinea;
- Vinovăția;
- Lipsa dorinței de a rezista dificultăților vieții;
- Schimbarea responsabilității;
- Lipsa unor obiective clare;
- Acceptarea obiceiurilor proaste;
- Acceptarea mediului toxic;
- Lipsa unui sistem de valori.
Principalele motive de ce ai nevoie de dezvoltare
Primul pas pentru a îmbunătăți calitatea vieții este să înțelegi nevoia de schimbare. Cel mai bun motor este evaluarea critică a ta și a locului tău în viață. Ar trebui să te concentrezi pe mai mulți indicatori care arată că ceva nu este în regulă. Aceștia vor servi drept motive de a face primii pași în dezvoltarea personală:
- Percepție distorsionată. Uneori, îți pare că ceva s-a schimbat în viața ta: relațiile cu ceilalți s-au înrăutățit, a apărut ostilitatea și evenimente neplăcute care sunt greu de explicat. Aceasta mărturisește nemulțumirea față de viață, când faci altceva decât „propria” rutină. Percepția distorsionată este un semnal că a sosit timpul pentru schimbare.
- Senzația că stai pe loc. Sentimentul permanent că viața este irosită, că nu are rost, că nu ai resurse pentru cea mai mică realizare sugerează că ești blocat în viața de zi cu zi. Doar schimbarea îți va îmbunătăți situația.
- Senzație constantă de anxietate. Apare fără niciun motiv, omul simțindu-se foarte împovărat, deși nu se confruntă cu probleme evidente. Anxietatea apare ca răspuns la pierderea sensului vieții. Această problemă este rezolvată în cabinetul unui psiholog sau psihoterapeut.
- Obiceiul de a amâna lucrurile. Acesta duce la acumularea nesfârșită de cazuri și sarcini nerezolvate, la apariția fricilor și a anxietăților și a altor stări psihologice neplăcute. Dacă obiceiul de a amâna pe mai târziu a devenit un tovarăș constant, înseamnă că în viața ta a apărut stagnarea. Este necesar să înțelegem de ce persoana se confruntă cu un disconfort statornic și, totodată, nimic nu schimbă.
- Obiceiuri proaste. Consumul de alcool, fumatul, jocurile de noroc și alte dependențe sunt un substitut pentru experiențe și sentimente complexe. Astfel, omul trăiește în mod constant în tensiune și din anumite motive nu își poate rezolva conflictul intern. Uneori, obiceiurile proaste apar pe fondul plictiselii, lipsei de interese, disponibilității timpului liber.
Înțelegerea faptului că ceva nu merge bine poate fi destul de dificilă. În acest caz funcționează psihoprotecția, protejând de durere și emoții neacceptate. Dacă cel puțin unul dintre elementele enumerate este prezent în viața ta, acesta este un semnal de alarmă și un motiv evident de a începe dezvoltarea personală. Trebuie să te angajezi în autoperfecționare pentru a te proteja de depresie și anxietate, precum și pentru a pune bazele viitorului.
Piedici și greșeli tipice
Schimbarea și transformarea sunt întotdeauna înfricoșătoare, fiindcă este greu de prezis rezultatul. În plus, toate eforturile pentru dezvoltare personală și autocunoaștere pot fi în zadar, iar antranemtnele pot dispărea rapid din cauza greșelilor tipice.
Totul dintr-o dată
Dorința de a te schimba instantaneu și de a îmbunătăți situația în toate domeniile vieții este o greșeală care va pune capăt dorinței de a modifica ceva. Nu poți lucra în toate direcțiile în același timp. Pentru început, alege 1-3 domenii ale vieții și scapă de factorii care te împiedică să te realizezi în ele. De exemplu, mai întâi ocupă-te de problemele care sunt legate de sănătate, apoi lucrează la relațiile cu partenerul, astfel încât să domnească armonia. Iar al treilea obiectiv poate fi autodezvoltarea profesională.
Ostatici ai stereotipurilor
Atunci când decizi să devii cea mai bună versiune a ta, fii pregătit să înfrunți condamnarea societății, a celor dragi, a partenerilor. Principala greșeală este compararea cu ceilalți, dorința de a nu ieși în evidență din mulțime, teama de a deveni ciudat. Dar procesul de dezvoltare nu implică șabloane gata făcute prin care se poate atinge ceea ce s-a dorit. Va trebui să lupți cu stereotipurile, complexele și frica impuse.
Autosabotarea
Nu confunda acest concept cu lenea. Autosabotarea este un proces inconștient și profund de abandonare a unui scop. Persoana nu este leneșă, pur și simplu nu este încă pregătită pentru transformare sau scopul său este fals, impus de alții.
Crearea condițiilor pentru dezvoltare personală înseamnă testarea visului pentru adevăr. De exemplu, ai decis să faci o descoperire în domeniul afacerilor și ai un plan. Dar, de fapt, partenerul tău, părinții își doresc o altă întorsătură pentru tine și începi să te simți grozav și în rolul unui angajat de birou. Ca rezultat, inconștientul tău va sabota orice pași către vis.
Gunoi informațional
Televiziunea, internetul, pseudo-specialiștii nu sunt întotdeauna surse de informare relevante, de încredere. Psihologia autodezvoltării personale este o știință care trebuie analizată cu atenție:
- Învață să găsești surse autorizate;
- Bazează-te pe cercetări, nu pe opinii eronate;
- Nu avea încredere în specialiști care sunt pregătiți să rezolve toate problemele în același timp, cu viteza fulgerului.
Pentru a evita greșelile, citește cărți, articole științifice, publicații cu autoritate în care psihologii își argumentează poziția.
Lenea
Nevoia de dezvoltare personală se poate împiedica de lene din cauza oboselii, atât fizice, cât și psihologice. De aceea, odihnește-te bine înainte de transformare. Repornește creierul în felurile următoare:
- Dedică o zi hobby-ului tău preferat;
- Dormi suficient;
- Oferă-i corpului exerciții minime;
- Citește cartea ta preferată;
- Fă cunoștință cu oameni pozitivi.
Scopul este să te reîncarci cu energia necesară pentru descoperiri la începutul călătoriei și mișcări ulterioare.
Motivație greșită
Pentru a înțelege ce motive determină nevoia de dezvoltare personală, pune-ți întrebări și răspunde sincer:
- De ce trebuie să mă dezvolt?
- Ce voi obține ca rezultat?
- Mă vor face fericit realizările mele?
- Cum îmi va schimba asta viața?
- Sunt gata să învăț, să greșesc?
Pentru aceasta, ia o foaie, împarte-o în două coloane, scrie o întrebare într-una și răspunde în a doua. Trebuie să te axezi pe 1-3 domenii selectate pentru transformare, de exemplu autodezvoltarea socială, familia, sănătatea, creșterea spirituală. Dacă răspunsurile te supără, te irită, cazi în apatie, te enervezi – ai o motivație greșită.
Formarea scopului și vizualizarea realizării acestuia ar trebui să te bucure, să te energizeze, să te încânte, altfel nu vei avea suficientă motivație pentru a realiza acest vis.
Frica de înfrângere
Condamnarea din partea societății sau de la cei dragi sperie omul, adesea făcându-l să refuze schimbările radicale. Dar autodezvoltarea creativă, creșterea financiară, transformările externe și interne sunt imposibile fără greșeli și înfrângeri. Acesta este un proces normal de mișcare, iar pierderea sau încercarea nereușită sunt o experiență de viață, nu un război pierdut.
Cum să scapi de frică: nu te certa niciodată pentru greșeli, ci învață să le accepți, să le analizezi, să le corectezi.
Fanatism excesiv
Autocunoașterea și dezvoltarea personală este un proces, un drum cu multe opriri, o schimbare de vector, ci nu singurul scop. Nu e bine să refuzi alte oportunități, să te dedici tot timpul dezvoltării planurilor de autodezvoltare, să renunți la viața socială, de familie. Fanatismul excesiv amenință cu erori, cum ar fi:
- Pierderea rapidă a energiei pentru învățare, autoperfecționare;
- Pierderea oportunităților grozave;
- Oboseală totală;
- Dezvoltarea complexelor, mai ales dacă sarcinile de autodezvoltare nu pot fi rezolvate.
Control total
Baza dezvoltării personale este înțelegerea faptului că lumea nu este ostilă cu tine. Ea este gata să dea totul, problema este dacă persoana își poate da seama de asta. Acest lucru este prevenit printr-un control total, care face omul să intre în panică, isterie, să meargă împotriva principiilor și atitudinilor. Iată câteva tehnici pentru a scăpa de controlul irațional:
- Acceptă ca axiomă că lumea nu este dușmănoasă, ci este așa cum o vezi;
- Toți oamenii sunt diferiți, nu îi poți „măsura” și ajusta după tine;
- Combate dorința de a-i face pe toți mai buni. Neajunsurile altora nu ar trebui să te îngrijoreze;
- Fii loial față de tine și față de ceilalți. Nu este vorba despre moliciune, ci despre flexibilitate. Aceasta este capacitatea de autodezvoltare, care oferă multe oportunități: învățare din experiență, luarea rapidă a deciziilor, capacitatea de a risca.
Navigarea pe internet
Internetul deține o mulțime de conținut util, în același timp devorând resursele umane. Mulți oameni navighează pe internet ore întregi, petrecând tot timpul liber. Însă deseori se întâmplă că utilizatorul accesează pagina web în căutarea informațiilor utile, apoi nu observă cum rămâne online pentru toată ziua. Dacă nu ai voință pentru a limita timpul petrecut online, ar trebui să utilizezi programe sau aplicații speciale, cum ar fi:
- StayFocusd;
- FocusMe;
- Freedom;
- Kerio Control.
Stres cronic
Omul modern este mereu într-o stare de tensiune. Este dificil să menții motivația, entuziasmul și dorința de dezvoltare dacă nu ai resurse pentru asta. Odihna, sportul, somnul sănătos, mâncarea, atitudinea pozitivă față de viață te vor ajuta la depășirea stresului.
Experiență negativă
Eșecul face parte din viața fiecăruia. Unii renunță și nu mai încearcă să repare situația, în timp ce alții, dimpotrivă, câștigă experiență utilă și merg mai departe. Mulți oameni celebri au mers pe această cale. A fi pozitiv și a fi recunoscător pentru propriile greșeli din trecut este o abilitate cheie de dezvoltare.
Sfaturi utile
Pentru a merge mai ușor pe calea dezvoltării personale, fără denivelări, aplică următoarele sfaturi:
Sfatul #1. Trăiește jucând
Ia viața mai ușor, înțelege că dacă o ușă către scop se închide, alta se va deschide pe parcurs. Nu dramatiza înfrângerea, deoarece este o experiență, nu un eșec. Învață de la copii: ei știu exact ce vor, dar nu analizează căile care duc spre vis.
Sfatul #2. Aici și acum
Privește viața nu ca pe o perspectivă îndepărtată, ci ca pe o zi care trebuie trăită productiv, pozitiv, cu bucurie. Acest lucru îți va permite să iei totul de la viață fără să te aștepți la un rezultat pe termen lung.
Sfatul #3. Redu importanța visului
Este important să găsești un scop, un vis și să-i dai drumul, continuând să faci pași spre realizarea lui. Te asigurăm că de îndată ce vei începe să treci la alte sarcini, obiectivele stabilite anterior vor fi realizate.
Sfatul #4. Prefăcătorie utilă
Când plănuiești să înveți o nouă abilitate sau activitate, pretinde că ești un profesionist. Încearcă imaginea dorită în detaliu, creează un anturaj, pregătește un discurs. Acest joc util îți va permite să stăpânești rapid cunoștințele și să păstrezi motivația de a studia mai departe.
Sfatul #5. Egoism sănătos
Învață să te gândești mai întâi la nevoile, dorințele, visele tale și abia apoi oferă timpul și resursele rămase altora. Acest lucru te va ajuta la economisirea energiei pentru a-ți atinge obiectivele, eliminând totul secundar.
Sfatul #6. Limitează fluxul negativității
Pentru a deveni mai bun, trebuie să te ferești de informații negative și de oameni distructivi. Sunt lucruri și persoane care rup armonia, te fac să te îndoiești de puterea ta, te deprimă și te supără.
Sfatul #7. Regula celor 5 secunde
Învață să iei rapid deciziile importante. Reflecțiile lungi, căutarea argumentelor, vocea criticului interior te vor descuraja de la deciziile fatidice. Când îți este greu să răspunzi la o întrebare, numără până la 5 și răspunde.
Sfatul #8. Timp productiv
Cu 5-10 minute înainte de a cădea într-un somn profund, subconștientul nostru este pregătit să primească informații importante, să le proceseze, să dea indicii. Dedică aceste minute analizării victoriilor zilei, tehnicilor de autohipnoză a atitudinilor pozitive, vizionarii unui videoclip util și practicilor spirituale.
Sfatul #9. Zi structurată
Divizează fiecare zi în: dimineață, prânz, după-amiază, seară. Va fi mai ușor să planifici lucruri importante pentru segmente separate și să găsești astfel timp pentru odihnă și studii.
Sfatul #10. Fii pregătit să câștigi
Încearcă în fiecare zi să arăți ca și cum ai primi un Oscar. Această practică uimitoare te va pune pe calea cea bună, îți va crește stima de sine și îți va oferi energie pozitivă pentru realizări.
Recomandare de cărți utile
Cărțile pentru dezvoltare personală te vor ajuta să-ți dezvălui potențialul, talentele și să-ți sporească semnificația pentru lume. Iată câteva cărți recomandate pentru dezvoltare personală:
- Stephen R. Covey „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”. Un adevărat bestseller în ceea ce privește creșterea personală și succesul rapid.
- Richard Branson „La naiba cu toate! Ia-o și fă-o!”. Este munca uimitoare a unui miliardar care te va învăța cum să te dezvolți în multe domenii ale vieții, să iei totul din ea; îți va schimba viziunea asupra realității.
- Kelly McGonigal „Puterea de voință. Cum să se dezvolte și să se întărească”. Ghidul practic al profesorului de la Stanford te va ajuta să-ți dezvolți voința, să lucrezi productiv și să nu renunți la ceea ce ai început.
- Mark Manson „Arta subtilă de a da naibii: un mod paradoxal de a trăi fericit”. Cartea te va îndruma să scapi de balast pe drumul spre atingerea obiectivului, spre autoperfecționare. Lucrarea învață să accepți și să supraviețuiești înfrângerilor, să economisești energia vitală.
- Allen „Cum să punem lucrurile în ordine”. Cartea oferă înțelegerea modului în care să devii o persoană productivă, să-ți gestionezi cu ușurință viața și să nu te pierzi în cercul sarcinilor secundare.
- Napoleon Hill „Gândește și vei fi bogat”. Un bestseller care te va energiza și îți va oferi un plan clar pentru obținerea succesului, te va învăța cum să depășești obstacolele pe drumul spre autodezvoltare.
- Bill Gates „Drumul către viitor”. Cartea te va introduce în gândurile unei persoane geniale, te va face să privești structura lumii într-un mod diferit și să găsești motivația potrivită.
- Malcolm Gladwell „Genii și străini. De ce totul pentru unii și nimic pentru alții?”. Acesta nu este un ajutor didactic practic, ci o poveste fascinantă care se dedică legilor vieții, îți permite să analizezi realitatea, să devii liber și curajos.
- Barbara Sher, Annie Gottlieb „A visa nu e rău. Cum să obții ceea ce îți dorești cu adevărat”. O lucrare uimitoare care te va ajuta să înțelegi cum să fii realizat în viață în orice condiții. Te va învăța să-ți găsești talentele, să-ți dezvălui potențialul, să scapi de slăbiciuni, temeri.
Concluzie
Dezvoltarea personală este un proces captivant care te va schimba radical, transformându-ți lumea din jurul tău și scăpându-te de ceea ce este inutil. Creșterea personală constantă este singura modalitate de a te face de succes, liber și fericit. Dar pentru a atinge scopul, va trebui să faci eforturi, să înveți, să nu renunți și să cucerești noi culmi. Nu te agăța de rezultat, treci ușor prin viață și bucură-te de procesul de autoperfecționare. Ține minte că munca asupra ta este nesfârșită, pentru că este imposibil să atingi idealul.
Lasă un răspuns